Per N. Puteikio ir G. Nausėdos akistatą – kritika D. Grybauskaitei: „Dviračiu būčiau nuvažiavęs“

Nors prezidento rinkimai rengiami tik kitų metų gegužę, jau dabar startuoja kandidatų į prezidentus debatai. „Žinių radijo“ eteryje pirmadienio ryte diskutavo ekonomistas Gitanas Nausėda ir Seimo narys Naglis Puteikis.

 T.Bauro ir J.Stacevičiaus nuotr. koliažas. 
 T.Bauro ir J.Stacevičiaus nuotr. koliažas. 
Seimo narys Naglis Puteikis. <br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys Naglis Puteikis. <br>T.Bauro nuotr.
Ekonomistas Gitanas Nausėda. <br>kiti
Ekonomistas Gitanas Nausėda. <br>kiti
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 19, 2018, 11:02 AM, atnaujinta Nov 19, 2018, 12:34 PM

Pristatydami savo politines pažiūras vos keliais žodžiais, N.Puteikis sakė, kad yra „vokiškai-skandinaviškas kairysis centristas“, o G.Nausėda save apibrėžė kaip asmenį tarp „dešinės ir centro“.

G.Nausėda teigė, kad geriausias jo bruožas yra „gebėjimas atsižvelgti į įvairias nuomones ir klausyti įvairių argumentų“, o blogiausias bei darbui trukdantis - „impulsyvus“. Tuo tarpu N.Puteikis, kalbėdamas apie savo bruožus, teigė, kad gerieji, kad yra greitas ir drąsus, o prasčiausi – intravertas ir bailus.

Centro partijos kandidatas N.Puteikis tvirtino, kad labiausiai šalyje ji liūdina neteisingumas, o G.Nausėda tvirtino, kad „žmonės yra vertesni geresnio gyvenimo“.

N.Puteikis debatuose taip pat sakė, kad dvigubi standartai politiniam elitui yra kasdienybė, bet tai reikia pakeisti. G.Nausėda taip pat pritarė, kad dvigubi standartai neturėtų būti taikomi.

Kandidatų paklausus, kokiu savo darbu jie didžiuojasi labiausiai, G.Nausėda teigė, kad tai būtų dar dirbant Lietuvos banke sukurta Lietuvos pinigų politikos programa. N.Puteikis savo geriausiu darbu įvardijo kartu su Mindaugu Puidoku „ištraukiau vaikus Kaune iš tarnybų gniaužtų“.

Sugedusio lėktuvo situacija

Sekmadienį viešojoje erdvėje pasirodė gana daug kritikos dabartinei šalies prezidentei Daliai Grybauskaitei dėl lėktuvo gedimo neišvykusiai į Latviją, paminėti jų šimtmečio.

N.Puteikis tvirtino, kad D.Grybauskaitei jau nėra įdomus kaimyninės šalys. „Ji pamiršo nesvarbius kaimynus į svarbesnius renginius Europos Sąjungoje. Manau, kad tai yra arogancija“, – taip prezidentės elgesį vertino kandidatas.

G.Nausėda pasakojo, kad užsienio politikos srityje net negali būti nesvarbių šalių. „Sugedus vienai transporto priemonei, galima, kad ir vėluojant, nuvažiuoti, pademonstruoti, kad net ir sudėtingomis sąlygomis galima nuvažiuoti. Aš būčiau važiavęs, jeigu reikia, ir dviračiu“, – sakė G.Nausėda.

Gynybos finansavimas

Šių dviejų kandidatų nuomonės išsiskyrė ir dėl nuo BVP gynybai skiriamų lėšų klausimu. N.Puteikis tvirtino, kad planuojami 2,5 proc. peržengia visas ribas.

„Lietuvos elitas nuo sovietinių laikų mėgsta pataikauti stipresnei valdžiai. Elito mėginimas dabartinių valdančiųjų ar nevaldančiųjų, visais būdais pralenkti kitas valstybes, kurios skiria 2 proc., joms užtenka, o mes siūlome 2,5 proc. ir tai peržengia visas ribas“, – tvirtino jis.

„Gynybai de facto mes skiriame daugiausia Europoje, gal užtenka“ – tiesioginiame eteryje tvirtino N.Puteikis.

G.Nausėda tvirtino, kad priešinti tokių svarbių aspektų negalima.

„Mes nustokime vieną kartą priešinti vienas sritis kitoms, dažnai priešiname gynybą su pensijomis. (…) Įvertinus geopolitinę būklę, manau, kad šitame etape mes turėtume siekti 2,5 proc. finansavimo“, – sakė G.Nausėda.

Užsienio politika: Europa ar JAV?

Kandidatų buvo klausiama ir apie Amerikos ir Europos vis didėjantį konfliktą ir kurią pusę palaikytų jie. Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui prakalbus apie tai, kad sąjungininkai nėra vasalai, prabilo ir apie Europos armiją, kuri galėtų gintis nuo Rusijos, Kinijos ir JAV grėsmės.

G.Nausėda tikino, kad, visų pirma, bandytų, jog pleištas nebūtų kalamas.

„Kai kurioms valstybėms rytuose tokie veiksmai yra mana iš dangaus. Reikia pripažinti, kad Donaldas Trumpas vykdo savo priešrinkiminę programą, vis dar sako, kad JAV yra pirmas prioritetas. Nereikia į kiekvieną jo sprendimą žiūrėti per asmeninės nesantaikos kurstymo prizmę. O Lietuva turi prisiimti taikdario poziciją“, – sakė G.Nausėda.

Santykiai su Rusija

Kandidatai taip pat papasakojo, kokius santykius formuotų su Rusija.

G.Nausėda pabrėžė, kad jokie pasikeitimai nuo dabartinės retorikos negali keistis, nes yra „Rusijos eilė padaryti ėjimą“, šachmatų terminais kalbėjo kandidatas.

„Rusija padarė tuos ėjimus netolimoje praeityje, kurie lėmė dabartinė status quo. Ir kol pati Rusija nepadarys kitų ėjimų, mes negalime daryti dviejų ėjimų iš eilės. Rusijos atžvilgiu turėtų būti viskas aišku – Krymas yra aneksuotas, faktas, kad rytų Ukrainoje konfliktas yra įšaldytas. Ir kol padėtis nepasikeis čia, būtų veidmainiška atnaujinti santykius“, – sakė G.Nausėda.

N.Puteikis tvirtino, kad Rusijai visiškai neįdomi mūsų šalies pozicija. „Mes galime daryti tik vieną dalyką, laikytis ES pozicijos ir palaikyti sankcijas, jei ne – tada laikysimės JAV pozicijos. Diplomatiniai santykiai turi vystytis kaip dabar, bet ji naudoja per aštrią retoriką“, – kritikos dabartinei prezidentei pažėrė kandidatas.

Kritika ir pagyros D.Grybauskaitei

Kandidatų taip pat buvo klausiama apie naudingiausius dabartinės šalies prezidentės darbus.

G.Nausėda teigė, kad tai aiški užsienio politikos vizija.

„Manau, kad nepaisant tam tikrų klaidų, prezidentė turėjo labai aiškius užsienio politikos prioritetus. Niekada negalėjau suabejoti, kad ji vieną galvoja, kitą sako. Neatsitiktinai prezidentė turi pakankamai gerą autoritetą tarp pagrindinių mūsų partnerių“, – sakė G.Nausėda.

Kaip darbinę nesėkmę jis įvardijo taip ir nepagerėjusius santykius su kaimynine Lenkija.

N.Puteikis teigė, kad sveikina Prezidentūros pateiktą didžiulį antikorupcinių įstatymų paketą.

„Bet čia ne jos asmeninis nuopelnas, nes mes turėjome įvykdyti tuos reikalavimus. Prezidentūra pademonstravo stulbinantį greitį. Čia tikrai geras darbas. O minusas – per savo dvi kadencijas nei karto nieko nepasakė ir nepadarė dėl kosminiu greičiu didėjančios ekonominės nelygybės Lietuvoje“, – kritikavo kandidatas.

Kiek jau išleido G.Nausėda?

Debatų metu buvo sudaryta galimybė klausimus užduoti ir vienas kitam. N.Puteikis G.Nausėdos klausė – kiek jau dabar jis išleido savo rinkiminei kampanijai.

„Biudžetas nėra apibrėžtas šiuo metu, dar net sąskaitos neatidarėme. Bet greitai tai padarysime. Bet patikėkite, aš nieko neišleidau iki pat šių dienų. Lėšų mes išleisdavome tik kai eidavo kalba apie skelbimus. Žmonės dirba savanoriškais pagrindais. Sąskaitos aš nevedžiau, gal kelis tūkstančius eurų išleido kelionėms“, – sakė G.Nausėda.

G.Nausėda N.Puteikio klausė, ar jis galėtų savo gana ryškią nuomonę padaryti bendra politine pozicija. N.Puteikis, atsakydamas į klausimą, svarstė, kad balsuojant dėl kitų metų biudžeto, jo balsas gali būti lemiamas.

„Dabar jau priimant biudžetą, mano balsas gal bus auksinis. Gal čia reikės daryti diplomatiją, kai reikės derėtis“, – kalbėjo N.Puteikis, kaip priežastį įvardindamas tirpstančią valdančiąją daugumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.