Aiškėja, kokią informaciją Lietuvoje rinko A. Paleckis: turėjo įduotą sąrašą

Rusiją domino ne tik tai, kokių įrodymų Lietuvos teisėsauga turi Sausio 13-osios byloje, bet ir šią bylą tyrusių prokurorų ir ją nagrinėjančių teisėjų asmeninis gyvenimas.

A.Paleckis Lukiškių tardymo izoliatoriuje laikomas nuo spalio mėnesio.
A.Paleckis Lukiškių tardymo izoliatoriuje laikomas nuo spalio mėnesio.
A.Paleckis Lukiškių tardymo izoliatoriuje laikomas nuo spalio mėnesio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Paleckis Lukiškių tardymo izoliatoriuje laikomas nuo spalio mėnesio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Paleckis Lukiškių tardymo izoliatoriuje laikomas nuo spalio mėnesio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Paleckis Lukiškių tardymo izoliatoriuje laikomas nuo spalio mėnesio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 18, 2019, 11:49 AM, atnaujinta Jan 18, 2019, 9:40 PM

Įtariama, kad šią informaciją rinko dabar už grotų atsidūręs Algirdas Paleckis.

Nors nuo kruvinųjų 1991 metų sausio įvykių praėjo 28 metai, o daugelis smurto kaltininkų iki šiol slapstosi, Rusijai, kaip aiškėja suėmus A.Paleckį, ši tema vis dar yra labai aktuali ir svarbi.

Rusijos saugumo tarnybos, siekiančios sukompromituoti Lietuvą, bandė knistis po bylą tyrusių pareigūnų gyvenimą.

Minimas ir įkaitų grobimas

Lietuvos teisėsaugininkų duomenimis, būtent informaciją apie sausio 13-osios bylą ir jos tyrėjus rinko pernai spalio pabaigoje už grotų atsidūręs ir iki šiol Lukiškių tardymo izoliatoriuje laikomas 47 metų A.Paleckis.

Teigiama, kad Rusijos žvalgybininkai buvo pateikę juos dominančių asmenų sąrašą.

„A.Paleckis galimai vykdė sunkų nusikaltimą – Rusijos saugumo tarnybos pavedimu rinko informaciją apie Lietuvos prokurorus, teisėjus, kurie susiję su baudžiamąja byla dėl 1991 metų sausio 13-osios įvykių“, – taip skamba vienas iš A.Paleckiui pateiktų įtarimų.

Taip pat užsimenama, kad A.Paleckis Rusijos žvalgybai perdavinėjo informaciją, kuri buvo susijusi su galimu įkaitų grobimu.

A.Paleckis turėjo bendrininkų

Šį darbą, teisėsaugininkų teigimu, A.Paleckis dirbo ne vienas. Jam taip pat talkino Deimantas Bertauskas.

Viešai prieinami duomenys rodo, kad šis asmuo yra Vilniuje įkurtos bendrovės „Food Expert“ direktorius. Nors ši bendrovė skelbia, kad jos veikla – prekyba per agentus, atrodo, kad įmonė jokios oficialios veiklos nevykdo, nes joje dirba vienintelis žmogus – pats D.Bertauskas.

Jokios veiklos neplėtoja ir 2017 metų rugsėjį D.Bertausko registruota viešoji įstaiga „XXI amžius“, kuri skelbiasi užsiimanti reklama ir leidybos paslaugomis.

Kaip įtaria teisėsaugininkai, rinkti informaciją apie prokurorus ir teisėjus abiem įtariamiesiems padėjo buvęs A.Paleckio bendražygis – Socialistinio liaudies fronto (SLF) valdybos narys Pavelas Ževžikovas.

Paėmė kompiuterius ir medalį

P.Ževžikovo pavardė figūruoja tik viename iš kelių informacijos rinkimo epizodų. Gruodžio 18-ąją teisėsaugininkai šio veikėjo namuose ir jo darbo kabinete „Plastos“ gamykloje atliko kratas.

„Anksti rytą išvykau į darbą, po to greitai į namus įsiveržė policijos operatyvinė grupė. Jie ilgai kratė namus, išnešė kompiuterius ir daug kitų daiktų.

Išnešė net medalį, kurį gavau už aktyvų dalyvavimą tarptautiniame jaunimo festivalyje 2017 metų rudenį.

Apie 11 valandą operatyvinė grupė atvyko į mano darbovietę ir čia atliko kratą, išnešė darbo kompiuterį“, – po atliktų kratų bendraminčiams iš SLF pasakojo P.Ževžikovas.

Įtarimai – SLF aktyvistams

SLF pavadinimas šioje šnipinėjimo byloje skamba ne vieną kartą. Į teisėsaugos akiratį taip pat pateko SLF pirmininko pavaduotojas Andrejus Gorbatenkovas ir aktyvistas Leonas Minkevičius, kuris su A.Paleckiu žengia koja į koją jau beveik dešimtmetį.

2012 metais L.Minkevičius pasiskelbė su SLF sąrašu eisiantis į Seimą ir socialiniame tinkle „Facebook“ internautus juokino save lygindamas su atominiu sprogimu žadėdamas pašalinti iš mero posto Artūrą Zuoką ir gundydamas vakariene tuos, kurie už jį balsuos.

Savo pažadais L.Minkevičius, kaip paaiškėjo, žarstėsi per anksti, nes galutinis SLF kandidatų sąrašas į Seimą buvo patvirtintas be jo.

Šešėlis – ir virš LLP atstovų

Byloje, be SLF veikėjų, yra minimas ir kitos partijos – Kazimieros Prunskienės sukurtos Lietuvos liaudies partijos (LLP) atstovas Artūras Šidlauskas.

Šis Šiaulių profesinę technikos mokyklą baigęs ir tinkuotojo apdailininko specialybę turintis veikėjas 2011 metais su LLP nesėkmingai bandė kandidatuoti į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą, o 2016 metais, neoficialiu partijos lyderiu tapus signatarui Rolandui Paulauskui, – į Seimą.

Tąkart kandidatas nurodė turįs savo įmonę, tačiau turto deklaracijoje nurodė per metus negavęs nė euro pajamų.

Teigiama, kad byloje kaip liudytojas yra apklaustas ir laikinasis partijos vadovas, K.Prunskienės sūnus Vaidas Prunskus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.