E. Gentvilas: R. Šimašius ir A. Armonaitė išduoda partiją

Po to, kai Vilniaus meras Remigijus Šimašius mero posto nusprendė siekti ne su Liberalų sąjūdžiu, o subūręs komitetą, liberalų lyderis Eugenijus Gentvilas paragino šį pasitraukti iš partijos vicepirmininko pareigų. Palikti pirmininko pavaduotojos pareigas skatinama ir liberalų Vilniaus skyriaus vadovė Aušrinė Armonaitė.

Eugenijus Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Šimašius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 16, 2018, 7:02 PM

„A.Armonaitė Vilniaus skyriaus susitikime spalio 11 d. pasako tokią frazę: „Liberalų sąjūdis yra grandinės R.Šimašiui. Nuimkite tas grandines“. Atleiskite, tai sako vicepirmininkė, kuri po to kaltina, kad partija kažko nesugeba. Ji yra ta grandinė, jeigu jau taip“, – teigia E.Gentvilas.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir E.Gentvilo pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Jūs raginate partijos vicepirmininką Remigijų Šimašių, partijos Vilniaus skyriaus vadovę Aušrinę Armonaitę pasitraukti iš pareigų po to, kai jie pareiškė, kad eis į rinkimus su komitetu. Pone Gentvilai, jūs atvirai pradėjote kovą prieš ryškiausius ir labai įtakingus partijos narius, kurie nėra tiesiogiai susiję su koncernu „MG Baltic“ ir nefigūruoja teisminiuose procesuose. Kam jums to reikia?

– Jūs čia tęsiate politologės Rimos Urbonaitės pasakymus – keistai sutampa, prieš ką kovoju. Aš taip pat nesu susijęs su „MG Baltic“. Aš niekada nesu pas juos buvęs, niekada jie nėra manęs kvietę į vakarienę, niekada nėra laukę ir stebėjęsi, kodėl aš neatvykau. Tuo tarpu, apie kitus žmones yra pasakyta ir parašyta.

– Jums nuolatos tenka teisintis.

– Man nebereikia teisintis, tik tenka klausyti, kaip kažkas šneka nesąmones. Paimkite ir perskaitykite kaltinamąjį aktą, kurį pasirašė prokuroras Justas Laucius. Gal tuos akcentus ir paneikime – Gentvilas niekaip su tuo nesusijęs, ne taip, kaip kai kurie. Tai nereiškia, kad jie darė kažką neteisėto ir panašiai. Aš nesu susijęs ir susitikinėjęs su „MG Baltic“. O ponia R.Urbonaitė ar jūs užmetate tokius dalykus.

Aš kovoju prieš juos, ar jie priėmė tokį sprendimą, kuris kovoja prieš partiją? Pasiaiškinkime, kaip Konstitucinis Teismas (KT) savo išaiškinime yra apibrėžęs dėl visuomeninių rinkimų komitetų. Yra politinės partijos, kurios turėjo monopolį dalyvauti rinkimuose, tačiau KT gal kokiais 2010 m. išaiškino: visuomenė, kuri nesijungia į politines partijas, taip pat turi teisę dalyvauti rinkimuose.

Tada jie legalizavo visuomenės galimybę dalyvauti. Ir štai mes matome visuomenės galimybes jau realizuotas. Visvaldas Matijošaitis iš visuomenės atėjęs, Vytautas Grigaravičius, Artūro Visocko komitetas Šiauliuose, Povilo Urbšio komitetas Panevėžyje. Kad partijos nutartų eiti kaip komitetas – nežinau.

– Bet jūsų partija – demokratiška?

– Štai čia genetiškai atsiranda naujas darinys, laikantis lyg ir įsikabinus už partijos, sakoma: „Mes liekame su partija, tačiau einame su komitetu“. Tai yra visiškai naujas dalykas ir, sutikite, nepalyginamas su mano vardinamais iš visuomenės, o ne politinių partijų, atėjusiais komitetais. Bala nematė, tai turbūt nėra draudžiama, išskyrus, kad tai draudžiama mūsų partijos įstatuose ir partijos valdybos sprendimu. Mano du pavaduotojai pažeidžia valdybos sprendimą ir partijos įstatus, puikiai žinodami, kad tai daro. Aš jokių sankcijų nei noriu, nei galiu taikyti, palieku tik moralinį jų apsisprendimą – ar jūs esate mano pavaduotojai.

– Kodėl jų neraginate trauktis iš partijos? Tegul pasitraukia ir daro, ką nori. Jūs raginate trauktis iš užimamų pareigų. Reiktų suprasti, kad jums jie dar vis reikalingi?

– Šitame etape – taip, o ankstesniuose etapuose, kadangi Vilniaus skyriuje diskusijos vyksta labai seniai ir aš visose jose dalyvauju, aš esu sakęs: „Remigijau, jeigu nori eiti komitetu, nueini, su kolegomis įkuri komitetą, paskelbi, kad dalyvauji rinkimuose, ateini pas partiją ir paprašai paramos tuose rinkimuose savo komitetui“.

Dabar pasielgta kitaip. Partija yra įvelta į rinkimų komiteto formavimą, atseit, partijos Vilniaus skyrius nusprendė suformuoti rinkimų komitetą, suteikia paramą, pataria, ką daryti, ir Remigijus šiandien eina vienas dviejuose asmenyse. Ir kaip komitetas, kurį jau, atrodo, yra įregistravę, ir kaip partijos deleguotas atstovas. Šito aš, kaip partijos pirmininkas, nesuprantu. Esame kalbėję su Remigijumi, kadangi labai daug kalbėjome vasaros, rudens laikotarpiu, ir aš esu klausęs: „Ką tu darytum mano vietoje, jeigu būtum partijos pirmininkas ir kažkas, įtakingas, buvęs partijos pirmininkas, tikras liberalas R.Šimašius bando prisidengti partija“.

– Kodėl jūs nesiūlote jiems pasitraukti iš partijos? Tai būtų teisingiausias variantas. Iš jūsų suprantu, kad R.Šimašius ir A.Armonaitė lyg ir visiškai pažeidžia partijos taisykles, ir rodo savo nelojalumą partijai.

– Aš nenoriu prišnekėti arba sureaguoti. Aš visiškai sutinku su jūsų mąstymu ir aš esu tokio paties mąstymo dėl narystės susistabdymo. Iš 60 skyrių dar 2 skyriai yra – Varėna ir Utena – kurie vieningai apsisprendė dalyvauti rinkimuose. Skyriaus skilimas neįvyko ir jie yra pasirengę, bent jau Utenos skyrius tikrai, rinkimų kampanijos laikotarpiu sustabdyti savo narystę partijoje. Jie supranta, kad jų atsiskyrimas ir ėjimas komitetu yra žala partijai, todėl jie prisiima moralinę kaltę ir pasako: „Gerai, rinkimų kampanijos metu mes sustabdome narystę partijoje, nebedalyvaujame partijos organų veikloje“.

Atrodo, panašiai mąsto ir Varėnos skyrius, nors galutinio verdikto nežinau, rytoj sužinosiu. Ir štai, Vilniaus skyriaus vadovė, R.Šimašius ir kiti nejaučia jokių skrupulų. Suskaldo skyrių, nes dalis skyriaus nepaklūsta keliolikos balsų daugumos priimtam sprendimui ir, atrodo, žada dalyvauti kaip Vilniaus Liberalų sąjūdžio skyrius. Tokie sprendimai suskaldė skyrių, o jie, du žmonės, skyriaus pirmininkė ir R.Šimašius, kurie kartu yra ir mano, kaip partijos pirmininko pavaduotojai, nemato jokios moralinės problemos. Aš matau. Ir vakar aš jiems pasiūliau susiprasti, ką jie daro.

– Kaip jūs pats suprantate tokį žingsnį? Du įtakingi partijos nariai – vienas buvęs partijos pirmininkas, A.Armonaitė labai perspektyvi partijos narė – staiga nusprendžia save atsieti nuo liberalų, rinkimuose dalyvauti su komitetu.

– Jūs skaitėte rugsėjo 11 d. publikaciją viename portale, kuri vadinasi: „Nutekėjo konservatorių slapta rinkimų strategija“. Ten yra aktualių dalykų ir liberalams: visapusiškai remti R.Šimašiaus dalyvavimą savivaldos rinkimuose komitetu. Tai buvo pirmas viešas pranešimas žiniasklaidoje, kad R.Šimašius planuoja dalyvauti komitetu. Aš žinojau nuo birželio pradžios. Konservatoriams naudinga? Naudinga. Jie, manau, palaikys. Jie turi savo kandidatą į merus, tačiau trina rankomis, kad liberalai Vilniuje skyla. R.Šimašius ir Aušrinė taip ir pasielgė. Kitas dalykas konservatorių strategijoje – 2020 m. Seimo rinkimų rezultatai.

Gal pastebėjote, kiek konservatoriai ten prognozuoja Liberalų sąjūdžiui – nulį. Kitaip sakant, jų įsivaizdavimu, čia turėjo būti, kaip kita publikacija rašo, „Auroros“ šūvis liberalams. Liberalai turėjo pasimesti, suskilti ir nebelieka liberalų. O R.Šimašius, matyt, turi savų planų, nes jam naudinga dalyvauti rinkimuose vien dėl paprastų finansinių išskaičiavimų – beje, nieko nekalbu apie neteisėtus dalykus. Mūsų partija šiandien yra tokioje būklėje, kad rinkimuose dalyvausime, tačiau užtikrinti tikrai didelį finansavimą mes nepajėgūs. Alternatyva – komitetas – suteikia tokias galimybes. Aš nei kiek neabejoju, kad Remigijus naudosis tik teisėtomis galimybėmis.

– Sakykime, kad R.Šimašius dėl kažkokių priežasčių pasidavė įtakoms ir taip nusprendė. O kaip dėl A.Armonaitės?

– Todėl, kad į politiką A.Armonaitę atvedė R.Šimašius. Toks krikštatėvis, viskas tvarkoje, ji Vilniaus skyriaus pirmininkė, jis meras, ten daug darbo skyriaus lygyje, ji buvo miesto tarybos narė iki išrinkimo į Seimą pusantrų metų – tai buvo Remigijaus komandos narys. Normalu. Aušrinė birželio pradžioje vienos vakarienės metu su vicepirmininkais išgirdusi, kad Remigijus nori eiti komitetu pasakė: „Aš nepritariu“. O po to laipsniškai pradėjo tyliau nepritarti, po to garsiau ir labai garsiai pritarti.

– Jums liūdna, apmaudu?

– Man apmaudu dėl dviejų žmonių. Jeigu kas nors sako ar kaip koks Gintautas Paluckas pasako: „Liberalai išsivaikščiojo komitetais“ – nieko panašaus nėra. Partija tikrai nesubyrės. Jeigu kalbėti apie Remigijų ir Aušrinę – aš apie juos galiu tik gerus žodžius pasakyti. Kaip apie liberalus – tai sektini pavyzdžiai ir man apmaudu, kad jie pasirenka kitokį veikimo būdą, išduodami partiją, tačiau kita vertus, ja prisidengdami.

Mes susirašinėjame su kolegomis liberalais valdybos nariais, jie sako: „Pasilikdami sau galimybę, jeigu nepasiseka, grįžti pas liberalus“. Aš nenoriu tokios dviprasmybės. Kolegos, apsispręskite. Išduodate partiją, sukeliate grėsmę viešųjų ryšių požiūriu – aš nevadinu to krize, vadinu grėsme. Išsisuksime iš tos grėsmės, bet nepadarykite partijos savo kažkokių sprendimų, galbūt ir savanaudiškų, įkaitais.

– Nemanote, kad tai, kas įvyko su Liberalų sąjūdžio Vilniaus skyriumi ir R.Šimašiaus sprendimas eiti komitetu, yra labai logiška liberalus persekiojančių istorijų atomazga? Man regis, ne tik Utenos ir Varėnos skyrius bruzda dėl to, kad Liberalų sąjūdis yra politinės korupcijos byloje. Nepasitenkinimo yra visuose skyriuose, nes būti liberalu dabar yra pakankamai sudėtinga.

– Jeigu kam sudėtinga, tai sudėtingiausia man. Miestelių, rajonų liberalai sako: „Niekas nešneka apie politinės korupcijos bylą“. Kai jūs sakote, kad bruzda skyriai, prisiminkite, kaip sakėte, kad Trakų skyrius jau bėga. Kaip matote, niekur nenubėgo. Mano darbas sakyti: „Gėda jums, jūs jaučiatės kažkuo kalti? Nebent blogai dirbote iki tol savivaldoje. Jeigu ne gėda dėl savo darbų, einate ir dirbate“. O jeigu kas, aš kovosiu už partijos reputaciją.

– Jūs nuolatos barstotės galvą pelenais ir įrodinėjate, kad viskas gerai. Bet tiems žmonėms, kurie į rinkimus eis su Liberalų sąjūdžiu, reikės nuolat atsakinėti į klausimus, susijusius su politinės korupcijos byla. Jiems nuolat reikės girdėti kažkokius priekaištus.

– Savivaldos lygmenyje nereikės. Neabejoju, kad bus pavieniai klausimai – rinkimų kampanijos strategijos nė viena partija nestatys ant šitos briaunos. Nė viena partija nestatys, kad liberalai – korumpuota partija. Kad tokių pasakymų bus – taip.

– Nežinau, ar jūs naivus, ar jūs aklas, nematote, kas darosi. Ar nenorite matyti?

– Linkiu jums tiek pat pavažinėti po Lietuvą, kiek aš pastaruoju metu važinėju ir susitikinėju. Nesu naivus ir nesu aklas. Žinau, kad partijos nariai skyriuose dar geriau mato situaciją ir jie nesibaido partijos pavadinimo. Net jei kažkas klausinėja, jie žino, kad jie ne prie ko. Mes esame pasakę: „Palikite partijos vadovybei spręsti juridines partijos vadovybės problemas“ ir mes sprendžiame, nežinau, kada jos baigsis. Skyriai nuo to turi būti atsipalaidavę.

Dabar, kai Vilniaus skyrius pasako, kad partija mirksta politinės korupcijos byloje ir neturi išeities ar planų, tai noriu pasakyti: du mano pavaduotojai, Aušrinė ir Remigijus, taip pat neturi jokios vizijos, kaip iš to išeiti. Tada jiems geriausia, prisidengiant partija, lyg ir pasitraukti iš jos. Aš tų dalykų nesuprantu. A.Armonaitė Vilniaus skyriaus susitikime spalio 11 d. pasako tokią frazę: „Liberalų sąjūdis yra grandinės R.Šimašiui. Nuimkite tas grandines“. Atleiskite, tai sako vicepirmininkė, kuri po to kaltina, kad partija kažko nesugeba. Ji yra ta grandinė, jeigu jau taip. Bet ne, tada sakoma: „Eik, Remigijau, komitetu, bet žinai, su tom grandinėm dar truputį dangstykis“.

– Suprantu, kad jums norisi tikėti šviesia partijos ateitimi.

– Suprantu, kad jums norisi parodyti, kad aš nieko neišmanau. O aš jau dvejus metus jums įrodinėju, kad jūs klystate. Pavyzdžiui, dėl Gentvilo vaidmens politinės korupcijos byloje.

– Aš galiu klysti arba neklysti – jokio skirtumo, čia ne apie mane. Čia apie Liberalų sąjūdį, kuris akivaizdžiai byra. Turbūt sėdėti toje valtyje nelabai kas ir nori. Jau du skyriai pareiškė, kad eitų su komitetu.

– Buvo trys skyriai ir Pagėgių skyrius persigalvojo, eina su partija. Liko du skyriai. Jūs nematote kai kurių kitų tendencijų. Dėl partijos byrėjimo, apie kurį noriai visi šneka. Dvi partijos per pastaruosius dvejus metus padidino partijos narių skaičių – valstiečiai, kurie yra valdžioje, ir Liberalų sąjūdis. Neįtikėtina? Teisingumo ministerijos duomenys paskelbti spalio 1 d. Kitų partijų narių skaičius sumažėjo nuo kelių šimtų iki 2,5 tūkst. Darbo partijoje. Nebyrame mes. Jūs pamatysite, jeigu kada pakviesite, aš pasijuoksiu kokią gruodžio 15 d. – subyrėjo partija ar dalyvauja rinkimuose kaip partija.

– Jūs dar vasarą esate užsiminęs, kad jeigu skyriai ar juose aukštus postus užimantys asmenys staiga nuspręstų eiti su komitetais, apeidami partiją ar pasidarydami partijai nelojalūs, jūs jiems kelsite konkurentus. Suprantu, kad tai liečia R.Šimašių ir Vilniaus miestą.

– Išskyrus vieną dalyką. Kaip dabar pasižiūrime, mes, kaip partijos vadovybė, negalime kelti. Gali gimti iniciatyva pačiuose skyriuose. Ir štai jums atsakymas: ne toks jau naivus tas Gentvilas.

– Bet jūs galite pasiūlyti.

– Aš nieko nesiūliau, jie vakar patys atėjo ir pateikė raštą, kad jie rytojaus partijos valdybos posėdžiui pateiks pradinį partijos sąrašą 2019 m. Vilniaus miesto savivaldos rinkimuose. Man tai buvo akivaizdu.

– Vadinasi, nuo Liberalų sąjūdžio bus dar vienas kandidatas?

– Apie kandidatą į merus jie nieko nėra parašę ar pasakę.

– Kaip reiktų elgtis, pone Gentvilai?

– Partija turi pripažinti partijos narių teisę eiti su partija. Kadangi tai yra ir partijos įstatuose užfiksuota. Partijos valdybos sprendimas liepos 18 d. sako: partija kels partijos kandidatų sąrašus visuose skyriuose. Yra atsakymas iš skyriaus ir man buvo akivaizdžiai aišku: jeigu Vilniaus skyrius nesugebės rasti vieningo sprendimo, atsiras jėgos, o tokiame skyriuje, kaip Vilnius, visada atsiranda jėgos, kurios, pasirodo, nepaklūsta ėjimui į komitetą. Man tas buvo seniai aišku, kad šitaip gali atsitikti. Deja, taip atsitiko. R.Šimašiaus noras eiti komitetu suskaldė skyrių.

– Ar jūs iš R.Šimašiaus, A.Armonaitės tikėjotės tokių žingsnių?

– Remigijus apie tokią galimybę informavo birželio pradžioje, liepos pabaigoje – didelis įrašas „Facebook“, rašė, kad partija pati savaime nėra vertybė. Gerai, vicepirmininkas taip rašo, kalbamės, tada jis į Švediją išvažiavęs. Paskui susitikinėjam ir aš matau, kad jis jau priėmęs sprendimą, tik tiek, kad sprendimas nebuvo formalizuotas. O partijos skyriaus formose Remigijus, nepaisant to, kad vyksta diskusijos, davė suprasti, kad elgsis taip, kaip yra apsisprendę. Galbūt tai paveikė dalį skyriaus narių. Nuo birželio galėjau tikėtis iš R.Šimašiaus, dėl A.Armonaitės dar vis tikėjausi, kad rūpi bendresni dalykai. Pasirodo, ne. Bet nenoriu aš jų kaltinti, tik sakau: ar jie yra mano vicepirmininkai, ar mes ariame ta pačia kryptimi ir tą patį lauką.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo antradienio iki ketvirtadienio 16.30 ir 20.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.