Šiaulių taryba praregėjo – patalpas išnuomos skaidriai

Kelis mėnesius trypčiojusi Šiaulių miesto taryba galiausiai išgirdo Konkurencijos tarybos raginimą skaidriai nuomoti turtą, paisyti Konkurencijos įstatymo ir ES nustatytų valstybės pagalbos taisyklių privačiam verslui.

Socialdemokratų frakcija priešinosi iniciatyvai skaidriai nuomoti patalpas - politikai siūlė aukcione patvirtintą įkainį taikyti, kai pasibaigs dabartinė nuomos sutartis.<br>G.Šiupario nuotr.
Socialdemokratų frakcija priešinosi iniciatyvai skaidriai nuomoti patalpas - politikai siūlė aukcione patvirtintą įkainį taikyti, kai pasibaigs dabartinė nuomos sutartis.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2018, 5:25 PM, atnaujinta Nov 9, 2018, 10:30 AM

Ketvirtadienį vykusiame posėdyje pagaliau apsispręsta nutraukti patalpų Centro poliklinikoje nuomos sutartį ir skelbti aukcioną. Priešingu atveju Šiaulių miestas būtų buvęs skaudžiai nubaustas – Konkurencijos taryba grasino 60 tūkstančių eurų bauda.

Iki šiol šias patalpas nuomojosi vaistinę „Valerijonas“ valdanti bendrovė. Su ja praėjusių metų pabaigoje buvo pratęsta nuomos sutartis dar 2 metams.

Iš nuomininko buvo imamas 11,58 euro mokestis už kvadratinį metrą. Be to, bendrovė įsipareigojo neatlygintinai teikti paslaugą miestiečiams – bulvare esančioje vaistinėje pailgino darbo laiką iki 1 val. nakties. Šiauliuose nėra visą parą dirbančios vaistinės, o artimiausia – Panevėžyje.

Triukšmas dėl Centro poliklinikoje išnuomotų patalpų greičiausiai nebūtų kilęs, jei ne Dainų poliklinikoje surengtas nuomos aukcionas. Jį laimėjusi bendrovė mokės šiauliečiams neregėtą 147,19 euro įkainį, tad per trejus metus biudžetas už vos 35,67 kvadratinio metro ploto patalpą pasipildys net 190 tūkstančių eurų.

Aukciono dalyviai paragino Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją Marijų Veličką tokį patį skaidrų metodą taikyti ir parenkant nuomininką Centro poliklinikoje. Verslininkai sakė, kad dalyvautų varžytuvėse net tada, jei nuomos kaina prasidėtų nuo 200 eurų už kv. metrą.

Žiniasklaidos pranešimai ir verslininkų pasipiktinimas sulaukė atgarsio – be konkurso pratęsta sutartimi susidomėjo Konkurencijos taryba. Atlikusi pirminį vertinimą, ji atsiuntė raštą į Savivaldybę ir paragino paisyti įstatymo.

Šiaulių miesto tarybai kelis kartus buvo teiktas siūlymas nutraukti sutartį ir skelbti aukcioną, bet politikai vis sužlugdydavo balsavimą – išrinkus geriausią alternatyvą, pritrūkdavo balsų ją patvirtinti.

Ketvirtadienį vykusiame posėdyje vėl buvo siūlytos kelios išeitys. Administracija siūlė skelbti aukcioną su pradine 145 eurų už kv. metrą kaina, Tarybos nariai Aurimas Lankas ir Domas Griškevičius siūlė aukcioną rengti su pradine 1 euro kaina.

Dabartinį patalpų nuomotoją aršiai gynę socialdemokratų frakcijos nariai siūlė rengti aukcioną nuo 145 eurų už kv. metrą, bet nukelti sutarties įsigaliojimą iki 2020 m., kol pasibaigs dabar galiojanti sutartis su nuomininku.

„Valerijono” vaistinės dalininkė ir vadovė Almyra Girdenienė ragino politikus atsitokėti ir paisyti įstatymo. Verslininkė tikino, kad civilinėje teisėje yra įteisinta pirmenybė esamam nuomininkui pratęsti sutartį, ir tai niekaip nėra susiję su konkurencijos ribojimu.

Tarybos nariai geriausia išsirinko A.Lanko ir  D.Griškevičiaus siūlytą alternatyvą. Už ją balsavo 17 iš 29 posėdyje dalyvavusių politikų.  

„Valerijono” vadovė A.Girdenienė sakė, kad tai – ne pabaiga. Konkurencijos tarybos raštas jau apskųstas teismui, tą patį žadama padaryti ir dėl Tarybos sprendimo nutraukti sutartį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.