Seimo valstiečiai inicijuoja parlamentinį tyrimą dėl padėties žemės ūkyje

36 Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai siūlo inicijuoti parlamentinį tyrimą dėl padėties žemės ūkio sektoriuje. 

 Tarp tyrimą inicijuojančių parlamentarų yra valstiečių lyderis R.Karbauskis ir A.Širinskienė.<br> D.Umbraso nuotr.
 Tarp tyrimą inicijuojančių parlamentarų yra valstiečių lyderis R.Karbauskis ir A.Širinskienė.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2018, 10:00 AM

Tokį nutarimo projektą įregistravę parlamentarai siūlo pavesti tokį tyrimą atlikti Seimo Kaimo reikalų komitetui. 

Jeigu Seimas pritartų, toks tyrimas užtruktų apie metus, nes siūloma tyrimą atlikti bei išvadą pateikti Seimui iki 2019 m. spalio 1 d. 

Tarp tyrimą inicijuojančių parlamentarų yra valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis, Seimo nariai Bronius Markauskas, Arvydas Nekrošius, Andriejus Stančikas, Agnė Širinskienė, Vytautas Bakas, Viktoras Rinkevičius, Stasys Jakeliūnas ir kiti. 

Tyrimą inicijuojantys Seimo nariai siūlo pavesti komitetui surinkti duomenis, ištirti ir įvertinti teisės aktų, kuriais įteisintas ir reguliuotas žemės perkėlimas, parengimo ir priėmimo aplinkybes bei ištirti ir įvertinti, ar politikai, dalyvavę žemės perkėlimo galimybės įteisinime bei jų artimieji giminaičiai vėliau patys nepasinaudojo žemės perkėlimo galimybe. Jeigu minėtomis galimybėmis buvo pasinaudota - siūloma nustatyti, kokius žemės plotus minėtieji asmenys valdo dėl to, kad buvo priimti atitinkami įstatymai. 

Siūloma ištirti ir įvertinti, kaip kito žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo reguliavimas 1991-2016 metais, inter alia įvertinant šio reguliavimo pokyčių skaidrumą. Jei būtų nustatyta, kad priimtus sprendimus dėl reguliavimo pokyčių lėmė galimai neskaidrios aplinkybės, siūloma nustatyti atsakingus asmenis, kreiptis į kompetentingas institucijas ir siūlyti Vyriausybei parengti teisės aktus, šalinančius nustatytus reguliavimo trūkumus. 

Kaimo reikalų komitetui siūloma ištirti ir įvertinti, ar 1991-2016 metais priimti žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo reguliavimo sprendimai nesukūrė prielaidų atskirų rinkos dalyvių vyraujančiai padėčiai atsirasti. Jeigu paaiškėtų, kad tokios prielaidos buvo, siūloma nustatyti atsakingus asmenis ir siūlyti Vyriausybei parengti teisės aktus, šalinančius nustatytus reguliavimo trūkumus. 

Jei Seimas pritartų, būtų nustatyta, ar šiuo metu galiojanti institucinė sąranga, kuri turėtų užtikrinti Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo laikymąsi yra skaidri, tinkama ir efektyvi. 

Tyrimo objektu būtų ir Europos Sąjungos fondų paramos žemės ūkio sektoriui skirstymo skaidrumas 1991-2016 metais, be kita ko įvertinant paramos skyrimo aplinkybes cukrinių runkelių auginimui, žuvininkystės sektoriui ir žemės ūkio technikai ar kitai technikai, naudotinai ūkininko ūkyje, įsigyti. 

Siūloma išanalizuoti Europos Sąjungos valstybių patirtį skaidrinant žemės ūkio sektorių, užtikrinant skaidrų žemės ūkio sektoriaus institucinės sąrangos funkcionavimą ir pateikti pasiūlymus, kurie gerąją Europos Sąjungos valstybių narių patirtį perkeltų į nacionalinius teisės aktus. 

Planuojama ištirti ir įvertinti, kurie 1991-2016 metais priimti politiniai sprendimai lėmė žemės ūkio sektoriuje dirbančių asmenų padėtį. „Jei būtų nustatyta, kad priimtais politiniais sprendimais žemės ūkio sektoriuje dirbančių asmenų padėtis buvo apsunkinta, nustatyti už tai atsakingus asmenis, kartu įvertinant jų priimtus sprendimus skaidrumo aspektu,“- sakoma nutarimo projekte. 

Komitetui siūloma ištirti ir įvertinti 1991-2016 metais įvykusius trąšų, žemės ūkyje auginamų augalų sėklų rinkos reguliavimo pokyčius, kartu įvertinant šių rinkų reguliavimą skaidrumo aspektu. 

Planuojama ištirti ir įvertinti 1991-2016 metais vykdytą žemės ūkio mokslo ir inovacijų politiką, be kita ko įvertinant jos atitikimą Lietuvos žemės ūkio poreikiams. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.