Neseniai žvengė, o dabar jau mekena

Linksmybės apvirto aukštyn kojomis: iš kulkų suvarpyto plakato su įsivaizduojamu taikiniu Seimo posėdžių salėje krizenę valdančiosios daugumos atstovai gavo grąžos ir pradėjo muštis į krūtinę.

 E.Blaževič (LRT) nuotr.
 E.Blaževič (LRT) nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 15, 2019, 10:02 AM, atnaujinta Jan 15, 2019, 4:24 PM

Politinis triukšmas kilo lrt.lt paviešinus nuotrauką, iš kurios matyti, kaip valstietė Agnė Širinskienė, „socialdarbietis“ Artūras Skardžius ir Seimo vicepirmininkė valstietė Rima Baškienė linksmai aptarinėja šaudykloje naudojamą suvarpytą taikinį, virš kurio užrašyta „Gabrielius“.

Pasipylus kritikos strėlėms valdantieji ėmė teisintis. R.Baškienė teigė į A.Skardžiaus atneštą plakatą pažvelgusi netyčia, plakatą dovanų gavusi A.Širinskienė apgailestavo atsitiktinai tapusi pokšto bendrininke, o „socialdarbietis“ tikino buvęs neteisingai suprastas.

Beje, Seimo vicepirmininkė plakate galimai vaizduojamo konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio iškart atsiprašė.

Gabrielius, bet ne tas?

A.Skardžius vakar nesuprato „Lietuvos ryto“ klausimo, ar jau pasveiko nuo pykčio. To jam ir kitiems kolegoms vakar palinkėjo R.Baškienė.

„Socialdarbietis“ dar nebuvo girdėjęs valstietės pasiteisinimų, bet jis nemano, kad turėtų dėl ko nors teisintis.

„LRT intrigą sukūrė lygioje vietoje. O kas pasakė, kad ten buvo G.Landsbergis?

Ar mažai yra Gabrielių? Tai galėjo būti ir šventasis Gabrielius, ir nusidėjėlis Gabrielius.

Ten vaizduojamas ginklu į kitus nusitaikęs asmuo. Mes juokėmės todėl, kad toks plakatas per rinkimus tiktų bet kuriai partijai“, – aiškino A.Skardžius.

Politikui atrodė juokinga

Bet A.Skardžius negalėjo paaiškinti, kas ir kodėl ant taikinio užrašė Gabrieliaus, o ne kurio nors kito šventojo ar nusidėjėlio vardą: „Nežinau, toks plakatas seniai mėtėsi kabinete.“

Politikas taip pat sakė nežinąs, ar taikinys suvarpytas kulkų, ar subadytas pieštuku: „Bet nėra jokio skirtumo. Aš jį rodžiau kaip pavyzdį, koks galėtų būti rinkimų plakatas.

Tai dariau neviešai ir tai nesusiję su jokiu konkrečiu asmeniu. Visuomeninis transliuotojas viską interpretavo savaip, ir aš dėl to visų atsiprašau.“

Pasiteiravus, ar pokštas jam pačiam atrodo pavykęs ir iš ko reikėtų juoktis, A.Skardžius atsakė: „Jei žmonės juokėsi, vadinasi, buvo juokinga.“

Šypsojosi, tačiau jau gailisi

Tuo metu A.Širinskienė vakar „Lietuvos rytui“ aiškino, kad kolegos pokštas esą buvęs visai nejuokingas.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė teigė į kadrą patekusi atsitiktinai: „Aš ėjau į poilsio zoną parsinešti vandens ir susidūriau su A.Skardžiumi, kuris puolė pasakoti kažkokios juokingos istorijos.

Juokėmės ir jis pasakė man turįs dovaną – prieš nosį išvyniojo tą plakatą.

Pro šalį ėjo R.Baškienė ir taip pat prisilietė prie to plakato.

Taip visi patekome į nuotrauką. Bet aš supratimo neturiu, kodėl A.Skardžius pasirinko mane. Gal jis pats galėtų paaiškinti, kodėl aš tapau jo taikiniu.“

A.Širinskienė sakė, kad nors iš nuotraukos galima spręsti kitaip, tas pokštas jai esą nepasirodė juokingas: „Man apmaudu, kad aš ten buvau užfiksuota su šypsena.

Man nebuvo juokinga nei kažkada anksčiau skambėjusi daina „Atėjo kariūnai, sušaudė Brazauską“, nei gyvam politikui atneštas laidotuvių vainikas, nei politiko vaizdavimas klounu.

Šis pokštas taip pat nevykęs, ir aš dėl to viešai apgailestavau.“

Linkėjo pagyti nuo pykčio

R.Baškienė pasakojo greta kolegų atsidūrusi netyčia, kai grįždama į savo darbo vietą Seimo salėje pastebėjo besijuokiančius A.Skardžių su A.Širinskiene ir nusprendė pažiūrėti, kas sukėlė tokias jų emocijas.

„Pažvelgiau – taikinys suvarpytas kulkų. Nesupratau, kas čia galėtų būti juokingo.

Tik vėliau atlenkę viršutinę plakato dalį kolegos parodė užrašą „Gabrielius“. Atsitraukiau nuo jų priblokšta, bet jau užfiksuota žiniasklaidos kaip stovėjusi šalia ir palietusi šį plakatą“, – aiškino R.Baškienė, beje, pastaruoju metu atvirai konfliktavusi su A.Širinskiene.

Seimo vicepirmininkė pripažino, kad jai labai nesmagu ir pateisinimo dėl tokio veiksmo nėra. Atvirame laiške politikė vakar priminė ir pagrindines politikų garbės kodekso nuostatas.

„Ar pagalvojame, kad kieno nors vardu pavadintas suvarpytas kulkomis taikinys, pikti žodžiai žeidžia labiau negu fizinis skausmas ir tai stebina ne tik tą asmenį, kuriam jie skirti, bet ir aplinkinius?

Kur tai veda? Ar pagalvojame, kokį pavyzdį rodome mūsų besiklausantiems, į mus žiūrintiems?

Aš nuoširdžiai linkiu baigiantis Seimo rudens sesijai rasti laiko susimąstyti, apgalvoti.

Linkiu pagyti nuo pykčio, keršto, skundimų. Linkiu, kad mintyse ir veiksmuose rastųsi daugiau vietos pagarbai, tolerancijai, atsakingam darbui“, – rašė R.Baškienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.