Partijos užnugaris nepadėjo nepartinei kandidatei I. Šimonytei pasivyti nepartinio lyderio G. Nausėdos

Triukšminga konservatorių viešųjų ryšių akcija, per kurią jų kandidate į prezidentus buvo išrinkta nepartinė Seimo narė Ingrida Šimonytė, nepajudino pirmaujančio ekonomisto Gitano Nausėdos pozicijų. Tai parodė lapkričio 9-18 d. atlikta „Vilmorus“ apklausa, kurią skelbia dienraštis „Lietuvos rytas“.

 I.Šimonytė reitinguose atsilieka nuo G.Nausėdos.<br> Lrytas.lt koliažas
 I.Šimonytė reitinguose atsilieka nuo G.Nausėdos.<br> Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Nov 24, 2018, 7:38 AM, atnaujinta Nov 24, 2018, 7:05 PM

Spalio mėnesį 23 proc. apklaustųjų teigė, kad geriausias pretendentas į prezidento postą yra nepriklausomu kandidatu pasiskelbęs G.Nausėda, o dabar taip mano jau 24,6 proc. respondentų. I.Šimonytės rezultatai – atitinkamai 17,5 ir 19,7 procento.

Taigi skirtumas tarp lyderių beveik nepakito.

Stabilią trečiąją vietą šioje rikiuotėje užima nuo pirmaujančių gerokai atsiliekantis premjeras Saulius Skvernelis, nors jis dar nėra pasakęs, ar rungsis dėl šalies vadovo posto. Tačiau, sprendžiant iš dabartinių gyventojų nuotaikų, jam būtų sunku prasimušti į antrąjį rinkimų turą.

Per „demokratijos šventę“ I.Šimonytei triuškinamai pralaimėjusį Vygaudą Ušacką nurašė ir rinkėjai. Prieš mėnesį jį palaikė 10,5 proc. apklausos dalyvių, dabar – vos 3,6 procento.

Kiti galimi pretendentai į prezidentus savo kraičio svariau nepapildė, o kai kurie jų, pavyzdžiui, filosofas Arvydas Juozaitis ar parlamentarė Aušra Maldeikienė, jį dargi išbarstė.

Žodžiu, jie toliau liko vadinamojoje antrojoje lygoje.

Grįžtant prie S.Skvernelio, tenka konstatuoti, kad gana vidutiniški jo rezultatai ir kitoje lentelėje.

Ir mažiau palankių, ir daugiau nepalankių nuomonių nei spalio mėnesį surinkusį Vyriausybės vadovą pralenkė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Ar tai nerodo, kad valstiečiams, kurie savo kandidatą į prezidentus žada kelti per suvažiavimą kitais metais, gali kilti visokių galvosūkių?

Tiesa, dabar V.Pranckietį šalies vadovu įsivaizduoja tik 0,8 proc. apklaustųjų, o valstiečių vedlį Ramūną Karbauskį – 1,2 procento.

Populiariausių veikėjų varžybose įtikinamai tebepirmauja prezidentė Dalia Grybauskaitė, o arčiausiai jos – Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Beje, 6,1 proc. respondentų mano, kad jis galėtų būti ir prezidentas.

Per pastarąjį mėnesį gerokai pakilo į prezidentus pretenduojančio Seimo nario Naglio Puteikio, taip pat Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho ir socialdemokratų lyderio Gintauto Palucko reitingai. O štai su socialdemokratais konkuruojančių „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas smuktelėjo.

Nekokie ir G.Kirkilo vadovaujamos partijos popieriai. Ji atsidūrė tarp autsaiderių.

Apklausos duomenimis, Seimo rinkimuose, jeigu jie vyktų šiuo metu, daugiausia palaikymo sulauktų Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Šios partijos, kaip ir antrojoje vietoje esančios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos, rėmėjų per mėnesį šiek tiek pagausėjo. Bet skirtumas tarp pirmaujančių politinių jėgų balansuoja beveik ties paklaidos riba.

Įkandin dviejų ryškių lyderių koja kojon žengia „tvarkiečiai“ ir „darbiečiai“, nesmarkiai atsilikę socialdemokratai, kurių gerbėjų sumažėjo.

Beje, gyvybės ženklus ėmė rodyti byrantis Liberalų sąjūdis, šiuo metu atsidūręs visai netoli išganingosios 5 proc. balsų ribos.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.