Universitetų jungtuvių įkaitai: studentai situaciją vadina absurdiška

Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) prijungimas prie Vytauto Didžioju universiteto (VDU) kelia galvos skausmą dar į LEU studijas įstojusiems studentams.

LEU ir VDU universitetų jungtuvės studentams kelia galvos skausmą. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
LEU ir VDU universitetų jungtuvės studentams kelia galvos skausmą. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
LEU ir VDU universitetų jungtuvės studentams kelia galvos skausmą. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
LEU ir VDU universitetų jungtuvės studentams kelia galvos skausmą. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
LEU ir VDU universitetų jungtuvės studentams kelia galvos skausmą. <br>M.Patašiaus nuotr.
LEU ir VDU universitetų jungtuvės studentams kelia galvos skausmą. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 10, 2018, 6:05 AM, atnaujinta Dec 10, 2018, 9:09 AM

Į naujienų portalą lrytas.lt kreipėsi LEU Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo studijų programoje studijuojanti antrakursė Šarūnė Jovaišaitė. Kuri teigia, kad niekas nebuvo pasiruošęs šių universitetų sujungimui ir dabar mokymosi procesas buksuoja – nevyksta paskaitos, pakaitinių dėstytojų nerandama.

„Buvo visiškai nepasiruošta universitetų jungimui. Dabar yra situacija absurdiška. (...) Savaitę mums nevyko paskaitos, nes dėstytoja sirgo, suprantama. Bet administracija turi ieškoti, kas pakeis tą dėstytoją. O dėstytojai arba atleidžiami arba patys išeina“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo mergina. Iki gruodžio 10 dienos paskaitų šiam kursui nevyksta, nes dėstytoja serga.

„Visgi, ji antradienį atėjo ir šiek tiek papasakojo apie detales. Bet išvada tokia, kad kursinius darbus turėsime rašyti nuotoliniu būdu. Nors mokomės juk visai ne nuotoliniu būdu“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo Š.Jovaišaitė.

Jos teigimus, daug klausimų kelia ir studijų sistema. LEU ji mokėsi modulių sistema, VDU tokios mokymo sistemos netaiko.

„Tad mes taip ir nežinome, ką darys – ar pritaikys ciklinę sistemą semestrais. Nes mums patiko šita sistema, nenorime, kad ją keistų“, – pasakojo pašnekovė.

Trūksta informacijos

Į studijas LEU įstojusi mergina teigia, kad jaučia informacijos trūkumą.

„Niekas mūsų neinformuoja. Aš pati einu aiškintis ir klausiu, kaip kas bus. Mums nėra aišku, kas vyks nuo sausio mėnesio. Mes dabar mokomės LEU centriniuose rūmuose dar vis, bet mums dar niekas nesako, kur mus kels toliau – į pastatą T.Ševčenkos gatvėje? Tada automatiškai atsiranda studentams problema dėl važinėjimo, man pačiai – dėl darbo. Mes net nežinome, pati ėjau ir aiškinausi“, – pasakojo mergina, pridurdama, kad šį faktą jau išsiaiškino, toliau studentai mokysis T.Ševčenkos gatvėje esančiame pastate, bet data iki šiol lieka neaiški.

„Pati dėstytoja atėjusi sakė, kad ji tvarkos dabartinės nežino, ar mūsų kursiniams bus taikoma LEU ar VDU tvarka. Viskas yra ant klaustuko, patys dėstytojai ir administracija yra pasimetę“, – pasakojo mergina.

Tai nėra naujiena, sklando kalbos, kad patys dėstytojai iki šiol nežino net kaip apipavidalinti pateikiamą vizualinę informaciją – skaidres. Ir ar reikia naudoti LEU ar VDU logotipą jose.

„Mums dėstytojai sako, kad toliau tik blogiau bus. Nes net nėra aišku, kas nuo kitų metų mums dėstys“, – pasakojo studentė.

VDU: „viskas vyksta sklandžiai“

VDU komunikacijos skyriaus vadovė Ina Žurkuvienė lrytas.lt atsiųstame atsakyme teigė, kad mokymosi procesas yra užtikrinamas.

„VDU tikslas buvo užtikrinti, kad LEU studentų studijų procesas Vilniuje nenutrūktų, todėl LEU dėstytojai buvo įdarbinti VDU. Priėmimas į LEU studijų programas šiais metais nebuvo vykdomas. Nuo rugsėjo 1 d. VDU Švietimo akademija Kaune kvietė stojančiuosius rinktis naujas pedagogikos studijų programas, kurios, konsultuojantis su Lietuvos ir užsienio ekspertais, buvo parengtos pagal naujos kartos pedagogų rengimo modelį“, – rašoma atsakyme.

VDU atstovės teigimu, esminis pokytis, kuris yra įgyvendinamas, tai perėjimas nuo siauros specializacijos prie universalaus išsilavinimo.

Buvusių LEU studentų patogumui, Vilniuje yra rengiami susitikimai, apklausos, informacija pateikiama informacinėse sistemose, dėstytojus ir studentus konsultuoja studijų programų koordinatoriai.

I.Žurkuvienės teigimu, Š.Jovaišaitės pateikta informacija yra klaidinanti.

„Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programos paskaitos Vilniuje vykdomos pagal studijų planą ir sudarytus tvarkaraščius. Studijų vieta taip pat nebuvo pasikeitusi. Šios studijų programos užsiėmimai į VDU Švietimo akademijos patalpas, esančias Ševčenkos gatvėje, persikels tik nuo 2019 m. sausio 1 dienos“, – rašoma atsakyme.

VDU atstovė pateikė komentarus ir dėl nevykstančių paskaitų, priežastis – serganti dėstytoja. „Liga užsitęsė ir dėl to buvo ieškoma žmogaus, kuris galėtų kuriam laikui pavaduoti sergančią dėstytoją. Siekiant spręsti šį atvejį buvo suorganizuotas susitikimas su kurso studentais“, – rašoma atsakyme.

Po lrytas.lt užklausos, VDU parašė atskirą laišką ir pašnekovei Š.Jovaišaitei, kuriuo atsakys į visus klausimus.

ŠMM teigia, kad skiria ypatingą dėmesį

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) taip pat lrytas.lt atsiųstuose atsakymuose teigė, kad procesas vyksta sklandžiai.

Švietimo ir mokslo viceministro Giedriaus Viliūno atsiųstuose atsakymuose teigiama, kad visi buvusio LEU studentai galės sėkmingai baigti pradėtas studijas.

„Siekiant, kad susijungimas vyktų kuo sklandžiau ir būtų užtikrinti teisėti į LEU įstojusių studentų lūkesčiai dėl kokybiško studijų proceso, Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai jungimosi klausimais yra ne vieną kartą susitikę su VDU ir LEU, susitikimuose buvo aptarti aktualūs jungimosi aspektai. Vytauto Didžiojo universiteto atstovai susitikimuose patikino, kad pereinamajam laikotarpiui yra skiriamas ypatingas dėmesys“, – rašoma atsakymuose.

„Gavę jūsų užklausą dėl Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programos, susisiekėme su VDU. Jie informavo, kad Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programos paskaitos Vilniuje vykdomos pagal studijų planą ir sudarytus tvarkaraščius“, – rašoma ŠMM atsakymuose.

Seimas šių metų birželio 5 dieną prijungė LEU ir Aleksandro Stulginskio universitetus prie Vytauto Didžiojo universiteto, patvirtino naujojo universiteto statutą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.