Eugenijus Jovaiša neatmeta galimybės vadovauti ŠMM

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas profesorius Eugenijus Jovaiša sako, kad, sulaukęs siūlymo, prisiimtų atsakomybę vadovauti Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM).

 Realiausias kandidatas pakeisti atleistą Jurgitą Petrauskienę – Eugenijus Jovaiša (kairėje).<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Realiausias kandidatas pakeisti atleistą Jurgitą Petrauskienę – Eugenijus Jovaiša (kairėje).<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2018, 1:58 PM, atnaujinta Dec 3, 2018, 2:17 PM

„Taip, jeigu partija, jeigu frakcija reikalaus, jeigu premjero bus matymas, kad tai įmanoma. Čia nuo daug ko priklauso, vis tiek reikia ieškoti išeičių ir galvoti, kaip atsakomybę realizuoti“, – pirmadienio Lietuvos radijo laidoje „LRT Aktualijų studija“ kalbėjo E. Jovaiša. Taip jis atsakė į klausimą, ar, siūlant partijai ir premjerui, imtųsi atsakomybės vadovauti ŠMM.

Taip E. Jovaiša sakė dar prieš premjero Sauliaus Skvernelio spaudos konferenciją, kurioje jis paskelbė keičiantis tris savo vyriausybės ministrus – kultūros, švietimo ir mokslo bei aplinkos.

2016 m. E. Jovaiša į Seimą pateko pagal Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašą. Iki tol jis buvo Lietuvos edukologijos universiteto profesorius, Istorijos fakulteto dekanas. E. Jovaiša – Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys.

Tai, kad E. Jovaiša – realus pretendentas į ministrus, sako ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

„Aš įsivaizduoju, kad ponas Jovaiša yra vienas rimtų kandidatų vien dėl stipraus palaikymo savo frakcijoje“, – sakė jis.

Pasak G. Landsbergio, E. Jovaiša šiuo metu Seime įtakingiausias ir turintis vieną didžiausių autoritetų sprendžiant švietimo klausimus. Kartu G. Landsbergis neatmetė, kad prezidentė gali išsakyti savo nuomonę dėl kandidatūros, kuri gali būti iš šalies vadovės aplinkos.

Mokytojams milijonų nežada, nes reikėtų atimti iš kitų

Komiteto pirmininkas E. Jovaiša praėjusią savaitę pats buvo susitikęs su ministerijoje apsigyvenusiais mokytojais, bandė su jais derėtis. Jis taip pats yra prisiėmęs dalį atsakomybės dėl mokytojų etatinio darbo apmokėjimo reformos.

„Žinote, pasakysiu taip. Pati etatinio apmokėjimo tvarka reikalinga Lietuvai ir tą rodo pirmasis jos etapas. Taip, klaidų yra, aš pripažįstu, ir mes visi pripažįstame, ir siekiame šitas etatinio apmokėjimo klaidas ištaisyti. Nepasitikėjimas, mano galva, žymiai platesnis, išplaukiantis iš kitų padarytų klaidų“, – klausiamas apie J. Petrauskienės veiklą kalbėjo E. Jovaiša.

Jis pripažino, kad dabartiniu metu situacija ministerijoje nevaldoma.

Kartu E. Jovaiša pripažįsta, kad vien ministro keitimas nieko nepakeis: turi būti dialogas ir noras susitarti.

Tačiau jis streikuojantiems mokytojams pažadų nedalija. Esą jei bus nusileista mokytojams dėl papildomai reikalaujamų 300 mln. eurų, bus nuskriaustos kitos visuomenės grupės. „Reikės iš kažko paimti, žinote, mūsų valstybė nėra JAV“, – kalbėjo E. Jovaiša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.