Išskirtinai vyriška S. Skvernelio Vyriausybe susidomėjo ir užsienio žiniasklaida

Antradienį Seime prisiekė naujasis švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius. Vyriausybei šiuo metu trūksta tik vieno ministro – aplinkos. Jei ir į šią poziciją bus paskirtas vyras – Vyriausybėje moters nebus nė kvapo. Visoms ministerijoms vadovaus vyrai.

Premjeras S.Skvernelis yra netoli to, kad Vyriausybėje nebus nė vienos moters. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Premjeras S.Skvernelis yra netoli to, kad Vyriausybėje nebus nė vienos moters. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
 S.Skvernelio Vyriausybe susidomėjo ir užsienio žiniasklaida. <br> "Bloomberg.com" nuotr. 
 S.Skvernelio Vyriausybe susidomėjo ir užsienio žiniasklaida. <br> "Bloomberg.com" nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-01-15 17:30, atnaujinta 2019-01-15 22:33

Į šią situaciją sureagavo ir pasaulio naujienų gigantė – naujienų agentūra „Bloomberg“. Sausio 15 dienos straipsnyje cituojamas ir premjeras Saulius Skvernelis, naujienų agentūrai ELTA pasakojęs, jog lytis nėra kandidato pasirinkimo faktorius.

„Tai (lytis. – ELTA) tikrai neturi būti argumentas, aišku, tai yra svarbu. Tiesa, niekada negalvojau, kad po šių pokyčių taip pasikeis Vyriausybės sudėtis. Moterys – labai svarbu, bet svarbios yra ir dalykinės, asmeninės savybės, profesionalumas. Tai yra pagrindiniai argumentai“, – naujienų agentūrai ELTA praėjusią savaitę sakė premjeras.

„Bloomberg“ rašo, kad Europos Sąjungos šalyse yra įprasta, kad 1/3 Vyriausybių narių yra moterys. Vengrijoje moteris ministrė tik viena, o Ispanijoje ir Švedijoje – po dvi.

S.Skvernelis praėjusią savaitę sakė, kad moteris jo administracija myli. „Mes (moteris. – ELTA) mylime, remiame, puoselėjame, kad tikrai lygios galimybės būtų“, – kalbėjo premjeras.

Tačiau šie cituojami teiginiai „Bloomberg“ žurnalistės Mildos Šeputytės neįtikino. „Jei jis pasirinks paskutiniu trūkstamu ministru vyru, jo kalbomis patikėti yra sunku“, – tokiais žodžiais baigiamas šis tekstas.

Tokia situacija būtų apmaudi

Lygių galimybių kontrolierės Agnetos Skardžuvienės atsiųstame komentare teigiama, kad jei Vyriausybė tikrai bus vyriška, situacija mus tiesiog apmaudi.

„Jei atsitiktų taip, kad neturėtume nė vienos ministrės, Lietuva būtų vienintelė šalis Europos Sąjungoje, kurios vyriausybėje nebūtų moterų. Būtų apmaudu pirmauti tokioje statistikoje“, – rašė A.Skardžiuvienė.

„Argumentas, kad formuojant Vyriausybę atsižvelgiama į žmonių profesionalumą ir ekspertines žinias skamba teisingai, taip ir turėtų būti. Lyčių lygybės idėjos neprieštarauja šiam argumentui, priešingai, komanda, kurioje dirba skirtingų lyčių žmonės mato platesnį vaizdą, priima labiau pasvertus ir visų gyventojų poreikius atitinkančius sprendimus“, – premjerui priminė lygių galimybių kontrolierė.

Ministro paieškos

Praėjusių metų gruodžio mėnesį premjeras pradėjo žinia apie tris keičiamus ministrus – kultūros Lianą Ruokytę-Jonsson, švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę ir aplinkos ministrą Kęstutį Navicką. Kultūros ministru jau paskirtas Mindaugas Kvietkauskas, nuo antradienio Švietimo ir mokslo ministerijos vadovo kėdė taip pat nėra tuščia. Tik Aplinkos ministerija vadovo kol kas neturi.

Praėjusią savaitę pasklido žinia, kad realia kandidate yra laikoma Aplinkos ministerijos kanclerė Vilija Augutavičienė. Bet premjeras tradiciškai jokių kandidatų pavardžių nekomentuoja iki jų suderinimo su šalies vadove.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.