Dėl streikų krizės premjerui opozicijos antausis: „Posėdžiaus tik S. Skvernelis su R. Karbauskiu“

Vyriausybė pranešė pirmadienį rengianti posėdį, kur svarstys biudžeto projektą ir su profsąjungomis aptars jų reikalavimus tobulinti etatinį mokytojų darbo apmokėjimo modelį bei didinti pedagogų algas. Pirmadienį į susitikimą su premjeru kviečiami ir politinių partijų lyderiai, bet opozicinių partijų lyderiai kritiški – pirmadienį reikalai, vargu, ar pajudės.

Opozicija kritiška dėl premjero siūlomo susitikimo laiko.
Opozicija kritiška dėl premjero siūlomo susitikimo laiko.
E.Gentvilas teigė susitikime nedalyvausiantis.<br>M.Patašiaus nuotr.
E.Gentvilas teigė susitikime nedalyvausiantis.<br>M.Patašiaus nuotr.
G.Landsbergis teigė, kad buvo pasiūlytas kitas susitikimo laikas.<br>T.Bauro nuotr.
G.Landsbergis teigė, kad buvo pasiūlytas kitas susitikimo laikas.<br>T.Bauro nuotr.
G.Paluckas teigė, kad premjeras buvo priverstas siūlyti susitarimą partijoms.<br>M.Patašiaus nuotr.
G.Paluckas teigė, kad premjeras buvo priverstas siūlyti susitarimą partijoms.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Papildyta BNS inf.

Dec 1, 2018, 12:03 PM, atnaujinta Dec 1, 2018, 12:23 PM

Kiek anksčiau Vyriausybė pasiūlė profsąjungoms, kad dėl mokytojų algų kėlimo būtų pasirašytas politinių partijų susitarimas, tačiau nors opozicinių partijų vadovai ir sutinka, kad problema privalo būti sprendžiama, tikina nieko skubos tvarka nesiimsiantys.

G.Landsbergis: „Pasiūlėme kitą laiką“

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis teigė, kad jie pasiūlę premjerui susitikimo laiką kitos savaitės trečiadienį – jau po interpeliacijos ministrei Jurgitai Petrauskienei. „Tada ir būtų geriau susitikti“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas pabrėžė, kad į susidariusią situaciją jau buvo galima reaguoti. „Jau buvo galima sėsti prie derybų stalo, o dabar nustatytas terminas – pirmadienis, mokytojai toliau nakvos ministerijoje. Situacija absurdiška, viską jau buvo galima išspręsti. Visai kitas klausimas su politinėmis partijomis, pirmadienį esame kviečiami į susitikimą, kur siūlo pasirašyti politinį susitarimą, kuris įsigalios po 2020 metų. Tokie žaidimėliai, o ne rimtas problemos sprendimas“, – kalbėjo jis ir patikslino, kad pirmadienui pasiruošti susitikimui su premjeru nespėjama.

„Siūlome išspręsti klausimus Seime ir geriau susitikti trečiadienį“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Kalbėdamas apie užrakintas ŠMM duris ir mokytojų laipiojimą per langus, politikas teigė, kad ministerijos vadovybė į situacija sureagavo netinkamai: „Būtų korektiška suteikti normalias sąlygas mokytojams streikuoti: suteikti erdvės, parūpinti kavos, sausainių ir leisti žmonės išreikšti savo protestą, tuo pačiu ieškant išeities. Nereikia kaltinti mokytojų, jų veiksmai iš nevilties, nes jie sudėtingoje situacijoje“.

E. Gentvilas: „Nesupratau premjero“

Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas teigė, kad jau atsakęs premjero sekretoriatui, kad pirmadienio susitikime nedalyvaus. „Premjeras labai skuba, jo sekretoriatas parašo laiškelį partijų vadovams ir jau skelbia per spaudą. Jau atsakiau, kad pirmadienį negalėsiu dalyvauti, būsiu Klaipėdoje, turiu kitų planų ir įsipareigojimų, dėl kurių negalėsiu dalyvauti.“

Anot jo, kol nėra Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimo dėl J.Petrauskienės atžvilgiu atliekamo tyrimo ir nėra aišku, kuo pasibaigs interpeliacija, nėra ką ir svarstyti. „Ką mums ten veikti? Derėtis, kaip išsaugoti ministrę? Truputį nesupratau premjero. Ne penktadienį šaukti pirmadienio ryto susitikimą, mus norima įvilioti į kažkokias diskusijas į ministrės ar reformos ateitį...“

„Manau, kad pirmadienį susitikimas gali ir neįvykti, kažin, ar partijų vadovai subėgs anksti ryte, tikiu, kad partijų vadovai savo pirmadienį jau suplanavę“, – kalbėjo jis.

G.Paluckas: „Pirmadienį nesutiksime“

Socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas įsitikinęs, kad mokytojų streikas, kai pedagogams tenka miegoti ant grindų ministerijoje yra naujas „standartas neigiama prasme“. „Premjeras priverstas siūlyti politinį susitarimą partijoms. Tai nėra iniciatyva, kuri kyla iš vidaus. Panašu, kad pirmadienį nesusitiksime“, – sakė jis ir pridūrė, kad partijai reikia laiko suderinti savo poziciją.

„Žinau, kad pirmadienio susitikime liberalų ir konservatorių lyderiai nedalyvaus, socialdemokratų lyderis taip pat, tai matyt ponas Skvernelis susitiks su pono Karbauskiu“, – šyptelėjo G.Paluckas.

Idėją iš karto parėmė valstiečiai

Premjero idėjai dėl politinių partijų susitarimo iš karto pritarė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

„Šis susitarimas būtų svarbus dėl švietimo sistemos ateities, siekiant išvengti įvairių politinių manipuliacijų, ir galų gale būtų užtikrintas stabilumas šioje srityje, kad mokytojai galėtų ramiai dirbti, o mokiniai – mokytis“, – pranešime cituojamas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis.

Valdančiosios koalicijos partnerių Socialdemokratų darbo partijos lyderis Gediminas Kirkilas BNS jau anksčiau sakė sakė taip pat palaikąs partijų susitarimo iniciatyvą, tačiau pridūrė, kad tartis dėl papildomų lėšų švietimui būtų galima nebent svarstant 2020 metų biudžetą.

Jo teigimu, tartis dėl papildomų šimtų milijonų eurų jau kitų metų biudžete, kuris iš esmės sudėliotas, yra nerealu. „Reikėtų ieškoti įvairių šaltinių, galbūt ir tam tikrų mokesčių pakeitimų. 300 mln. eurų papildomai 10 mlrd. eurų biudžete nelengvas dalykas, bet įmanomas“, – teigė socialdarbiečių lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.