Arūnas Dumalakas. Ryga turi sniego bilietą, o Vilnius – tik sniego kastuvą

Nors skundai dėl nenuvalytų šaligatvių ir laiptų, nepabarstytų gatvių pilasi iš visų rajonų, savivaldybė demonstruoja stojišką rimtį. Nesusitvarkantiems tvarkdariams valdininkai žada baudomis pagrasinti nebent kitą savaitę.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2019, 7:00 AM

Vis dėlto būtų įdomu sužinoti, kas tas gudročius, sugalvojęs gatvių tvarkymo konkursą skelbti prieš pat žiemą, kai ima šalti, snigti. Juk aišku, kad laimėjusios įmonės nespės tinkamai pasiruošti, bus nesklandumų.

Taip ir nutiko. Didžiausią pyrago dalį atsiriekusi bendrovė VSA, kuri atsivedė ir Nyderlandų kraštovaizdžio priežiūros kompaniją, sulaukia kritikos. Slystelėję ar pagavę zuikį vilniečiai jau nebesikeikia, o tiesiog iškošia: „Olandiška patirtis.“

Priekaištaujama ir kitoms po to konkurso gatves pradėjusioms tvarkyti įmonėms. Tik kodėl jų nebuvo įmanoma išrinkti vasarą, kai oro sąlygos tam tinkamesnės?

Tuo metu kaimynė Ryga nerengia gatvių tvarkymo konkursų žiemą. Tiesiog administracinė inspekcija apvažiuoja miestą ir surašo protokolus už netinkamą gatvių tvarkymą. Štai per praėjusią savaitę gerokai didesniame nei Vilnius mieste tikrintojai ne tiek jau daug pažeidimų ir surado – 20.

Apskritai žiemą tvarkydama gatves Ryga nevengia naujovių. Ne taip kaip Vilnius, kuris gatvėse sniegą valo tomis pačiomis priemonėmis kaip ir prieš pusšimtį metų – kastuvais, smėliu ir druska.

O latviai nutarė šią savaitę kenksmingos druskos atsisakyti. Tiesa, kol kas ne visose gatvėse. Jeigu Rygos komunalininkų naujovė pasiteisins, tų gatvių daugės. Tam pritaria ne tik pėstieji, bet ir nemažai vairuotojų, kurie skundžiasi dėl druskos žalos automobiliams.

Iš pradžių Rygoje druska nebus barstoma tik nuošalesnėse gatvėse, kuriomis nevažiuoja miesto transportas. Bet tas gatves tvarkdariai kruopščiai valys. Paskui galbūt naujovė bus perkelta ir į centrines gatves.

Ir dar. Rygoje sniegas išvežamas ne tik iš tų gatvių, kuriomis vaikšto valdžios žmonės. Šiam darbui pasitelkiama ne tik komunalininkų technika, bet ir privačių įmonių transportas, joms atsilyginant mokesčių, reklamos ir kitomis lengvatomis.

Kai smarkiau sninga, Rygoje įsigalioja vadinamasis sniego bilietas. Apie jį vilniečiai gali tik pasvajoti.

Sniego bilietas leidžia visiems nuosavų automobilių savininkams nemokamai naudotis miesto transportu. Užtenka turėti asmens dokumentą ir transporto priemonės techninį pasą.

Taip Rygos valdžia siekia sumažinti automobilių grūstis gatvėse. Sekdama sinoptikų prognozes ji apie sniego bilietų įsigaliojimą praneša išvakarėse.

Bet gana dairytis į kaimynus. Štai VSA skelbia, kad gatves tvarkys ir apsiginklavusi elektromobiliais, o „Grinda“ tam prisipirko naujų automobilių. Tik kodėl po kiekvieno snygio tenka atsidusti prisiminus seną posakį apie komunalininkus netikėtai užklupusią žiemą?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.