Politinėje „MG Baltic“ byloje – teisiamųjų pyktis dėl slaptų įrašų

Vadinamąją Eligijaus Masiulio ir „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą nagrinėjančiame Vilniaus apygardos teisme (VAT) trečiadienio rytą girdėjosi indų skambėjimas ir merginų juokas – teismas toliau klausėsi Specialiųjų tyrimų tarnybos slapta darytų pokalbių, kuriuose daugiau girdėjosi pašaliniai garsai nei tai, ką tarpusavyje kalbėjo teisiamųjų suole atsidūrę politikai ir verslininkas.

Gintaras Steponavičius<br>T.Bauro nuotr.
Gintaras Steponavičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2018, 10:24 AM, atnaujinta Nov 7, 2018, 12:48 PM

Nemažai diskusijų sukėlė ir prokuratūros teismui pateiktas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas Gintaro Steponavičiaus susitikimas su Raimondu Kurlianskiu.

Abu teisiamieji susitiko kavinėje ir buvo filmuojami nuo už kelių metrų esančio staliuko, tačiau, ką kalbėjo G.Steponavičius ir R.Kurlianskis nesuprato nei proceso dalyviai, nei žiūrovai.

„Tai ką potencialiai turėsit?“ – teigiama vaizdo įrašo šifruotėje. „Mergytę, bet čia socdemų“, – neva atsako G.Steponavičius.

„Šių žodžių mes negirdime“, – piktinosi G.Steponavičiaus gynėjas, kuris mano, kad įrašo protokolas buvo suklastotas.

Apie klastojimą kalbėjo ir R.Kurlianskio advokatas Simonas Slapšinskas, nes nors protokole užrašyta, kad vaizdo įrašą darė vienas žmogus, tačiau pačiame įraše aiškiai matosi, kad sekliai buvo mažiausiai du ir vienas jų specialiai ar netyčia du kartus užstojo patį vaizdo-garso perdavimo įrenginį, todėl ekrane vaizdo nesimato.

„Apgailėtina“, – tokius prokuratūros įrodymus įvertino R.Kurlianskis. Jo nuomone, tokie įrodymai negali būti pridedami prie baudžiamosios bylos, ypač, kai juose nėra net užsimenama apie kažkokią paramą liberalams.

„Kalbėjome apie verslą, apie gyvenimą, jei žaistume šachmatais, būtume kalbėję ir apie šachmatus, bet nekalbėjome apie tai, kuo esu kaltinamas, to aš neišgirdau ir įraše“, – sakė buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas.

Pats R.Kurlianskis neneigia, kad rėmė G.Steponavičiaus fondą, tačiau tikina, kad tai jam daryti leido įstatymai ir už tai jis jokio atlygio neprašė. 

Valstybinį kaltinimą byloje palaikantis Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Justas Laucius mano, kad teisiamųjų ir jų advokatų dėl byloje esančių įrodymu yra sena, tačiau niekuo nepagrįsta teisiamųjų suole atsidūrusių asmenų taktika.

"Šis procesas nesiskiria nuo kitų panašių procesų, gynyba kelia abejones, kaltinamieji piktinasi, tai yra klasika", - sakė prokuroras. 

J.Laucius įsitikinęs, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai kavinėje pietaujančių G.Steponavičiaus ir R.Kurlianskio sekimo įrašą darė teisėtai ir viską, ką išgirdo surašė savo protokoluose.

"Yra užfiksuotas laikas, vieta, identifikuoti pašnekovai, kalbama apie pinigus. Aš šitame įrašau išgirdau viską, kas yra minima kaltinamajame akte", - kalbėjo J.Laucius. 

R.Kurlianskio gynėjas ir toliau tokiai prokuroro nuomonei prieštaravo. "Tyrimas buvo nesąžiningas, įrodymai būti pripažinti neteisėtais, jei renkant buvo manipuliuojama", - sakė S.Slapšinskas ir paprašė į posėdį iškviesti pokalbį įrašinėjusį Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūną, kad šis pasakytų, kam reikėjo klastoti įrodymus. 

Ar pareigūnas bus kviečiamas, teismas nuspręs perklausęs ir peržiūrėjęs visus byloje esančius garso ir vaizdo įrašus. Jų klausytis teismas žada ir ketvirtadienį.   

Koncerno „MG Baltic“, Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos politinės korupcijos byloje kaltinimai yra pareikšti R.Kurlianskiui, Eligijui Masiuliui, Šarūnui Gustainiui, Vytautui Gapšiui ir G.Steponavičiui.

Prokuratūra teigia, kad G.Steponavičius pas R. Kurlianskį prašė pinigų savo atstovaujamai viešajai įstaigai, G. Steponavičiaus vardo paramos fondui ir jo kaip kandidato rinkiminei kampanijai.

Anot teisėsaugos, bylos duomenys patvirtina, jog iš „MG Baltic“ įmonės sąskaitos G. Steponavičiaus atstovaujamai viešajai įstaigai ir jo vardo paramos fondui buvo pervesti 15 tūkst. eurų. Dalis šių pinigų buvo panaudotos Liberalų sąjūdžio renginiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.