Arūnas Dumalakas. Metas, kai Vilniaus savivaldybėje labiausiai reikia piešėjų

Kuo arčiau rinkimai – tuo daugiau paveikslėlių. Savivaldybė, trimituodama apie būsimus darbus, keliems mėnesiams galėtų net kokį atskirą iliustracijų ar vizualizacijų skyrių įkurti.

V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 17, 2018, 7:00 AM

Suburtų dizainerių, dailininkų komandą, kuri kiekvieną dieną vilniečius maitintų paveikslėliais, koks puikus Vilnius bus po kelerių metų, kokia šviesi ateitis laukia Lietuvos sostinės.

Svarbu tik per kitąmet vyksiančius rinkimus pasirinkti tą, kuris paveikslėlius paverstų tikrove.

Štai šią savaitę Vilniaus valdžia paveikslėliais parodė, kaip pertvarkys Ukmergės gatvę. Jos laukia dideli darbai – svarbioje transporto arterijoje pakeisti eismą, pasodinti daugiau žalumos ir taip ištaisyti sovietinio planavimo klaidas.

Ukmergės gatvės rekonstrukcijos projektas bus ilgalaikis, įgyvendinamas per 11 metų atskirais kruopščiai suplanuotais etapais.

Tai kiek naudos iš paveikslėlių, vizualizacijomis vadinamų? Kas iš tų gražių vaizdų, jeigu Ukmergės gatvės rekonstrukcijos projektą įgyvendins jau kitos, o gal ir dar kelių ateinančių kadencijų valdžios?

Reikėtų paaiškinti, kas yra vizualizacija. Trumpai tariant, tai niekuo neįpareigojantis gražus paveikslėlis. Paklausk bet kurio architekto apie vizualizacijų reikšmę ir skirtumus lyginant su projektu. Jis tik nusišypsos.

Tad Ukmergės gatvės vizualizacijoje galima nupiešti nors ir Lietuvos prezidentę. Arba buvusį Šiaulių pietinio rajono gyventoją, dabar tapusį vilniečiu, ir į jo lūpas paveikslėlyje įdėti žodžius: „Eee, Šimašs krūts!“

Taip, vizualizacijos nedaug kuo skiriasi nuo komiksų, kuriuos knygų leidėjai kepa vienus po kitų.

Paveikslėliais savivaldybė pavaizdavo ir kaip atrodys aktyvaus laisvalaikio ir sporto erdvė prie Baltojo tilto.

Tik paišytojai kiek pavėlavo, nes vilniečiai jau seniai pastebėjo, kad toje vietoje panaikinta buvusios paplūdimio tinklinio, krepšinio aikštelės, riedlenčių parkas.

Didelės būtinybės pertvarkyti šią erdvę lyg ir nebuvo, bet šios kadencijos valdžia juk žadėjo sutvarkyti Neries krantines, atverti upę miestui. Tai ir aikštelę prie Baltojo tilto nušniojo, kad paveikslėliuose parodytų, kokia graži ji bus.

Juose – lauko gimnastikos, treniruoklių aikštelės, net 9 paplūdimio tinklinio aikštelės. Visos sporto zonos bus orientuotos arčiau Upės gatvės, atitraukiant jas nuo šlaito, – taip sportuojantiems labiau atsivers Neries vaizdas. Ir, savaime aišku, šios valdžios sutvarkyta krantinė.

O kol kas prie Baltojo tilto vien traktorių išmaurotas purvas. Blogai, kai jis susimaišo su politika ir paveikslėliais.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.