Romo Zamolskio žmona Rusiją nutarė iškeisti į Lietuvą

Rusijoje kalinčio garsiojo žudiko Romo Zamolskio žmona Svetlana su vaikais persikėlė į Lietuvą. Ji Kaune įsigijo butą, sūnų su dukterimi leidžia į gimnaziją ir svajoja nuolat gyventi vyro gimtinėje.

Norėdama vėl apkabinti savo vyrą S.Zamolskienė turės iki jo įkalinimo vietos važiuoti 3 tūkstančius kilometrų.
Norėdama vėl apkabinti savo vyrą S.Zamolskienė turės iki jo įkalinimo vietos važiuoti 3 tūkstančius kilometrų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-28 17:29

„Lietuva, tu nuostabi, tu graži. Užburiantis jausmas, aš čia atsigaunu“, – su vienuolikamete dukra ir devynmečiu sūnumi iš Rusijos Jekaterinburgo miesto persikrausčiusi į Kauną džiaugiasi 48 metų S.Zamolskienė.

Šiam žingsniui, kaip teigė Rusijos kalėjime 15 metų laisvės atėmimo bausmę atliekančio 48 metų R.Zamolskio advokatė Eligija Norkienė, moteris pradėjo ruoštis iškart po to, kai oficialiai susituokė.

Poros vedybos Jekaterinburgo kalėjime įvyko pernai rugsėjo 14 dieną.

Įsigijo nuosavą būstą

„Po vestuvių ji pakeitė vaikams pavardes ir sutvarkė dokumentus dėl pilietybės keitimo. Dabar abu vaikai yra Lietuvos piliečiai“, – „Lietuvos rytui“ sakė advokatė E.Norkienė.

Šeima gyvena bendrabučio tipo bute Kauno pakraštyje, kurį S.Zamolskienė nusipirko dar gyvendama Rusijoje, o vaikai lanko gimnaziją.

Pati S.Zamolskienė kol kas turi tiktai laikiną leidimą 18 mėnesių gyventi Lietuvoje, tačiau tikisi, kad per šį laiką Migracijos departamentas išduos jai nuolatinį leidimą.

Bendrauja tik telefonu

„Vaikams čia patinka, gatvėse gražu, jei ko nežinome, žmonės mums paaiškina rusiškai, padeda. Čia atmosfera kitokia nei Rusijoje“, – džiaugėsi S.Zamolskienė. Ją Lietuvoje kol kas džiugina viskas: ir šiltas ruduo, ir tvarka, ir diskoteka „Kam per 40“, kurią jau spėjo aplankyti Panevėžyje.

Vienintelis dalykas, temdantis S.Zamolskienei naujojo gyvenimo džiaugsmą, – kad vyras liko Rusijos kalėjime. Kol kas pora bendrauja telefonu. R.Zamolskiui leidžiama paskambinti šeimai, tačiau su sąlyga, jog tarptautinį pokalbį apmokės jo sutuoktinė, o pati S.Zamolskienė yra pasiryžusi nuvažiuoti beveik tris tūkstančius kilometrų, kad nors trumpam galėtų apkabinti vyrą: „Sėsime su vaikais į traukinį ir važiuosime.“

Neigė sutuoktinio tapatybę

Taip gražiai apie Lietuvą S.Zamolskienė kalbėjo ne visada.

Gyvendama Rusijoje ji ne kartą piktinosi Lietuvos politikais bei teisėsauga ir tvirtino, kad jos vyro sulaikymas yra Lietuvos ir Rusijos pareigūnų bendra afera. Vieniems esą reikėjo nusikaltėlio, kitiems – antpečių ant uniformos, todėl buvo rastas nekaltas žmogus, ant kurio pečių suverstos svetimos nuodėmės.

„Ar jūs tikrai įsitikinusi, kad R.Zamolskis ir mano vyras yra tas pats asmuo? Jo niekas tinkamai neatpažino – nepaimti ir nepalyginti pirštų atspaudai, o ir R.Zamolskio pase įklijuota šešiolikamečio nuotrauka.

Be to, Lietuva teigė, kad R.Zamolskis sirgo šizofrenija, o mano vyras yra visiškai sveikas“, – prieš porą metų kalbėdama su „Lietuvos rytu“ piktinosi tuomet Miakotinos pavardę turėjusi Svetlana.

Įkalinimas atgaivino atmintį

Kitaip moteris prabilo tik tada, kai jos vyras suprato, kad jam nepavyks išvengti už nusikaltimus Rusijoje skirtos bausmės.

Iš pradžių Lietuvos pilietybės atsisakyti bandęs, po to savo tapatybę neigęs R.Zamolskis tik 2017 metais pasijuto visaverčiu Lietuvos piliečiu – paprašė ne tik pagaminti jam naują pasą, bet ir pareikalavo, kad Lietuva įsikištų į Rusijos vidaus reikalus, surastų jam advokatą ir skubiai išgabentų jį iš šalies, kurios kalėjime esą jis yra kankinamas vien todėl, kad yra lietuvis.

R.Zamolskio nuomonės pasikeitimą aktyviai palaikė ir S.Zamolskienė. Jie abu užvertė skundais ir prašymais įvairias Rusijos įstaigas, taip pat kreipėsi į Lietuvos konsulatą Rusijoje.

„Vyras jau beveik trejus metus kelia klausimą dėl dokumentų, bet niekas nieko nedaro. Jis net prašė atlikti ekspertizę ir nustatyti, ar jis tikrai tas žmogus, tačiau į šį prašymą gavo atsakymą, kad atlikti tokią ekspertizę nėra tikslinga“, – 2017 metų liepą piktinosi S.Miakotina, lyg pamiršusi, kad vos prieš metus pati kalbėjo priešingai.

Pateikė daugybę prašymų

Šių metų vasarą, kai R.Zamolskis paskelbė bado akciją, S.Miakotinos pasipiktinimo taikiniu tapo ne tik esą nieko dėl jos vyro nedarantis konsulatas.

Ji išsiuntinėjo laiškus Prezidentūrai, Seimui, Užsienio reikalų ministerijai, Generalinei prokuratūrai, kuriuose piktinosi, kad Lietuva nesirūpina savo piliečiu.

Gavusi atsakymus, kad Rusija atsisako tenkinti teisinės pagalbos prašymą grąžinti R.Zamolskį į Lietuvą, o mūsų šalis negali nei pakeisti jo įkalinimo sąlygų, nei jo paties apsisprendimo badauti, S.Zamolskienė pratrūko: „Kaip taip galima elgtis su savo piliečiu! Aš prašau pagalbos, mes prašome pagalbos, nes pažeidžiamos Lietuvos piliečio žmogaus teisės, o man atsako, kad jie kištis negali.“

Vilčių sugrįžti dar turi

Ar R.Zamolskis kada nors bus pargabentas į Lietuvą, kol kas neaišku.

Rusija atsisako vykdyti Lietuvos teisinės pagalbos prašymą motyvuodama tuo, kad kalinys neatlygino jam priteisto milijono rublių (apie 13 tūkst. eurų) ieškinio.

Šią sumą jis turi sumokėti verslininkui Aleksandrui Kasjanovui ir jo žmonai, kuriuos kėsinosi nužudyti.

Rusija teigė besibaiminanti, kad R.Zamolskį perdavus Lietuvai ieškinys liks nesumokėtas, tačiau įkalinimo vietoje jam dirbti neleidžiama motyvuojant tuo, kad jis nėra Rusijos pilietis ir neturi darbui reikalingų dokumentų – darbo knygelės ir medicinos draudimo.

Rugpjūtį R.Zamolskio gynėju tapusi Panevėžio advokatė E.Norkienė mano, kad grąžinti lietuvį į jo gimtinę vis dėlto įmanoma.

Ji teismui jau apskundė Rusijos teismo sprendimą, kuriuo atmestas R.Zamolskio prašymas leisti jam bausmę atlikti Lietuvoje, tačiau kol kas neturi žinių, kada kasacinis skundas bus nagrinėjamas.

„Vyras nori į Lietuvą ir net sutinka būti įkalintas iki gyvos galvos. Jis sako: aš Lietuvoje galėčiau gyventi, aš ten galėčiau būti žmogumi, galėčiau jums padėti, būti jums naudingas“, – R.Zamolskio žodžius Lietuvai perdavė S.Zamolskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.