Jei tik galėtų, kandidatai į prezidentus A. Maldeikienė ir N. Puteikis vetuotų kitų metų biudžetą

Kandidatai į prezidentus parlamentarai Aušra Maldeikienė ir Naglis Puteikis pirmadienį susitiko „Žinių radijo“ laidoje „Rinkimų kovos“. Abu politikai tvirtino, kad dabartinei šalies vadovei Daliai Grybauskaitei reikėtų vetuoti praėjusią savaitę Seime priimtą kitų metų biudžetą.

 Kandidatai į prezidento postą: parlamentarai Naglis Puteikis ir Aušra Maldeikienė. <br> T.Bauro ir J.Stacevičiaus nuotr. koliažas. 
 Kandidatai į prezidento postą: parlamentarai Naglis Puteikis ir Aušra Maldeikienė. <br> T.Bauro ir J.Stacevičiaus nuotr. koliažas. 
Naglis Puteikis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aušra Maldeikienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aušra Maldeikienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 17, 2018, 12:30 PM, atnaujinta Dec 17, 2018, 12:38 PM

A.Maldeikienė nebalsavo už kitų metų biudžeto projektą, nes tuo metu buvo komandiruotėje. Bet net jei ir būtų buvusi Seimo salėje, valdantieji jos palaikymo balso nebūtų sulaukę.

„Tai yra biudžetas, kuris nėra paremtas moksliniais metodais. Patiems turtingiausiems mokesčių našta paliekama iki 3 procentų, o vidutines pajamas gaunantiems mokesčių tarifas yra beveik 5 kartus didesnis, vien gyventojų pajamų mokesčio. Prieš mokslą aš niekada nebalsuoju. Šitas biudžetas mūsų šalį ves į chaosą. Jei galėčiau, grąžinčiau biudžetą tobulinti. Pirmiausia reikėtų sutvarkyti mokesčių sistemą tai, kad žmonės galėtų išgyventi“, – sakė A.Maldeikienė.

Ji tvirtino, kad visuomenė jau ilgą laiką yra maitinama pažadais apie nemokamą mokslą, mediciną, bet rezultatų taip ir nesulaukia.

„Mes praktiškai sugriovėme valstybę per pastaruosius 15 metų“, – kalbėjo kandidatė, dėl to kaltindama visuomenės intelektualus ir žiniasklaidą.

Kandidatas N.Puteikis kritikavo dabartinį finansų ministrą Vilių Šapoką.

„Tai yra liberaliausias ministras, tokio dar nebuvo. Frakcija žiauriai klysta, premjerą klaidina finansų ministras. Švietimo ir mokslo ministrė buvo didelis blogis, bet finansų ministras yra dar didesnis blogis. Sakau tai, bet manęs niekas negirdi“, – kalbėjo N.Puteikis. Jis taip pat tvirtino, kad jei jam būtų suteikta galimybė, kitų metų biudžeto projektą jis vetuotų.

Palaiko mokytojus

Abu politikai aktyviai palaiko jau trečią savaitę Švietimo ir mokslo ministerijoje gyvenančius ir derybų dėl etatinio mokytojų apmokėjimo tvarkos keitimo laukiančius mokytojus.

N.Puteikis, tvirtino, kad į ministeriją užeina kiekvieną vakarą ir mokytojus labai palaiko.

„Niekas nebūtų nieko daręs, jei ne šis drąsus pilietinis veiksmas. Raginu laikytis iš paskutiniųjų. Tikiuosi, kad įvyks psichologinis lūžis ir baigsis dalies ministrų arogancija ir pradės derybos“, – „Žinių radijo“ laidoje kalbėjo N.Puteikis.

A.Maldeikienė pasakojo, kad problema nėra tik etatinis mokytojų apmokėjimas.

„Pagrindinė problema – nuolat smunkantys mūsų mokinių mokymosi standartai. Mokytojai persidirba, klasės miestuose yra labai didelės. Mokytojų darbas yra nevertinamas. Pasiruošimas pamokoms yra prilyginamas vaikščiojimui po koridorių“, – pasakojo kandidatė.

Jos teigimu, dabartinė situaciją yra chaotiška. Ir mokytojai net neturi laiko mokyti vaikų.

„Dabar pertvarkyti biudžetą būtų be galo sudėtinga. Ir kai pirmą kartą buvau pas mokytojus, sakiau, kad biudžetą priims, kitų šansų nėra. Dabar reiktų tik viduje viską keisti“, – teigė A.Maldeikienė.

N.Puteikis tvirtino, kad jis „lengvai surastų reikalingus milijonus eurų“, jei tik jį paskirtų švietimo ministru, o prezidentė vetuotų biudžetą.

Prezidento rinkimai rengiami kitų metų gegužės mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.