Dėl Dovilės Šakalienės klausimų sulaukęs Linas Kukuraitis: „Ir man grasina“

Seimo opozicinės frakcijos ketvirtadienį į susitikimą pasikvietė socialinės apsaugos ir darbo ministrą Liną Kukuraitį ir paragino atsakyti į klausimus dėl vaiko teisių apsaugos sistemos. Susitikime dalyvavo socialdemokratų, konservatorių, liberalų ir Seimo narių mišrios grupės atstovai.

 L.Kukuraitis teigė, kad jam grasina, kaip ir D.Šakalienei.<br> lrytas.lt montažas.
 L.Kukuraitis teigė, kad jam grasina, kaip ir D.Šakalienei.<br> lrytas.lt montažas.
Linas Kukuraitis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Linas Kukuraitis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Linas Kukuraitis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Linas Kukuraitis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dovilė Šakalienė.<br>T.Bauro nuotr.
Dovilė Šakalienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 22, 2018, 6:35 AM, atnaujinta Nov 22, 2018, 3:46 PM

Naikina dviprasmybes

Ministras pradėdamas kalbą pirmiausia pabrėžė geruosius aspektus: „Tai, kad 2017 metais nusprendėme nesmurtauti prieš vaiką, yra esminis pokytis. 60 skirtingų vaiko teisių tarnybų dabar veikia kaip viena sistema. Ir jie sako, kad pirmą kartą jaučiasi kaip institucija, veikianti pagal vienodus principus. Iki tol vaikai buvo paimami arba klausimai sprendžiami pagal skirtingas taisykles.“

Paklaustas, kokių pats mato klaidų, ministras įvardijo žmogiškąjį veiksnį. „Bet bandome panaikinti visas dviprasmybes“, – tvirtino L.Kukuraitis.

„Deja, žmogiškų klaidų padaroma. Kauno atvejis parodė, kad tų klaidų yra, – dėl neteisingos informacijos, galbūt neetiško elgesio darbuotojai nušalinti nuo pareigų. Klaidų yra, bet jos nėra masinės, kaip galima pamanyti. Jei tai vyktų masiškai, mes kiekvieną dieną neišeitume iš spaudos. Dabar tų klaidų nėra tiek daug, nėra tiek daug perteklinių paėmimo atvejų. Daugelis atvejų spaudoje yra metų senumo“, – opozicijai sakė L.Kukuraitis.

Ministro teigimu, statistika rodo, kad vaikų paėmimo iš šeimos atvejų nedaugėja, priešingai, nuo liepos mėnesio jų akivaizdžiai mažėja.

Atsakydamas į opozicijos klausimą, ministras tvirtino, kad mobilioji komanda per 14 dienų privalo bent keletą kartų susitikti su šeima, iš kurios paimtas vaikas, kad būtų atkurta normali situacija.

„Bet konkrečiu Kručinskų šeimos atveju buvo rašytiniai prašymai, kad niekas jiems nepadėtų. Jie pasakojo, kad ateina tiek pagalbos, kad nebegali atsisakyti“, – priminė jis.

„Buvo susitikimas su psichologu, bet tai nebuvo tokia pagalba, kurios jie tikėjosi“, – aiškino L.Kukuraitis.

Siūlo ne tik pasitraukti iš posto

Lietuvos socialdemokratų frakcijos atstovas Algimantas Salamakinas ministro klausė, kodėl jis neužstojo parlamentarės Dovilės Šakalienės, kuri sulaukė grasinimų susidoroti.

„Konkrečiai Dovilės atveju ir kitų, kurie yra tapę taikiniais, čia tokie visuomenės linčo kultūros aspektai. Kai prie Seimo vyko mitingas, turbūt vienas ėjau ir kalbėjau su šeimomis apie tai, ką keisime. Nuolat palaikome kontaktą. Mano rūpestis vienas – kad per derinimą nebūtų perlaužtas reformos stuburas. Ir man grasina asmeniškai, laiškais. Pasiūlymas atsistatydinti yra švelniausia, kas man siūloma“, – opozicijos atstovams sakė L.Kukuraitis.

Jis teigė, kad visi, kurie pateko į tokią situaciją, žino, jog „surenkamas didžiausias purvas“.

Opozicija susitikimą surengė siekdama aptarti esamą situaciją ir išgirsti, kokių veiksmų imamasi, kad būtų pašalintos Vaiko teisių apsaugos įstatymo vykdymo spragos, o visuomenė informuojama apie pasikeitusią tvarką ir šeimoms teikiamą pagalbą.

Po rezonansą visuomenėje sukėlusių atvejų, kai iš šeimų paimti vaikai, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pranešė inicijuosianti vaiko teisių apsaugos sistemos pakeitimus. Siekiant įvertinti galimas sistemos spragas spalio pabaigoje ministerijoje buvo sudaryta darbo grupė, į ją įtraukta ir tėvų organizacijų atstovų.

Prie Seimo spalio pabaigoje buvo surengtas protesto mitingas prieš vaiko teisių apsaugos sistemos pertvarką, įsigaliojusią nuo liepos. Protesto dalyviai su šios pertvarkos įtvirtinimu siejo nuskambėjusius vaikų paėmimo atvejus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.