Kauniečių šeimos drama judina ir Saulių Skvernelį – reikalauja prisiimti atsakomybę

Kauniečių šeimos atvejis atvėrė vadinamosios Matuko reformos spragas. Reformos vykdytojai pripažįsta – dirbti kokybiškai be gerai apmokamų ir apmokytų specialistų yra neįmanoma. Dėl reformos spragų ieškoma kaltųjų. Reikalaujama ministro Lino Kukuraičio, vaiko teisių apsaugos tarnybos direktorės ir vaiko teisių kontrolierės atsakomybės. Tačiau jie neketina palikti postų.

 Kauniečių šeimos atvejis atvėrė vadinamosios Matuko reformos spragas.<br> lrytas.lt fotomontažas. 
 Kauniečių šeimos atvejis atvėrė vadinamosios Matuko reformos spragas.<br> lrytas.lt fotomontažas. 
Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad klaidų buvo, bet įstatymo kryptis neturėtų būti keičiama. <br>T.Bauro nuotr.
Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad klaidų buvo, bet įstatymo kryptis neturėtų būti keičiama. <br>T.Bauro nuotr.
Dovilė Šakalienė tikino, kad vaikai iš šeimos turėjo būti paimti. <br>T.Bauro nuotr.
Dovilė Šakalienė tikino, kad vaikai iš šeimos turėjo būti paimti. <br>T.Bauro nuotr.
Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pasakojo, jog prireikus atsakomybę prisiims. <br>T.Bauro nuotr.
Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pasakojo, jog prireikus atsakomybę prisiims. <br>T.Bauro nuotr.
Kauniečių šeima po mėnesio atgavo savo vaikus. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauniečių šeima po mėnesio atgavo savo vaikus. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 25, 2018, 5:06 PM, atnaujinta Oct 25, 2018, 7:50 PM

Kauniečių Kručinskų vaikai vėl kartu su tėčiu. Pasak vaiko nemušimo reformos pradininkės Dovilės Šakalienės, tai anaiptol nereiškia, kad vaikai buvo paimti veltui ir kad šeimoje jiems buvo saugu.

„Vis dėl to nustatyti faktai, viešoje vietoje užfiksuota, kad mažylį muša įvairiose kūno vietose. Tada profesionalų nustatoma, kad tai toli gražu ne pirmas kartas, kai vaikai patyrė smurtą. Tai ar tie specialistai stokojo etikos ir jautrumo, bet tai nepakeičia fakto, kad vaikai iš tėvų patyrė smurtą“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė parlamentarė.

Reikalauja prisiimti atsakomybę

Kai kurie seimo nariai jau reikalauja, kad postą paliktų vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė, ir vaiko teisių apsaugos tarnybos direktorė Alina Jakavonienė. A.Jakavonienė sakė, kad jos likimą sprendžia ministras.

„Kiekvienas asmuo turi teisę pareikšti savo nuomonę, ypač seimo nariai, tačiau aš politikų nuomonių nekomentuoju, Dėl mano gebėjimų, atsakomybės, kompetencijų sprendžia socialinės apsaugos ir darbo ministras“, – sakė ji.

Konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis matė paties ministro atsakomybę. Esą anksčiau ministrai yra atsistatydinę dėl smulkmenų, o šiuo atveju, stringa esminė reforma.

„Ar jūs girdėjot, kad jis matytų savo atsakomybę? Jisai tiesiog išreiškė begalinį džiaugsmą, kad dalykas sprendžiamas, o tai kur yra atsakomybė? Dvejus metus (aut. p. vyksta) reforma, o biudžetas teikiamas dabar“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, ar ministras turi pasitraukti, G.Landsbergis prakalbo apie politinę atsakomybę.

„Aš manau, kad jis turėtų prisiimti politinę atsakomybę. Kad bent jau pasakytų, ką galėjo padaryti geriau, kad ta situacija nebūtų tokia“, – kalbėjo politikas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis savo ruožtu sakė, kad jei reikės, atsakomybę prisiims.

„Mano atsakomybė tai yra ir aš ją prisiimu, tai įdėti kiek galima daugiau pastangų, kad ta tarnyba veiktų kiek galima kokybiškai ir žmogiškai, visos pastangos dedamos“, – kalbėjo ministras.

Seimo narė D.Šakalienė premjerą Saulių Skvernelį įvardijo kaip tą, kuris turi prisiimti atsakomybę.

„Bet šiaip premjeras yra tas žmogus, kuris turėtų matyti reformos prioritetą ir dėl jos tokio kol kas silpno įgyvendinimo, aš sakyčiau, kad tai jis yra tas, kuris turėtų prisiimti atsakomybę“, – sakė parlamentarė.

Premjeras S.Skvernelis tikino, kad reforma turi spragų, tačiau jas ištaisyti reikia laiko.

„Supraskim, kad reforma vykdoma tik apie 3 mėnesius, taikymo problemos visą laiką būna keičiant tvarkas, tai jeigu yra taikymo problemos ir tarnautojų problemos, nekeičia esminio nusiteikimo, kad reforma buvo būtina, negali būti jokių diskusijų, kad atsitrauktume ir toleruotume smurtą“, – teigė premjeras.

Trūko laiko ir pinigų

Neieškoti kaltųjų ragina Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininkas Robertas Šarknickas. Esą reforma buvo būtina ir reikia telkti jėgas tobulinant sistemą.

„Matėm, kaip vaikai mėtomi į šulinius, žudomi ir taip toliau. Šitas įstatymas vis tiek padėjo išgelbėti nemažai gyvybių, matėme, kokių grėsmių jau buvo“, – kalbėjo Seimo narys.

Tam, kad būtų priimta vadinamoji Matuko reforma, reikėjo skaudžių aukų. Reforma priimta, kai tėvas į šulinį sumetė du savo vaikus – berniuką ir mergaitę. Vėliau Kėdainiuose patėvis užmušė ketverių Matuką, nes šis nemokėjo skaičiuoti.

Liepą įsigaliojusi reforma turėjo tokiems atvejams užkirsti kelią. Tačiau socialinės apsaugos ir darbo ministerija pripažįsta: pritrūko laiko ir pinigų paruošti psichologiškai stiprius ir kompetentingus specialistus. Jų ruošimui kitąmet numatoma skirti šešis milijonus eurų. Nuo liepos mėnesio įsigaliojus reformai iš šeimų bent trumpam buvo paimti beveik 900 vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.