Siekiant išvengti Kauno šeimos dramos pasikartojimo, planuoja vaiko teisių darbuotojų darbą filmuoti

Antradienį į posėdį rinkosi Tarpžinybinė vaiko gerovės tarnyba. Jame buvo aptarta ir didelio visuomenės dėmesio sulaukusi istorija Kaune, kai iš šeimos dėl pranešto galimo smurto buvo paimti du mažamečiai vaikai.

Praėjusį penktadienį iš Kručinskų šeimos paimti vaikai grįžo namo. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Praėjusį penktadienį iš Kručinskų šeimos paimti vaikai grįžo namo. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Socialinių reikalų ir darbo ministras Linas Kukuraitis įvertino padarytus darbus ir klaidas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Socialinių reikalų ir darbo ministras Linas Kukuraitis įvertino padarytus darbus ir klaidas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Praėjusią savaitę Kaune vyko mitingas dėl iš  Kručinskų šeimos mėnesiui paimtų vaikų. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Praėjusią savaitę Kaune vyko mitingas dėl iš  Kručinskų šeimos mėnesiui paimtų vaikų. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Gintaras Kručinskas ir Eglė Kručinskienė savo vaikų nematė mėnesį. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Gintaras Kručinskas ir Eglė Kručinskienė savo vaikų nematė mėnesį. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 30, 2018, 3:21 PM, atnaujinta Oct 30, 2018, 4:35 PM

Po susitikimo socialinių reikalų ir darbo ministras Linas Kukuraitis žurnalistams sakė, kad posėdyje buvo išsamiai kalbama apie visą reformą, bet užsiminta ir apie Kauno šeimos atvejį. Jo teigimu, yra apie ką pagalvoti visos reformos šviesoje, kalbama net ir apie vaiko teisių apsaugos darbuotojų darbo dienų filmavimą. 

Ministras sakė, kad taip pat nuspręsta sudaryti darbo grupę kartu su tėvų organizacijų atstovais vertinti galimas vaikų apsaugos sistemos spragas.

„Šiandien buvo diskutuojama vaiko teisių reformos klausimais. Įvardintos trys esminės sritys, į kurias taryba turi gilintis ir imtis sprendimų. Pirma – dėl stebėsenos, refoma turi būti analizuojama“, – tam, anot ministro, turi būti sudaryta ir atskira darbo grupė.

„Atrodo, jog dabar ta stebėsena, kurią atlieka Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnyba, kol kas nėra pakankama ir išsami, kad būtų galima daryti rimtas prielaidas, kur toliau vystyti pačią sistemą“, – kalbėjo L.Kukuraitis.

Jis teigė, kad reikia kuo labiau vengti dviprasmiškų situacijų.

„Toliau – paslaugų prieinamumas. Reikia suderinti vaikų teises ir pagalbos šeimoms priemones. O trečia – formali darbo grupė, kuri stebėtų, ar įstatymuose nėra paliekama daug neapibrėžtų, dviprasmiškų situacijų, kuriose tarnautojai renkasi subjektyviai“, – kalbėjo ministras.

Jis teigė, jog Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnyba artimiausiu metu turi viešai paskelbti telefono numerį, kuriuo galėtų kreiptis visi tėvai, jei jaučia, kad jų teisės yra pažeistos, dėl vaiko teisių tarnautojų veiklos.

„Ir sudaroma vidinė kontrolės sistema, kuri būtų papildoma apsauga šeimai, kad tie sprendimai nebūtų vienšališki“, – sakė jis.

Įdiegs vaizdo kameras

Ministras taip pat teigė, kad yra numatytos ir priemonės, kurios tokius konfliktus padarytų lengviau išsprendžiamus.

„Darbuotojų dalyvavimą užtikrintume kuo labiau etišką, tiek pačių tarnautojų veiklą, šiek tiek tramdyti reikia ir tuos žmones, kuriuos lanko Vaiko teisių tarnybos atstovai. Juk, reikia pripažinti, vaiko teisių specialistai susiduria su fiziniu pavojumi, agresija“, – apie vaiko teisių darbuotojų darbo kasdienybę pasakojo ministras.

L.Kukuraitis sakė, kad naudotųsi panašia technika, kokią dabar taiko ir policijos pareigūnai, – tai drabužiuose įmontuota stebėjimo kamera.

„Ji filmuotų viską, vėliau būtų galima patikrinti duomenis. Būtent todėl, kad dabar neturime tokių priemonių, turime remtis tik Kaune įvykusios situacijos liudininkų parodymais“, – teigė L.Kukuraitis.

Paklaustas, kaip vaiko paėmimo tvarką reikėtų kuo greičiau keisti, ministras įvardijo, kad kol teisės dokumentai turi tam tikrų dviprasmiškų įrašų, dabar galvojama apie papildomą balsą.

„Esant pilkojoje zonoje, būtų galima pasitelkti specialistus, ir sprendimą būtų galima priimti tik po jų šališko vertinimo. Čia toks papildomas veiksmas būtų, dar diskutuojame apie šią sistemą“, – sakė ministras.

Vaikus grąžino

Tarnybos, gavusios pranešimų apie galimą smurtą prieš vaikus, prieš mėnesį nusprendė juos paimti iš kauniečių Kručinskų šeimos. Specialistai vertino policijos informaciją, taip pat atliko kitus veiksmus, apžiūrėjo mažamečių namus – jie tvirtino, kad vaikai paimti dėl jiems grėsusio pavojaus, šeimai nesutikus bendradarbiauti. Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba neneigia, jog buvo padaryta ir klaidų, ypač dėl klaidinimo, kad mama vartojo alkoholį.

Policija atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo smurto.

Istorijai sulaukus didelio visuomenės ir politikų dėmesio, praėjusią savaitę Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovai nusprendė grąžinti vaikus tėvui, ketvirtadienį prokurorai pranešė panaikinę draudimą mamai bendrauti su sūnumi ir lankytis namuose.

Teikia pasiūlymus dėl vaikų gerovės

Vyriausybė nutarė sudaryti Tarpžinybinę vaiko gerovės tarybą, kurios užduotis – koordinuoti institucijų bei įstaigų veiklą vaiko teisių apsaugos srityje, stiprinti bendradarbiavimą su nevyriausybinėmis organizacijomis ir užtikrinti vaiko teisių apsaugos srities teisės aktų įgyvendinimą.

Ši taryba teikia pasiūlymus Vyriausybei ir ministrams vaikų gerovės, jų sveikatos gerinimo ir sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo, formaliojo ir neformaliojo švietimo, dienos užimtumo, kompleksinės pagalbos klausimais.

Taip pat yra teikiami pasiūlymai dėl vaikų nusikalstamumo, smurto prieš vaikus, prekybos vaikais ir kitų vaiko teisių pažeidimų prevencijos, vaikų teisinio švietimo ir valstybės garantuojamos teisinės pagalbos teikimo.

Tarybą sudaro 18 narių, paskirtų iš ministerijų, kitų valstybės ir savivaldybių institucijų bei nevyriausybinių organizacijų. Tarybai pirmininkaus socialinės apsaugos ir darbo ministras, kuris ir tvirtins personalinę tarybos sudėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?