Iš Lietuvos lauk varoma R. Zamolskio žmona į Rusiją nenori: „Savanoriškai aš neišvažiuosiu“

Iš Lietuvos vejama Romo Zamolskio žmona Svetlana Zamolskienė (48 metų) priešinasi savo išsiuntimui iš šalies – Lietuvos ambasados Rusijoje sprendimą anuliuoti jos vizą apskundė teismui, o Migracijos tarnybai ketina pateikti dar vieną prašymą suteikti jai prieglobstį.

 Rusijoje įkalinto R.Zamolskio žmona S.Zamolskienė mano, kad leidimo gyventi Lietuvoje negauna dėl savo vyro praeities.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Rusijoje įkalinto R.Zamolskio žmona S.Zamolskienė mano, kad leidimo gyventi Lietuvoje negauna dėl savo vyro praeities.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2018, 4:44 PM, atnaujinta Dec 17, 2018, 5:06 PM

„Savanoriškai aš neišvažiuosiu, vėl paduosiu prašymą suteikti man prieglobstį“ - socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė S.Zamolskienė, kurios Lietuva prašo šalį palikti geranoriškai. 

Išsiųsti S.Zamolskienę iš jos vyro gimtinės buvo nuspręsta šių metų lapkričio 27 dieną, kai Lietuvos ambasada Rusijoje panaikino į Kauną iš Jekaterinburgo atsikrausčiusios moters Šengeno vizą. 

„Nebuvo pateiktas numatomo buvimo tikslo ir sąlygų pagrindai, jūs nepateikėte įrodymų, kad turite pakankamai pragyvenimo lėšų tiek numatomo būvimo laikotarpiui, tiek grįžimui į savo kilmės ar gyvenamosios vietos šalį, nepateikėte įrodymų, kad turite tinkamą ir galiojantį sveikatos draudimą kelionės metu“, - tris priežastis, kodėl S.Zamolskienei panaikinta viza nurodė ambasada. 

Nors moteriai buvo liepta iš Lietuvos išvykti per septynias dienas, S.Zamolskienė net nesiruošia vykdyti sprendimo. 

Ji vizos panaikinimą apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui ir nurodo, kad išvykti iš Lietuvos negali dėl vaikų, nes šie yra Lietuvos piliečiai ir tai vienintelė pilietybė, kurią jie turi, nes Rusijos pilietybė jos pačios prašymu jiems buvo panaikinta. 

S.Zamolskienė skunde taip pat nurodo, kad Kaune turi gyvenamąją vietą - butą, kurį ji nusipirko kartu su Jekaterinburgo kalėjime kalinčiu savo vyru R.Zamolskiu, o vaikai jau priprato prie gyvenimo Lietuvoje ir mokosi gimnazijoje, kurioje jiems puikiai sekasi. 

Be to, S.Zamolskienė teigia, kad ji nori Lietuvoje sukurti savo verslą, tačiau to jai padaryti neleidžiama, nes ji neturi leidimo gyventi vyro gimtinėje, tačiau esą turi pakankamai pinigų, kad kartu su vaikais galėtų kurti savo ateitį Lietuvoje. 

„Sąskaitoje yra 5025 eurai, o vaikai mokykloje gauna nemokamą maitinimą“, - teigiama teismui, nors pati S.Zamolskienė „Facebooke“ skundžiasi, kad nedirbant jai pinigų trūksta ir ji su vaikais jau tris mėnesius yra priversti veržtis diržus. 

Kad gyventi būtų lengviau, ji kreipėsi į Savivaldybę prašydama skirti jos vaikams išmokas, tačiau sulaukė neigiamo atsakymo, nes nei ji pati, nei R.Zamolskis neatitinka reikalavimų, kurie būtimi vadinamiesiems vaiko pinigams gauti – vienas nedeklaruotas Lietuvoje, kita – yra Rusijos pilietė, kuri neturi leidimo šioje šalyje gyventi.

R.Zamolskienė su vienuolikamete dukra ir devynerių metų sūnumi į Lietuvą atvyko šių metų rugsėjo pradžioje, kaip turistė, nors pati planavo visam laikui apsigyventi Kaune.

Rusijoje priekaištus Lietuvai žarsčiusi S.Zamolskienė, persikrausčiusi į Kauną džiaugėsi, kad jos gyvenimas pasikeitė ir čia jai labai patinka, tačiau nurimti nesirengė. 

Lapkritį, dar neapšilusi kojų, ji stojo ginti bado akciją paskelbusių kalinių ir aktyviai prisijungė prie nuteistųjų artimųjų protesto akcijų vykusių prie Teisingumo ministerijos ir kartu su iki gyvos galvos nuteisto Henriko Daktaro žmona Ramute Daktariene dalino interviu Lietuvos žurnalistams.

S.Zamolskienės skundą Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė, tačiau jis bus nagrinėjamas tik kitais metais, o pati R.Zamolskio žmona dėl susidariusios padėties kaltina ne save, o mūsų valdininkus, kurie esą jai ne kartą prasitarė, jog leidimo gyventi Lietuvoje ji negauna tik todėl, kad „išsirinko ne tą vyrą“.   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.