Iš Neringos išvarytus jūrų kadetus ugdys Klaipėda

Klaipėdos politikai apsisprendė – uostamiestyje bus įkurta kadetų mokykla, anksčiau veikusi Juodkrantėje. Ji turėtų atverti duris kitąmet rugsėjo pirmąją.

Jūrų kadetų mokyklos auklėtiniai praktiką atlikdavo Klaipėdos universiteto mokomajame burlaivyje „Brabander“.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Jūrų kadetų mokyklos auklėtiniai praktiką atlikdavo Klaipėdos universiteto mokomajame burlaivyje „Brabander“.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2018, 2:24 PM

Aistros dėl kadetų mokyklos virė keletą metų. Dėl jos varžėsi trys konkurentai – Klaipėdos, Neringos ir Šilutės savivaldybės.

Pagaliau klaipėdiečiai ryžosi steigti kadetų mokyklą I.Simonaitytės mokyklos bazėje, ją pertvarkant. Čia veikiančios jaunimo klasės bus iškeltos į Klaipėdos suaugusiųjų gimnazijos pastatą.

Planuojama, kad kadetų mokykloje bus galima įsigyti pagrindinį ir vidurinį išsilavinimą. Mokslo programos bus papildytos jūreivystės, laivybos ir karybos pagrindų dalykais.

Klaipėdiečiai tikėjosi, kad viena mokyklos steigėjų bus Švietimo ir mokslo ministerija, bet ilgai trukusios diskusijos nedavė rezultatų. Nutarta, kad naująją mokymo įstaigą kurs uostamiesčio savivaldybė.

Klaipėdoje kadetai bus ugdomi remiantis Jungtinės Karalystės karo laivyno berniukų brigados sukurta ir tarptautinės jūrų kadetų praktikos pakoreguota ugdymo filosofija – derinant bendrąjį ugdymą ir ikiprofesinį jūreivystės, laivininkystės dalykų mokymą. Moksleiviai praktiką turėtų atlikti plaukiodami vidaus vandenyse ir jūroje.

Kadetų mokykla Lietuvoje – ne naujiena. Tokia mokykla keletą metų veikė Juodkrantėje. Jos iniciatorius ir įkūrėjas buvo kunigas Romualdas Ramašauskas.

Neringos savivaldybės tarybos sprendimu 2006 metų rugpjūtį Juodkrantės mokykla tapo Liudviko Rėzos jūrų kadetų mokykla – bendrojo lavinimo mokykla, suteikiančia ir papildomų su jūreivyste ir laivininkyste susijusių žinių bei praktinės patirties.

Savanoriškai pasirinkę papildomą ugdymą moksleiviai susipažindavo su laivybos ir laivininkystės istorija bei dabartimi, įgydavo laivavedybos, buriavimo pagrindų ir išmokdavo skaityti jūrlapius.

Vasaromis kadetai leisdavosi į keliones Klaipėdos universiteto mokomuoju burlaiviu „Brabander“, tapdavo lygiateisiais įgulos nariais. Ne vienas Juodkrantės mokyklos auklėtinis pasirinko tolesnes jūreivystės studijas.

Čia pageidavo mokytis vaikai iš visos Lietuvos, bet tam nebuvo sąlygų – bendrabučio. Prieš ketverius metus Juodkrantėje puoselėtoms marinistinėms tradicijoms ir papildomam jūriniam ugdymui atėjo galas – mokyklą nutarta uždaryti.

Šilutės rajono savivaldybė planavo kadetų mokyklą įsteigti Rusnės saloje, bet šių planų neįgyvendino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.