Dar viena vaikų paėmimo drama: po metų atskirties – lemtingas posėdis

Kaunietei Evelinai Geležiūnienei sužibo viltis atgauti savo 5 metų sūnų, kuris vaiko teisių tarnybų sprendimu auga pas globėjus jau daugiau nei metus. Berniukas buvo paimtas iš šeimos ant jo kūno darželyje išvydus mėlynes, tačiau motina tvirtino neskriaudusi vaiko. Pasak mamos, pusę metų jai iš viso nebuvo leista matytis su sūnumi.

 Po kauniečių Kručinskų vaikų paėmimo Lietuvoje nuskambėjo dar viena skaudi šeimos istorija (nuotr. keturių vaikų motina E.Geležiūnienė).<br> Lrytas.lt koliažas
 Po kauniečių Kručinskų vaikų paėmimo Lietuvoje nuskambėjo dar viena skaudi šeimos istorija (nuotr. keturių vaikų motina E.Geležiūnienė).<br> Lrytas.lt koliažas
 Po kauniečių Kručinskų vaikų paėmimo Lietuvoje nuskambėjo dar viena skaudi šeimos istorija (nuotr. keturių vaikų motina E.Geležiūnienė).<br> Feisbuko nuotr.
 Po kauniečių Kručinskų vaikų paėmimo Lietuvoje nuskambėjo dar viena skaudi šeimos istorija (nuotr. keturių vaikų motina E.Geležiūnienė).<br> Feisbuko nuotr.
 Po kauniečių Kručinskų vaikų paėmimo Lietuvoje nuskambėjo dar viena skaudi šeimos istorija (nuotr. keturių vaikų motina E.Geležiūnienė).<br> Lrytas.lt nuotr.
 Po kauniečių Kručinskų vaikų paėmimo Lietuvoje nuskambėjo dar viena skaudi šeimos istorija (nuotr. keturių vaikų motina E.Geležiūnienė).<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 8, 2018, 6:02 PM, atnaujinta Nov 8, 2018, 6:29 PM

Šiuo metu moteriai yra iškelta baudžiamoji byla dėl fizinio skausmo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo.

E.Geležiūnienės advokatė Rūta Visočnik antradienį kreipėsi į komisiją, susidedančią iš socialinių darbuotojų, vaiko teisių apsaugos specialistų, kitų institucijų darbuotojų. Komisijos buvo paprašyta surengti posėdį, kuriame būtų sprendžiamas berniuko grąžinimo motinai klausimas.

Posėdis įvyks kitą trečiadienį. Neseniai buvo surengtas kitas platų atgarsį sukėlęs svarstymas dėl vaikų grąžinimo kauniečių Gintaro ir Eglės Kručinskų šeimai, posėdis truko net pusketvirtos valandos. Tada buvo priimtas sutuoktiniams palankus sprendimas.

Du vaikai iš Kručinskų buvo paimti po nestipraus drausminančio mamos pliaukštelėjimo per rankas ir sėdmenis į gatvę išbėgusiam dviejų metų sūnui. Istorijai nuskambėjus po visą Lietuvą, atžalos buvo grąžintos tėvams.

E.Geležiūnienės situacija – kitokia, moteris neatgauna savo sūnaus nuo praėjusių metų spalio.

Darželyje vaiko nerado

E.Geležiūnienė į vaiko teisių sergėtojų akiratį pateko 2017 metų rudenį.

Rugsėjo pabaigoje darželio darbuotojai pranešė moteriai, kad jos sūnus yra susižeidęs: „Auklėtoja sakė, kad darželyje judindamas galvytę jis trenkėsi į spintą, buvo smarkiai prakirstas antakis, žaizda teko siūti ne vienoje vietoje“.

Anot motinos, personalas prašė neminėti, kad vaikas susižalojo darželio patalpose. Tačiau nuvežus mažylį į gydymo įstaigą, moteris pildydama specialų blanką to nenuslėpė.

Paskui berniukas susirgo, buvo gydomas namuose – maždaug per tris savaites į darželį buvo nuvestas vos kelis kartus.

Paskutinį kartą spalio viduryje mamai nuvedus vaiką, ji jo neišvydo.

„Man paskambino auklėtoja, vaiko teisių specialistai ir pasakė, kad vaikas yra paimtas. Atvykusi į darželį pamačiau raštelį: „Jūsų sūnus išvežtas“, – prisiminė moteris.

Motinai – įtarimai

Pasak E.Geležiūnienės, vaikas buvo paimtas, ant jo nugaros, kojų aptikus septynias mėlynes. Darželio darbuotojai informavo apie tai atsakingas institucijas.

Moteris tvirtina, jog prieš vaiką jėga nebuvo naudojama: „Turime nuosavą namą, berniukas judrus, laipioja po medžius, netyčia užkliūva už ko nors bėgdamas, nukrenta“.

Darželio darbuotojai iš vaiko lūpų tvirtino išgirdę, kad prieš jį smurtavo mamos sugyventinis Jonas.

E.Geležiūnienė savo draugą gynė – esą jis negalėtų taip pasielgti.

„Baudžiamojoje byloje įtarimai buvo pareikšti man ir Jonui, vėliau jam įtarimai panaikinti. Tyrimas vyksta iki šiol“, – pasakojo motina.

Paėmus sūnų, E.Geležiūniene namuose augina kitas tris savo atžalas.

Motina: „Kaip galiu nerodyti emocijų?“

Berniuką perdavus globėjams, kaunietė tvirtina negalėjusi jo matyti pusę metų.

Moteris parašė šūsnis raštų ir reikalavimų institucijoms grąžinti vaiką, leisti su juo kuo dažniau matytis.

E.Geležiūnienė lankė specialius tėvystės kursus.

„Praėjus pusmečiui, man buvo leista matytis su vaiku. Dabar pasimatymai vyksta tris kartus per savaitę.

Buvo nurodyta, kaip turiu su juo bendrauti, apie ką kalbėti.

Dar pasakė, kad nedemonstruočiau emocijų, tačiau kaip galima reikalauti, kad pusę metų vaiko nemačiusi mama jų nerodytų?!“, – pasakojo moteris.

Pamatė naujas mėlynes

Pasimatymai su sūnumi vyksta Kauno vaikų gerovės centre „Pastogė“, kur jis yra pristatomas iš globėjos namų.

„Praėjusį penktadienį „Pastogėje“ pamačiau ant vaiko kūno mėlynę. Kai mano draugas apie tai pranešė socialinei darbuotojai, vaikelis buvo apžiūrėtas, ant kūno matėsi ir daugiau mėlynių.

Mums buvo pasakyta, kad maža kur vaikas žaisdamas galėjo užsigauti, gal nukrito. Surašytas tarnybinis pranešimas, bet neiškviestos nei vaikų teisės, nei policija.

Vadinasi, kai mažyliui iškyla mėlynės namuose – tai jau smurtas, o pas globėjus jis jau netyčia susižalojo, nieko baisaus“, – pasakojo E.Geležiūnienė, laukianti kitą savaitę įvyksiančio svarbaus posėdžio, kuriame gali nuspręsta dėl vaiko gražinimo.

„E.Geležiūnienės atvejis turėtų paskatinti kovoti ir kitus tėvus, iš kurių paimti vaikai“, – tvirtino advokatė R.Visočnik.

Vaikai neturi patirti jokio smurto

Seimo narė Dovilė Šakalienė, griežtai pasisakanti prieš bet kokį jėgos demonstravimą vaikų atžvilgiu, „Lietuvos ryto“ televizijai atkreipė dėmesį, jog Kručinskų atveju paėmus vaikus anaiptol nereiškė, kad tai buvo padaryta be pagrindo ir kad vaikams namuose buvo saugu.

„Vis dėlto nustatyti faktai, viešoje vietoje užfiksuota, kad mažylis mušamas įvairiose kūno vietose.

Tada profesionalų nustatoma, kad tai toli gražu ne pirmas kartas, kai vaikai patiria smurtą.

Tai ar tie specialistai stokojo etikos ir jautrumo, bet tai nepakeičia fakto, kad vaikai iš tėvų patyrė smurtą“, – teigė parlamentarė.

Panašiai D.Šakalienė kalbėjo ir apie kitus atvejus, kai gavus duomenų apie smurtą, vaikai paimami iš namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.