Siaubinga smurto prieš moteris kasdienybė: prabilta apie prievartą net gimdymų metu

„Baltojo kaspino festivaliui“ skirtoje spaudos konferencijoje Seime su smurtu prieš moteris kovojančios nevyriausybinės organizacijos prabilo apie siaubingą kasdienybę. Kultūriniais renginiais bus norima pabrėžti, kad dažnai smurtaujama, nes „kitaip neįmanoma susitvarkyti“.

Nevyriausybinių organizacijų atstovai iškėlė visuomenėje dar mažai girdėtą institucinio smurto atvejį. <br> V.Balkūno nuotr.
Nevyriausybinių organizacijų atstovai iškėlė visuomenėje dar mažai girdėtą institucinio smurto atvejį. <br> V.Balkūno nuotr.
Nevyriausybinių organizacijų atstovai iškėlė visuomenėje dar mažai girdėtą institucinio smurto atvejį. <br>V.Balkūno nuotr.
Nevyriausybinių organizacijų atstovai iškėlė visuomenėje dar mažai girdėtą institucinio smurto atvejį. <br>V.Balkūno nuotr.
Visuomenė dėl patirto smurto vis dar kaltina auką. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Visuomenė dėl patirto smurto vis dar kaltina auką. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 23, 2018, 11:47 AM

Prabilta ir apie smurtą, kurį moterys patiria gimdymo metu, anot spaudos konferencijos dalyvių – institucinį smurtą.

Smurtas – kultūrinė norma

Fondo „Frida“ vadovė Daiva Baranauskė spaudos konferencijoje pasidalino skaudžia darbine patirtimi – smurtauja, nes kitaip susitvarkyti su moterimi „tiesiog neįmanoma“.

„Tas 16 dienų mes organizuojame kultūrinius renginius. O kodėl kultūrinius? Todėl, kad smurtas pas mus yra kultūrinė norma. Ne šiaip sau muša, kad myli, bet muša, nes atrodo, kad savo bobą reikia sutvarkyti, kontroliuoti ir vyras yra atsakingas už ją, nes kaip mažas vaikas. Mano vienoje, labai sunkioje asmeninėje konsultavimo patirtyje, smurtautojas man sakė, kad „su ja kitaip neįmanoma susitvarkyti“, – pasakojo D.Baranauskė.

„Tai nėra emocijų nevaldymas, tai yra sisteminis smurtas. Kas dar blogiau? Visuomenės požiūris į smurtą, nes puolama kaltinti auką, teisinti smurtautoją ir tada kreiptis pagalbos yra dvigubai sunku“, – spaudos konferencijoje pasakojo ji, pridurdama, kad tai ilgas kelias, o valstybės palaikymo taip pat nesulaukia.

Fondo „Frida“ vadovė taip pat kritikavo ir socialinių reikalų ir darbo ministrą Liną Kukuraitį, jam pavaldi ministerija pinigus metinei smurto prevencijos programai perdavė tik prieš kelias dienas.

Spaudos konferenciją organizavo parlamentarė Dovilė Šakalienė, tačiau ji pati spaudos konferencijoje nedalyvavo. Liberalų frakcijos atstovė, Viktorija Čmilytė-Nielsen susirinkusiems sakė, kad ji nedalyvauja „dėl to, kad atsidūrė keblioje situacijoje“.

Neatrodo, kad Lietuvai rūpi

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė priminė, kad smurtą patiriančioms moterims svarbiausia yra artimųjų ir atsakingų institucijų pagalba.

„Kreipiuosi į visus politikus – į minimą ministrė L.Kukuraitį su prašymu, kad į finansavimo aspektus būtų pasižiūrėta rimčiau. Mūsų tyrimo duomenys parodė, kad moterims labai trūksta palaikymo, ypač toms, kurios patiria smurtą. O labiausiai – artimiausių asmenų. Moterys dažniausiai kreipiasi į mamas ar drauges, bet nesulaukusios jų palaikymo, į institucijas, kurios gali padėti, jos nebesikreipia. O jei ir kreipiasi, tai dažnai, tų institucijų darbuotojai kaltina moterį dėl patirto smurto“, – pasakojo A.Skardžiuvienė.

Ji džiaugėsi, kad kontrolieriaus institucijos rengiama akcija „Palaikyk“ yra finansuojama Europos komisijos pinigais.

„Bet juk ne Europos komisijai turi rūpėti mūsų valstybės problemos, bet mūsų pačių politikams, kurie skiria finansavimą“, – pabrėžė Lygių galimybių kontrolierė A.Skardžiuvienė.

„Toje šeimoje, kurioje yra smurtaujama prieš vaiką, turbūt yra smurtaujama ir prieš kitą partnerį“, – Seime sakė A.Skardžiuvienė, prašydama atsakingų institucijų darbuotojų savo darbą atlikti iš tikrųjų atsakingai.

„Ministras L.Kukuraitis turėtų prisiimti atsakomybę už tai, kad dokumentuose gražiai įvardinti prioritetai nėra laikomi prioritetais, nes jie nėra finansuojami visus metus“, – Fondo „Frida“ finansinius sunkumus aptarė A.Skardžiuvienė.

„Jei ne nevyriausybininkai, ant kurių pečių gula visa atsakomybė, kas kitas tai atliks“, – klausė Lygių galimybių kontrolierė.

Smurtas ir gimdymo metu

Asociacijos „Motinystę globojančių iniciatyvų sąjunga“ vadovė Laima Steponavičienė spaudos konferencijoje atskleidė ir kiek rečiau pastebimą smurto prieš moteris klausimą – žmogaus teisių pažeidimą akušerijoje. Ši asociacija, neturėdama statistinių duomenų, pati vykdė apklausą, kuri parodė, kaip smurtaujama nėštumo gimdymo proceso metu.

„Respondentų skaičius viršijo jau 900, dabar skaičiai parodo, kad viena iš trijų moterų gimdymo metu jaučia spaudimą sutikti su jai siūlomomis intervencijomis. Viena iš penkių patiria patyčias, viena iš šešių yra gąsdinama, viena iš dešimties patiria prievartą. (…) Trys iš dešimties moterų patiria pilvo spaudimą gimdymo metu, daugiau, nei pusei moterų manevras atliekamas jų neinformavus. Lygiai tas pats yra ir su tarpvietės kirpimu – kerpama kas antrai gimdančiai moterų, pusei tų moterų daroma be jų informavimo, sutikimo, ar net moterims nesutinkant“, – spaudos konferencijoje pasakojo L.Steponavičienė.

„Be visų tų variantų, kai atliekamos kažkokios intervencijos prieš moters valią, yra ir fiziškai laikymas moters tam tikroje padėtyje, jos kojų praskėtimas, rankų ar įrankių įterpimas į jos makštį, gimdos kaklelio praplėtimas rankomis“, – pasakojo asociacijos atstovė. Jos teigimu, galvojant apie baisią statistiką, kiek jaunų moterų patiria seksualinę prievartą, intervencija su jos lytiniais organais, gimdymo metu, prieš jų valią, moterų yra suprantamas kaip smurtas ir prievarta.

Festivalio renginių programą galima rasti fondo „Frida“ socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.