Pirtį J. Petrauskienei ruošiasi užkurti ir valstiečiai: tai – nepateisinama

Opozicijos inicijuojama interpeliacija švietimo ir mokslo ministrei Jurgitai Petrauskienei yra pagrįsta ir gali sulaukti valdančiosios Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos paramos.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2018, 1:57 PM, atnaujinta Nov 29, 2018, 4:52 PM

Apie tai ketvirtadienį vykusioje portalo lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“ užsiminė Seimo vicepirmininkė valstietė Rima Baškienė.

Valdančiosios daugumos atstovė aštriai kritikavo J.Petrauskienę, kad ministrė nebendravo su Švietimo ir mokslo ministerijoje praėjusią naktį nakvojusiais streikuojančiais mokytojais.

„Geras šeimininkas į jo namus atėjusių žmonių nepaliktų vienų ir neišeitų ramiai miegoti. Tai – niekaip nepateisinama“, – ministrės veiksmais stebėjosi įtakinga politikė.

R.Baškienė pranešė, kad J.Petrauskienė pirmadienį bus kviečiama į Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją. „Padaryta labai daug klaidų – ne veltui opozicija iškėlė interpeliacijos klausimą“, – pripažino valdančiosios daugumos atstovė.

Seimo vicepirmininkė teigė, kad frakcijos nariai norės išgirsti ministrės paaiškinimą ne tik dėl streiko, esą bus kalbama plačiau apie J.Petrauskienės veiklą. „Šiandien dar negaliu tiksliai atsakyti, kaip mes antradienį balsuosime, bet aš matau labai daug spragų ir negebėjimo“, – paklausta, ar valstiečiai parems interpeliaciją ministrei, pareiškė R.Baškienė.

Anot parlamentarės, J.Petrauskienė dirbo daug ir tą darė nuoširdžiai. „Bet gal nesugebėjo įtraukti komandos į bendrą darbą“, – laidoje „Ne spaudai“ svarstė R.Baškienė.

Politikė taip pat pripažino, kad ministrei nepavyko užmegzti ryšio ir su ją į šį postą delegavusiais valstiečiais.

R.Baškienė neneigė ir tai, kad sprendimai dėl J.Petrauskienės galbūt galėjo būti priimti greičiau, jei būtų kuo ją pakeisti. „Taip, tai yra rūpestis“, – pripažino R.Baškienė.

Parlamentarė kalbėjo, kad valdančiuosius stabdė ir tai, jog kitąmet Sauliaus Skvernelio vadovaujamai Vyriausybei teks grąžinti įgaliojimus ir ministrų kabinetas bus formuojamas iš naujo. „Tai reiškia, kad reikia rasti žmogų, kuris imtųsi šio darbo galbūt tik pusmečiui. Tai nėra taip paprasta. Be to, ministro keitimas viduryje darbo yra gana sudėtingas procesas“, – kalbėjo R.Baškienė.

Seimo vicepirmininkė teigė, kad frakcijoje yra įvairių nuomonių dėl J.Petrauskienės. „Manau, kad bus balsuojama laisvai“, – sakė R.Baškienė.

Politikė mano, kad pagrindinė priežastis, kodėl šiandien kalbama apie nepasitikėjimą J.Petrauskiene – nesikalbėjimas su Seimu: „Ir ne tik dabar (streiko metu, – Red.), bet ir anksčiau. Pavyzdžiui, buvo pratęsti mokslo metai. Ar buvo kalbamasi? Praktiškai nebuvo.

Buvo priimami sprendimai dėl aukštųjų mokyklų jungimo. Vėl buvo tyla iš ministerijos. Aš matau daug tokių nepozityvių veiksmų arba įsivaizdavimo, – štai yra ministerija ir tai yra atskiras vienetas. O darbo su frakcija nebuvo jokio, nevyko diskusijų.

Taip, suprantu, kad ilgoms diskusijoms galbūt nėra laiko, kad norima reformas įgyvendinti greičiau. Nepakako jėgų ir laiko viską išaiškinti? Reikėjo dirbti taip, kad užtektų laiko – ministerijos darbuotojai turėjo vykti į tas mokyklas ir kalbėtis, ir aiškintis.

Taip pat reikėjo daugiau kalbėtis ir su dabar ministerijoje nakvoti likusiais mokytojais. Ką reiškia ministrei išeiti namo, palikti žmones salėje ir išeiti miegoti? Tai – nepateisinama. Reikėjo ministrei pačiai tą naktį likti ministerijoje ir kalbėtis su žmonėmis“.

Beje, R.Baškienė taip pat stebėjosi, kad vis dar nėra Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimo dėl galimo J.Petrauskienės interesų konflikto.

Trečiadienį premjeras S.Skvernelis pareiškė, kad jei komisijos išvados bus nepalankios J.Petrauskienei, ministrė privalės trauktis.

R.Baškienė mano, kad komisija pernelyg ilgai atlieka tyrimą. :“Kas ten per tyrimas, kuriam atlikti reikia jau daugiau kaip dviejų mėnesių? Komisijos išvada būtų viską palengvinusi, būtų aišku – yra problema, ar jos nėra“, – etikos prievaizdų delsimu stebėjosi Seimo vicepirmininkė.

Kaip žinoma, Vyriausioji tarnybinės etikos komisijos atlieka tyrimą dėl ministrės sutuoktinio Evaldo Petrausko įmonės „Ecotour“ laimėtų viešųjų pirkimų Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžiose įstaigose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.