Emigrantų aplankyti išskridę jų artimieji stebino lagaminų turiniu

Artimuosius suburs didžiosios metų šventės. Tūkstančiai lietuvių Kūčias ir Kalėdas sutiks su artimaisiais už šimtų ir tūkstančių kilometrų. Tačiau jie tikina, kad net ir svetur jų šventinį stalą lydi lietuviškos tradicijos. Artimiesiems lietuviai skraidina net ir tradicinį lietuvišką kisielių ar silkės.

Emigrantų aplankyti išskridę jų artimieji stebino lagaminų turiniu.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Emigrantų aplankyti išskridę jų artimieji stebino lagaminų turiniu.  <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2018, 5:41 PM, atnaujinta Dec 24, 2018, 7:12 PM

Rytas oro uosto išvykimo salėje. Čia buriuojasi tie, kurie Kūčioms susitiks ne namuose, o svetur – su emigravusiais giminaičiais. Viena tokių – vilnietė Regina, vykstanti į Bristolį kūčių vakarienę valgyti su 8-erius metus emigravusia dukra, anūku ir žentu. Pati veža kuo papildyti lietuvišką stalą.

„Silkes, grybus, rūkytą žuvį, jūros lydeką, karpį, kūčiukus, sausainius vežu. Nors yra Bristolyje yra tokia lenkų pardutuvė, kuri irgi prekiauja ir plotkelėm. Ir plotkelių vežam“, – pasakojo emigrantės mama Diana.

Ponios Dianos dukros laukia smagios kalėdos artimųjų būryje, nes kartu su mama atskrenda ir teta bei pusseserė Ingrida su vaikais. Jie kartu sutiks ir naujuosius.

Net ir už tūkstančio kilometrų šeimas vienys lietuviškos tradicijos, ant kūčių stalo bus ir kalėdaičių, ir netgi lietuviško kisieliaus. Kaip ir pernai, šiemet jo savo dukrai veža ponia Daiva.

Emigracija paženklinusi ponų Kristinos bei Sigito šeimą. Į Londoną emigravusios tiek dukros, tiek sūnaus šeimos. Seneliai nekantrauja susitikti su anūkais. Jiems veža lietuviškų lauktuvių ir žada, kad kūčių vakarienė bus tradiciškai lietuviška.

Ji į lagaminą įsidėjo kalėdaičių, kūčiukų, grybų, įdarytą vištą.

Pasak artimųjų, vaikai ir svetur švenčia taip, kaip tai darydavo Lietuvoje.

Pas metus laiko emigravusią dukrą iš Kazlų Rūdos į Birmingemą skuba ir ponia Inga su šeima. Moteris guodžiasi, kad visgi su viena dukra teks šventiniais sveikinimais apsikeisti internetu. Tačiau kita sulauks tikrų lietuviškų švenčių.

Pas Londone dešimtmetį gyvenančią sesę pirmą kartų švenčių švęsti skrenda ir Rima su šeima. Ji į lagaminą taip pat įsidėjo savo keptų kūčiukų.

Skaičiuojama, kad Jungtinėje Karalystėje turėtų būti mažiausiai apie 200 tūkstančių lietuvių. Emigrantai prieš šventes dosnūs ir tautiečiams. Skaičiuojama, kad gruodį per Lietuvos paštą siunčiamų pinigų perlaidų padaugėja apie ketvirtadaliu. Prieškalėdiniu laikotarpiu pinigų į Lietuvą dažniausiai atkeliauja iš gausias lietuvių emigrantų bendruomenes turinčių šalių: Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Jungtinių Amerikos Valstijų. Dosniausios perlaidos – iš Vokietijos. Suskaičiuota, kad vien pernai kiekvienam Lietuvos gyventojui teko 400 emigrantų atsiųstų eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?