Valstiečiams duobę iškasti bandę kairieji į ją krito patys: gali negauti pusės milijono

Bandė kasti duobę valstiečiams, bet įkrito ir patys. Tokioje situacijoje atsidūrė opoziciniai socialdemokratai, kuriuos rinkimų prievaizdai grasina palikti be pusės milijono eurų valstybės dotacijos.

Antai dabartinis „socialdarbiečių“ vadovas G.Kirkilas įtariamas galėjęs apmokėti kitų kandidatų sąskaitas už politinę reklamą.<br>T.Bauro nuotr.
Antai dabartinis „socialdarbiečių“ vadovas G.Kirkilas įtariamas galėjęs apmokėti kitų kandidatų sąskaitas už politinę reklamą.<br>T.Bauro nuotr.
Antai dabartinis „socialdarbiečių“ vadovas G.Kirkilas įtariamas galėjęs apmokėti kitų kandidatų sąskaitas už politinę reklamą.<br>D.Umbraso nuotr.
Antai dabartinis „socialdarbiečių“ vadovas G.Kirkilas įtariamas galėjęs apmokėti kitų kandidatų sąskaitas už politinę reklamą.<br>D.Umbraso nuotr.
Antai dabartinis „socialdarbiečių“ vadovas G.Kirkilas įtariamas galėjęs apmokėti kitų kandidatų sąskaitas už politinę reklamą.<br>D.Umbraso nuotr.
Antai dabartinis „socialdarbiečių“ vadovas G.Kirkilas įtariamas galėjęs apmokėti kitų kandidatų sąskaitas už politinę reklamą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-11-07 15:56

Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK) vakar pristatytas aštuonis mėnesius užtrukęs tyrimas dėl galimų įstatymo pažeidimų, kuriuos socialdemokratai įtariami padarę per 2016 metų Seimo rinkimus.

Jei net 109 puslapiuose išdėstytus pažeidimus VRK pripažins šiurkščiais, Socialdemokratų partijos laukia badmetis.

Sprendimą dėl tyrimo išvadų VRK turėtų priimti kitą savaitę, nes iki lapkričio vidurio privalo padalyti partijoms iš biudžeto skirtą dotaciją. Socialdemokratai pretenduoja į pusę milijono eurų.

Partijos rinkimų štabui per praėjusius Seimo rinkimus vadovavęs parlamentaras Algirdas Sysas „Lietuvos rytui“ pripažino laukęs valstiečių keršto už skandalu virtusį „Naisių vasaros“ serialo tyrimą. Jį VRK buvo pradėjusi būtent pagal A.Syso skundą.

Politikas prašė išsiaiškinti, ar valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio kurtas filmas nėra politinė reklama.

„Aš buvau sulaukęs užuominų, kad mums tai bus priminta“, – sakė A.Sysas. Tiesa, jis neatmetė, kad skundą VRK galėjo sukurpti ir buvę partijos bičiuliai „socialdarbiečiai“.

Skundė vienus, ištyrė visus

Tiesa, į VRK akiratį pateko ir socialdemokratai, ir „socialdarbiečiai“.

Tyrimą antradienį pristačiusi VRK darbuotoja Lina Petronienė, be A.Syso, minėjo ir buvusių įtakingų socialdemokratų Gedimino Kirkilo, Algirdo Butkevičiaus, Irenos Šiaulienės pavardes.

Antai dabartinis „socialdarbiečių“ vadovas G.Kirkilas įtariamas galėjęs apmokėti kitų kandidatų sąskaitas už politinę reklamą.

Prieš tai į šio politiko sąskaitą partija esą pervedė 10 tūkst. eurų.

Rinkimų prievaizdai vardijo daugybę atvejų, kai socialdemokratų kandidatai į Seimą mokėjo už savo rinkimų agitaciją, nors iš tiesų buvo reklamuojama partija.

Taip esą galėjo būti daroma siekiant neviršyti partijos rinkimų kampanijai skirto išlaidų limito – 740 tūkst. eurų.

Kairieji deklaravo, kad jų išlaidos praėjusiems Seimo rinkimams buvo 790 tūkst. eurų, o VRK esą nustatė, kad realiai jos galėjo siekti net 906 tūkst. eurų.

Mokėsi politikos veteranai?

Anot VRK, socialdemokratai su kai kuriais paslaugų teikėjais galėjo sudaryti fiktyvias sutartis. Ypač įtartina rinkimų prievaizdams pasirodė bendrovės „Piar“ išrašyta sąskaita už konsultacijas bei mokymus, kurią apmokėjo A.Butkevičius, I.Šiaulienė ir Algimantas Salamakinas.

Pagal sutartį, A.Salamakinas prieš rinkimus turėjo net 100 valandų mokytis viešųjų ryšių komunikavimo – kasdien beveik po tris valandas. Premjero pareigas tuomet ėjęs A.Butkevičius tokioms pamokoms turėjo skirti per 80 valandų.

Politikos senbuviai į bendrovės sąskaitą pervedė per 36 tūkst. eurų, kuriuos gavo iš partijos. Pavyzdžiui, A.Salamakinas aiškino VRK norėjęs daugiau laiko skirti tiesioginiam bendravimui su rinkėjais, todėl nutaręs specialiai pasimokyti.

Bet VRK atstovai abejojo, kad tokiems patyrusiems politikos veteranams galėjo prireikti viešųjų ryšių konsultacijų.

A.Salamakinas antradienį „Lietuvos rytui“ prisipažino, kad jam pačiam jokių konsultacijų tikrai nereikėjo: „Bet tegu aiškinasi rinkimų štabo vadovas. Aš gerai net neprisimenu, kaip ten viskas vyko.“

Prisidėti ragino ir atskilėlius

„Klaidų išvengti beveik neįmanoma, jų visą laiką buvo ir bus“, – nesigynė A.Sysas ir pripažino, kad galėjo būti smulkių finansinių pažeidimų.

Bet kai kurie VRK įvardyti galimi pažeidimai politiką nustebino: „Niekada nesutiksiu, kad A.Sysas negali apmokėti reklamos, kurioje jis kalba apie tai, kas rūpi partijai, – apie didesnes pensijas ar darbo užmokestį.

Taip išeitų, kad Seimo nariai iš viso nieko negali – turi tylėti ir laukti rinkimų. Bet kur parašyta, kad partija negali skirti pinigų reklamuotis Seimo nariams ar vienmandatininkams? Nėra tokio draudimo, tai daro visi.“

Buvęs socialdemokratų rinkimų štabo vadovas teigė kol kas detaliai į visus galimus pažeidimus neįsigilinęs, bet mano, kad partijai pavyks apsiginti.

A.Sysas taip pat juokavo, kad jeigu socialdemokratams būtų skirta bauda, ją solidariai reikėtų dalytis su nuo partijos atskilusiais dabartiniais „socialdarbiečiais“.

Įžvelgė bandymą pakenkti

Tuo metu jau po Seimo rinkimų prie Socialdemokratų partijos vairo stojęs Gintautas Paluckas vakar buvo nusiteikęs kovingai – grasino VRK teismais.

„Ši komisija neatlieka savo pirminės misijos – aiškinti rinkimų tvarką. Ji tapo politizuotu institutu, skirtu santykiams suvesti.

Akivaizdu, jog valdantieji per savo atstovus VRK siekia mums pakenkti, apsunkinti pasiruošimą rinkimams“, – kalbėjo G.Paluckas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.