A. Leščiausko susitikime su sesers įvaikintojais iš Naujosios Zelandijos – ašaros ir pažadai

Pirmadienį Jungtinėje Karalystėje gyvenantis Arūnas Leščiauskas įteikė prašymą dėl galimybės globoti savo seserį Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriui. Taip jis siekia neleisti mergaitės įvaikinti Naujosios Zelandijos piliečiams.

 A.Leščiauskas.<br> T.Bauro nuotr.
 A.Leščiauskas.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alė Ambrasaitė

Jan 7, 2019, 1:10 PM, atnaujinta Jan 7, 2019, 2:54 PM

Laikinai einanti vedėjos pareigas Andželika Vežbavičiūtė lrytas.lt paaiškino, kad tarnyba kreipsis į Jungtinės Karalystės tarnybas, prašydama įvertinti A.Leščiausko gebėjimus globoti savo seserį. Jo galimybes vertins britų specialistai.

25 metų vaikinas taip pat laukia atsakymo dėl galimybės susitikti su seserimi. 

„Jei taip ir neleis susitikti, budėsiu prie teismo ir lauksiu,“ – kalbėjo Arūnas.

Praėjusio penktadienio rytą A. Leščiauskas sulaukė netikėto telefono skambučio – jis buvo kviečiamas į susitikimą su galimais įvaikintojais Kauno savivaldybės vaikų namuose. Į neplanuotą susitikimą, prasidėjusį praėjus vos trims valandoms po pranešimo, A.Leščiauskas vyko be savo advokato, kuris tuo metu buvo užsiėmęs.

Su jaunuoliu vyko Lietuvos tėvų forumo vadovas Darius Trečiakauskas, tačiau šis į susitikimą nebuvo įleistas.

„Aš įsivaizdavau, kad bus tik įvakintojai iš Naujosios Zelandijos, pasakojo A.Leščiauskas. – Tačiau manęs susitikime laukė gal devyni žmonės: įvaikintojai, jų advokatė, psichologė, auklės. Aš buvau vienas prieš juos visus. Tačiau, vos įėjęs į kabinetą, pasakiau: kad ir ką sakysite, mano sprendimo nepakeisite.“

Susitikimas truko valandą ir 36 minutes. „Per tą laiką su įvaikintojais kalbėjau gal dvi minutes, visą kitą laiką kalbėjo jų advokatė ir psichologė. Svečiai iš Naujosios Zelandijos apsiverkė, vyras pasakė, kad jei būtų mano vietoje, taip pat kovotų už seserį. Tuomet man kyla klausimas: jei supranta mūsų likusių šeimos narių skausmą, kodėl neatsitraukia?“, – svarstė vaikinas.

A. Leščiauskas sakė, kad po susitikimo jautėsi labai blogai. „Reikėjo kelių valandų, kad suvokčiau, kas ir kaip. Manau, jie norėjo patraukti mane į savo pusę, kadangi tikrai buvo matę spaudos konferenciją ir žinojo, koks šia tema esu jautrus. Manau, jie norėjo sužaisti mano emocijomis, o galbūt tiesiog įtikinti, jog sesutei bus geriau tik Naujoje Zelandijoje ir tik su šia šeima. Jeigu jau po spaudos konferencijos jaučiausi palūžęs, tai po susitikimo visiškai sutryptas“, – kalbėjo A.Leščiauskas.

Jis penktadienį pateikė prašymą vaikų namams dėl susitikimų su savo devynmete seserimi. Jam buvo pasakyta, jog atsakymą sužinos tik pirmadienį. Vėliau kita sesuo pranešė broliui, jog mergaitę įsivaikinti norintys globėjai tą patį penktadienį, po susirinkimo, išsivežė ruošiamą įvaikinti mergaitę į Vilnių.

A.Leščiauskas įsitikinęs, kad jo sesuo likusį laiką iki teismo sausio 10-ąją dėl jos įvaikinimo praleis su galimais įvaikintojais. Anot jo, zelandiečiai jau atvežė seseriai kalnus dovanų.

Jie žadėjo, kad jo devynmetės sesės ryšys su kitomis seserimis nenutrūks – jie nupirksiantys bilietus ir joms, kad galėtų pasisvečiuoti Naujojoje Zelandijoje. „Tačiau, nors iš mandagumo, nei sesėms, nei man nepasiūlė prisijungti bent valandai prie jų Vilniuje,“ – kalbėjo jaunuolis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis anksčiau džiaugėsi, kad mergaitės pilnametis brolis nusprendė siekti sesers globos. „Jei tai užtikrintų galimą mergaitės gyvenimą šeimoje, o ne globos namuose, tai yra pagrindinis tikslas. Pirmiausiai, brolis turi praeiti visas procedūras, ne tik viešai. Tada būtų stabdoma tarptautinio įvaikinimo procedūra. Jei brolis atitiks teisę globoti ir auginti seserį ir jei pati mergaitė norės, tai turi būti išreiškiama rašytine forma. Jei abu tie dalykai įvyks, daugiau niekas negalės tam sukliudyti“, – situaciją komentavo L.Kukuraitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.