Vyriausybė siūlo kriminalizuoti stambią neteisėtą paramą politikams

Vyriausybė trečiadienį pasiūlė Seimui priimti Baudžiamojo kodekso pataisas, kurios kriminalizuotų stambią neteisėtą paramą partijoms, visuomeniniams rinkimų komitetams ir politikams.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2018, 4:03 PM, atnaujinta Dec 12, 2018, 4:50 PM

Baudžiamoji atsakomybė būtų taikoma, jeigu paramos suma viršytų 25 tūkst. eurų, o baudžiami būtų ir pinigus priėmę politikai, ir neteisėti rėmėjai.

„Neteisėto politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo atvejais tiesioginis ir pagrindinis tikslas yra neteisėtu finansavimu užsitikrinti politinius veiksmus (...). Taigi, tokių veikų tiesioginis objektas yra politinė sistema“, – teigia teisės aktų projektus parengusi Teisingumo ministerija.

Už neteisėtą paramą politikams siūloma bausti bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Atsakomybė galėtų būti taikoma ir juridiniams asmenims.

Vyriausybė taip pat pasiūlė kitokių priemonių, kurios, anot jos, padėtų skaidrinti politines kampanijas ar politinę reklamą.

Šių pataisų imtasi įgyvendinant birželį Seimo priimtas parlamentinio tyrimo išvadas dėl nederamo verslo poveikio politikai.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis po Vyriausybės posėdzio teigė, kad Seimu taip pat siūloma numatyti, jog partijos nario mokestis yra mokamas bankiniu pavedimu, taip pat nustatyti atsakomybę už informacijos neteikimą Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Premjeras žadėjo, kad Vyriausybė per žiemą taip pat parengs teisės aktų projektus dėl žiniasklaidos savireguliacijos, civilinio turto konfiskavimo.

„Aš tikiuosi, kad tą pauzę iki pavasario sesijos turiningai užpildysime ir mes tuos darbus, kurie galbūt ir vėluoja, nebuvo padaryti arba yra daug diskusijų ir daug ginčų, tikrai iki pavasario sesijos tas skolas grąžinsime“, – žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto parlamentinio tyrimo išvadose Rusijos energetikos bendrovės „Rosatom“ ir lietuviško koncerno „MG Baltic“ veikimas buvo pripažintas grėsme valstybės sąrangai ir nacionaliniam saugumui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.