Lietuvos politika: Šiauliuose atleistas administracijos direktorius, krito ir vicemeras

2018 m. gruodžio 13 d. 15:13
Dar papildyta
Šiaulių miesto savivaldybės taryba ketvirtadienį iš pareigų atleido administracijos direktorių Antaną Bartulį. Po neilgos pertraukos buvo atleistas ir vicemeras Domas Griškevičius.
Daugiau nuotraukų (3)
Atleistąjį konservatorių A.Bartulį pakeis jo pavaduotojas Darbo partijos narys Marijus Velička. Vietoj atleistojo D.Griškevičiaus į vicemerus nerinktas joks politikas, savivaldybėje dirbs vienas vicemeras socialdemokratas Justinas Sartauskas.
Už administracijos direktoriaus ir mero pavaduotojo atleidimą balsavo visi posėdyje dalyvavę tarybos nariai. Jų ketvirtadienį buvo susirinkę 19.
Šiaulių meras Artūras Visockas prieš posėdį perspėjo, kad jis surengtas pažeidžiant įstatymus, todėl su savo šalininkais nedalyvavo. Posėdyje nepasirodė ir interpeliuojamas mero pavaduotojas Domas Griškevičius.

Meras buvo sušaukęs neeilinį posėdį gruodžio 20-ąją, bet miesto vadovus nuversti užsimojusi dauguma tam pasipriešino.
„Dar vakar mano darbotvarkė buvo pilna tarnavimo miestui, rytdienos lapelis – tuščias. Sunku vertinti save, bet miestą pamilau ir sąžiningai jam dirbau“, – po sprendimo priėmimo sakė A. Bartulis.
„Kerštu srūvanti neapykanta sutraiškė mano meilę Šiauliams. Išeinu pralaimėjęs, bet ne nugalėtas“, – pridūrė jis.
Po rinkimų apie ketinimą sugrįžti užsiminęs A.Bartulis atsiveikinimo kalboje nevengė ir ypač itin aštrių žodžių: "Opozicinių partijų elgsena man padiktuoja vieną atsakymą: jei miesto ateitis ne iš jų rankų, tai visai miestui ateities nereikia. Nenusileisiu iki dabar mieste vykdomos partinės destrukcijos padugnių, nes man tai per žema, bet miesto stabilumo griovėjus įvardinsiu. Gaila, kad Socialdemokratų partija pasiklydusi vertybėse, vieną dieną dirba su vienais, o kitą – jau su kitais. Gal politinės prostitucijos bruožas šiai partijai yra prigimtinė savybė? Tik gaila, kad ji pamiršta – priešui patinka išdavystė, bet nepatinka išdavikai. Nuo šiol Darbo partija prileista prie miesto pinigų ir sprendimų žinos kaip su tokiais pasielgti. Žinant šios partijos neseną praeitį, nesunku suprasti, kad aritmetinis veiksmas „dalintis“ jai nebūdingas". 
Taryba taip pat pradėjo procedūras ir dėl mero A.Visocko įgaliojimų netekimo bei vicemero D.Griškevičiaus atleidimo.
Vieną papildomą frakciją sukūrę Šiaulių politikos senbuviai nagrinėti, ar yra pagrindas rengti apkaltą A.Visockui patikėjo specialiai komisijai. Į ją ištirti faktus išrinkti socialdemokratas Gedeminas Vyšniauskas, darbietė Danguolė Martinkienė, V.Simuliko visuomeninio komiteto atstovas Denis Michalenka, konservatorius Artūras Vladas Balsys ir liberalas Artūras Kulikauskas.
Kone valandą tribūnoje stovėjęs A. Bartulis teigė nesutinkantis su tarybos narių priekaištais, tvirtino tiesiog vykdęs tarybos narių priimtus sprendimus.
Balsų daugumą turinčios opozicijos atstovai teigė, kad meras su kitais savivaldybės vadovais siekė nutraukti civilinę bylą tarp savivaldybės ir Šiaulių arenos koncesininko „Pramogų salos“ dėl nepagrįstai gauto koncesijos mokesčio ir pateikė tarybai sprendimo projektą dėl taikos sutarties, o ši jį patvirtino.
Mero atleidimo siekiantys tarybos nariai teigia, jog tarybai buvo pateikta klaidinga informacija.
Apkaltą Šiaulių merui mėginta rengti ir anksčiau, tuomet teikimą nagrinėjusi komisija nusprendė, kad tam nėra pagrindo.
Pagal Vietos savivaldos įstatymą, mero atstatydinimo procedūrą galima pradėti, jeigu jis sulaužė priesaiką arba nevykdo įstatymuose nustatytų įgaliojimų. Iniciatyvą turi pareikšti ne mažiau kaip trečdalis savivaldybės tarybos narių.
Šiaulių savivaldybės taryboje dirba 31 tarybos narys.
Įteisinus tiesioginius merų rinkimus buvo apsunkinta ir jų pašalinimo procedūra – neužtenka tarybos narių balsavimo, būtina Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išvada. Jeigu teismas nusprendžia, kad priesaika nebuvo sulaužyta, įstatymai nepažeisti, atstatydinimo procedūra nutraukiama.
Jeigu padaroma priešinga išvada, savivaldybės taryba trijų penktadalių tarybos narių balsų dauguma priima sprendimą, kad meras neteko savo įgaliojimų. Pritrūkus balsų, meras lieka poste.
Merui netekus įgaliojimų rengiami nauji rinkimai, nebent skelbtina naujų rinkimų data patenka į laikotarpį, kai iki eilinių savivaldybių tarybų rinkimų datos yra likę mažiau kaip vieni metai.
Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks kitų metų kovą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.