Aukštas pareigas einantis pareigūnas ŠMM įsitvirtinusius mokytojus palygino su teroristais

Aukštas pareigas Policijos departamente einantis pareigūnas streikuojančius ir Švietimo ir mokslo ministerijoje nakvojančius mokytojus palygino su teroristas, su kuriais derėtis būtina, tačiau pataikauti jiems nereikėtų. Policijos departamento atstovai teigia, kad tai asmeninė pareigūno nuomonė, neatspindinti policijos vadovybės nuomonės.

 Aukštas pareigas užimantis pareigūnas ŠMM įsitvirtinusius mokytojus palygino su teroristais.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Aukštas pareigas užimantis pareigūnas ŠMM įsitvirtinusius mokytojus palygino su teroristais.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 V.Giršvildas tvirtina, kad tai tebuvo asmeninė nuomonė asmeninėje paskyroje.<br> ELTA/Dainiaus Labučio nuotr.
 V.Giršvildas tvirtina, kad tai tebuvo asmeninė nuomonė asmeninėje paskyroje.<br> ELTA/Dainiaus Labučio nuotr.
 Policijos vadovybė pareigūnus ragina susilaikyti nuo panašių komentarų.<br> Facebook/Vaidas Giršvildas nuotr.
 Policijos vadovybė pareigūnus ragina susilaikyti nuo panašių komentarų.<br> Facebook/Vaidas Giršvildas nuotr.
V.Giršvildas tvirtina, kad tai tebuvo asmeninė nuomonė asmeninėje paskyroje.<br> Facebook nuotr.
V.Giršvildas tvirtina, kad tai tebuvo asmeninė nuomonė asmeninėje paskyroje.<br> Facebook nuotr.
 V.Giršvildas tvirtina, kad tai tebuvo asmeninė nuomonė asmeninėje paskyroje.<br> Facebook nuotr.
 V.Giršvildas tvirtina, kad tai tebuvo asmeninė nuomonė asmeninėje paskyroje.<br> Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 4, 2018, 4:00 PM, atnaujinta Dec 5, 2018, 12:33 PM

Policijos departamento Viešosios policijos valdymo Ekstremalių situacijų ir patrulių poskyrio vyriausiasis tyrėjas Vaidas Giršvildas savo nuomonę apie streikuojančius mokytojus išsakė socialiniame tinkle „Facebook“. Viešas įrašas, kuriame mokytojai palyginami su teroristais, paskelbtas antradienį 7 val. 48 min.

Pareigūno įrašas apie ŠMM įsitvirtinusius mokytojus

„Vakar vakare su rimtais vyrais garaže diskutavome apie švietimą ir terorizmą. Atrodytų, kas tarp jų gali būti bendro? Lietuvoje gali. Štai grupelė maištininkų jau kuris laikas laiko užgrobę Švietimo ir mokslo ministeriją ir niekur neketina trauktis. Kuo jie skiriasi nuo teroristų? Tik tuo, kad nepaėmė įkaitų?

Bet grįžkime prie švietimo. Įsivaizduokite, kad vieną gražią dieną į kokią solidžią gimnaziją ateinu aš, vedinas dar tuzinu mokinių tėvų, įsiraunu pas direktorių į kabinetą, pareikalauju, kad jis atsistatydintų, kad mūsų vaikams mokykloje nuo šiol būtų rašomi tik dešimtukai, kad jie būtų atleisti nuo egzaminų, iškeliu dar kokį vieną kitą utopinį reikalavimą ir pareiškiu, kad niekur iš čia nebesitrauksime, kol mūsų reikalavimai nebus įvykdyti.

Tikiu, kad direktorius bandytų su mumis kalbėtis, galbūt mus perkalbėti, įtikinti, gal kažkur ir nusileisti, bet jei iki vėlumos mes taip ir nesusiderėtume, ko gero pasakytų, kad laikas skirstytis. Jei mes užsispyrusiai niekur neitume, tai pirmą vakarą, pabrėžiu – pirmą vakarą, iškviestų policiją ir mes būtume išpašolvoninti, kaip daina.

Taip pasielgtų išmintingas mokyklos direktorius. Mažiau išmintingas leistų mums pasilikti per naktį, bet matydamas, kad situacija kasdien kartojasi ir tolesnis dialogas tampa neperspektyvus, pasielgtų taip, kaip ir pirmasis. Jam tai būtų žymiai sunkiau, nes mes jau būtume įsikūrę, įsitvirtinę ir sulaukę pastiprinimo. Visiškai neišmintingas direktorius trečioje dienoje pradėtų rakinėti tualetus ir slėpti minkštasuolius. Kol galiausiai situacija taptų panaši į tą, kuri šiandien yra Švietimo ir mokslo ministerijoje.

O situacija tokia, kad maištininkai, panašiai kaip raudonarmiečiai Žiemos rūmus, užėmė valstybinę instituciją, įvedė ten savo tvarką, diktuoja savo sąlygas ir visi aplinkui pridėję į kelnes tūpčioja vietoje ir bijo kažką daryti. Taip, sutinku, situacija nėra tokia jau paprasta. Bet ją buvo lengva prognozuoti.

Dar tada, pirmą vakarą, kai tik revoliucionieriai išreiškė norą likti pastate per naktį, ministerijos kancleris su savo bartukais turėjo parodyti, kad jis turi tvirtus kiaušus, kad čia jis atsako už tvarką ir jo valdose taboras nesikurs. Kad pačiam su užsispyrusiais protestuotojais nesistumdyti, kviečiama policija ir pastatas „išvalomas“. Tada ir visuomenei galima duoti aiškiai suprasti, kad taip elgtis, kaip siekia elgtis maištininkai, negalima ir niekam nebus leidžiama.

O dabar? O dabar blogai. Kai jau žmonėms leista gyventi svetimuose namuose, visuomenei duotas signalas, kad taip elgtis galima. Ir kaip tada paaiškinti, kad vakar, užvakar ir praėjusią savaitę dar buvo galima, o šiandien staiga jau nebegalima? Sunku paaiškinti.

Tačiau, kaip ten bebuvę, kitos išeities nėra – neišeis gražiuoju, bus „išvesdinti“. Dažnai būna gyvenime tokių situacijų, kai politikai „nugrybauja“ taip toli, jog tenka įsikišti policininkams ir būtent jie finale lieka dėl visko kalti. O mums su Jumis pagaliau reikės išmokti tą pamoką, kurios mes taip ir neišmokome po Garliavos, kad su maištininkais, beje, kaip ir su teroristais, reikia derėtis, net būtina derėtis, tik jokiu būdu negalima jiems pataikauti. Įsidėmėkite – jokiu būdu, nes priešingu atveju… kažkodėl atsiminiau patarlę apie paršą ir bažnyčią. Geros dienos Jums.“

Policijos departamentas: tai asmeninė pareigūno nuomonė

Redakcija kreipėsi į Policijos departamentą ir pasidomėjo, ar ši aukštas pareigas einančio pareigūno nuomonė sutampa su Policijos departamento oficialia pozicija.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis informavo, kad tai yra „asmeninė pareigūno nuomonė, parašyta jo asmeninėje socialinio tinklo paskyroje“.

Paklaustas, kaip policijos vadovybė vertina pasisakymus, kuriuose streikuojantys mokytojai lyginami su teroristais, R.Matonis teigė, kad žmogus turi teisę reikšti savo nuomonę, tačiau nuo panašių pasisakymų pareigūnams šiuo metu siūloma susilaikyti.

„Pagal šalies Konstituciją, kiekvienas žmogus turi teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti.

Negalime riboti tokios teisės, tačiau, Policijos departamento vadovybės nuomone, dabartiniu metu policijos darbuotojams vertėtų susilaikyti nuo tokių komentarų“,– redakciją informavo R.Matonis.

„Tai mano asmeninė nuomonė ir mano asmeninis reikalas“

Pats Vaidas Giršvildas lrytas.lt irgi patvirtino, kad įrašo „Facebook“ su policijos vadovybe nederino. Tai esą buvo jo asmeninė nuomonė asmeninėje socialinio tinklo paskyroje.

„Tai yra mano pozicija. Paėmiau ir parašiau. Negi jūs į tai rimtai žiūrit? Juk niekur nėra parašyta, kas čia toks rašo. Tai yra privati „Facebook“ paskyra. Tai yra vienas dalykas. Antras dalykas – tai kokie jie ten teroristai. Mano galva – tai eiliniai chuliganai. Man atrodo, kad ten net žodžio mokytojai nėra“, – lrytas.lt sakė V.Giršvildas.

Kiekvienas turime privatų gyvenimą, privačią paskyrą ir privačią nuomonę joje, sakė jis. Tad didelės bėdos dėl savo įrašo pareigūnas tvirtina nematantis, kadangi atstovauja tik sau.

„Kada tu matai, kad vyksta dalykai, kurie, mano akimis žiūrint (privačiai mano, kaip fizinio asmens, kaip žmogaus, turinčio didelę gyvenimišką ir tarnybinę patirtį), vyksta kažkokie dalykai, tai ir sakai poziciją, ką tu tuo klausimu manai.

Net galima traktuoti taip: ką aš daryčiau, jei tai nuo manęs priklausytų. Kadangi niekas nuo manęs nepriklauso, tai yra tik mano reikalas“, – savo poziciją paaiškino V.Giršvildas.

Streikuos ir žmonos mokykla

V.Giršvildo sutuoktinė – vienos sostinės progimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui. Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos viešai skelbiamais duomenimis, į streikuojančių mokymo įstaigų sąrašą yra įtraukta ir pareigūno sutuoktinės mokykla, streiką pradėsianti gruodžio 11 d. Tačiau tai, pasak V.Giršvildo, dėl jo neigiamos nuomonės apie streikuojančių mokytojų metodus santykiams šeimoje neturėtų pakenkti.

„Kiek kalbėjausi su žmona tuo klausimu prieš kelias dienas, tai ji apgailestavo, kad kažkurie mokytojai jų kolektyve stoja į profesinę sąjungą ir nori streikuoti. Nei aš ten labai smarkiai gilinausi, nei man ten rūpi. Tai buvo buitinis šeimyninis pokalbis. Man labai sunku už žmoną kalbėti, bet ji, manau, tikrai nestreikuos“, – svarstė neigiamą nuomonę apie streikuojančius mokytojus išsakęs pareigūnas.

Pokalbio metu jis patikslino, kad nėra nusistatęs prieš streikuojančius mokytojus apskritai, o savo nuomonę išsakė tik apie Švietimo ir mokslo ministerijoje įsitvirtinusius žmones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.