Pulkininkas murdėsi skundų pelkėje: į tarnybą – su šeimos nariais

Dar neseniai Viešojo saugumo tarnybos vado postą tikėjęsis užimti pulkininkas Sandrius Survila penktadienį atsisveikino su tarnyba. Siekdamas kuo didesnės įtakos tarnyboje šis pareigūnas prirašė dešimtis skundų, bet ne trumpesnis ir jo pažeidimų sąrašas.

Pulkininkas S.Survila pastaruoju metu dažniausiai susirgdavo tada, kai dėl svarbių renginių ar pratybų VST būdavo skelbiama specialioji parengtis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pulkininkas S.Survila pastaruoju metu dažniausiai susirgdavo tada, kai dėl svarbių renginių ar pratybų VST būdavo skelbiama specialioji parengtis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pulkininkas S.Survila pastaruoju metu dažniausiai susirgdavo tada, kai dėl svarbių renginių ar pratybų VST būdavo skelbiama specialioji parengtis.
Pulkininkas S.Survila pastaruoju metu dažniausiai susirgdavo tada, kai dėl svarbių renginių ar pratybų VST būdavo skelbiama specialioji parengtis.
Pulkininkas S.Survila pastaruoju metu dažniausiai susirgdavo tada, kai dėl svarbių renginių ar pratybų VST būdavo skelbiama specialioji parengtis.<br>V.Balkūno nuotr.
Pulkininkas S.Survila pastaruoju metu dažniausiai susirgdavo tada, kai dėl svarbių renginių ar pratybų VST būdavo skelbiama specialioji parengtis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 21, 2019, 1:39 PM, atnaujinta Jan 21, 2019, 2:57 PM

Apie atleidimą iš Viešojo saugumo tarnybos (VST) sužinojęs šios tarnybos Vilniaus dalinio Organizavimo skyriaus vyriausiasis specialistas S.Survila pasijuto blogai ir kolegų paprašė iškviesti greitąją pagalbą.

Nuo pat VST įkūrimo šioje tarnyboje dirbęs S.Survila dar visai neseniai tikėjosi sulaukti politikų užtarimo ir net tapti šios tarnybos vadu.

Tačiau į šias pareigas buvo paskirtas Ričardas Pocius, o pernai S.Survila neteko ir VST Vilniaus padalinio vadovo posto.

Vadino pulko žentu

2015 metais vadovauti VST pradėjęs R.Pocius išsiaiškino, kad net 286 šios tarnybos pareigūnai yra susiję giminystės ryšiais.

Kad ilgametis VST vadas Sergejus Madalovas tarnyboje įdarbino savo dukterį, žentą, anūką ir būrį kitų giminaičių, pirmasis paskelbė „Lietuvos rytas“.

Pulko žentu iki šiol buvo vadinamas ir sparčiai karjeros laiptais kilęs S.Survila.

Jis yra buvusio Vidaus tarnybos antrojo pulko vado Stanislovo Stančiko žentas.

Penktadienį atleistas S.Survila S.Stančiko dukterį vedė tuo metu, kai ji taip pat dirbo Vidaus tarnybos antrojo pulko kanceliarijoje ir kitų pareigūnų buvo vadinama pulko dukra.

Į tarnybą – su šeimos nariais

Manoma, jog S.Survila Vilniaus dalinio vadovu taip pat tapo savo uošvio pastangomis. Jį į šias pareigas 2009 metais paskyrė tuometis VST vadovas, artimas S.Stančiko bičiulis S.Madalovas.

S.Survilos uošvis S.Stančikas 1990–1991 metais vadovavo sovietų kariuomenės vidaus pulkui, bet netrukus perėjo į Lietuvos pusę ir ėmė dirbti Vidaus tarnybos antrajame pulke, kuris buvo įsikūręs Vilniuje.

Pirmajam pulkui, kuris veikė Kaune, vadovavo S.Madalovas, suradęs darbą daugybei savo bičiulių ir giminaičių.

Sujungus abu Vidaus tarnybos pulkus 2007 metais buvo įkurta Viešojo saugumo tarnyba, kurioje S.Survila sėkmingai darė karjerą, o šioje tarnyboje dirbusių jo artimųjų ratas didėjo.

Brolis saugo terminalą

Praėjusių metų kovą Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nustatė, jog VST Vilniaus padaliniui vadovavęs S.Survila supainiojo interesus spręsdamas dėl brolio žmonos įdarbinimo.

S.Survila patvirtino VST vado įsakymą dėl aukštesnio laipsnio suteikimo šiai pareigūnei.

VST dirba ir S.Survilos brolis Sigitas Survila – jis saugo Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų terminalą.

Prieš porą metų viešai buvo paskleista informacija apie šio svarbaus objekto saugumo spragas.

Informaciją patikrinusi Vidaus reikalų ministerija ir kitos tarnybos jokių pažeidimų nenustatė, o tuometis vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas žurnalistams atskleidė, kad nepagrįstas skundas galėjo būti išplatintas VST Vilniaus padalinio vadovo S.Survilos iniciatyva.

„Šis pareigūnas ne kartą rašė ir Vidaus reikalų ministerijai. Jo skundai buvo išnagrinėti, bet dauguma jų nepasitvirtino“, – aiškino tuometis ministras.

Įspėjo ir dėl alkoholio

Paaiškėjo, kad galimai šio pareigūno iniciatyva buvo slapta renkama informacija apie VST vado R.Pociaus, jo pavaduotojo Jono Zautros susitikimus ir privatų gyvenimą.

Vien dėl S.Survilos ir jo aplinkos žmonių skundų teismuose šiuo metu tiriama aštuoniolika su VST susijusių bylų.

Ne trumpesnis ir paties S.Survilos užfiksuotų pažeidimų sąrašas.

VST vakar oficialiai paskelbė, kad pulkininkui buvo skirta 14 tarnybinių nuobaudų – dėl alkoholio vartojimo tarnybos vietoje, dėl viešųjų ir privačių interesų derinimo pažeidimų bei kitų nusižengimų.

Vien 2015–2019 metais VST, Vidaus reikalų ministerija, Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir VTEK dėl S.Survilos pažeidimų atliko dvylika tyrimų.

Kol jo veiklą tyrė VSD, S.Survilai buvo panaikintas leidimas dirbti su slapta informacija.

Išėjo pusė pareigūnų

Viešojo saugumo tarnyba ne kartą aiškinosi, ar S.Survila medžioklėje nesinaudojo tarnybiniu transportu ir VST įranga.

Praėjusią savaitę VTEK nustatė, jog pulkininkas privačių interesų deklaracijoje nenurodė, kad yra medžiotojų klubo „Mielagėnai-1“ narys.

VST ne kartą tyrė pranešimus ir dėl neetiško bei amoralaus Vilniaus padalinio vado elgesio su jam pavaldžiais pareigūnais.

Per pastaruosius metus dėl nesutarimų su S.Survila VST Vilniaus padalinį paliko 46 pareigūnai ir karininkai.

Prieš renginius susirgdavo

Pastaruoju metu VST vadovams kilo įtarimų, kad Vilniaus padaliniui vadovavęs S.Survila vengė atsakingų užduočių. 2017–2018 metais šis pareigūnas 11 kartų buvo pasiėmęs nedarbingumo pažymėjimą ir tarnyboje nebuvo 97 dienas.

S.Survila dažniausiai susirgdavo tuo metu, kai dėl svarbių renginių ar pratybų VST būdavo paskelbiama specialioji parengtis.

Įvairių tarnybų akiratyje atsidūręs ir nuobaudų sulaukęs S.Survila praėjusių metų balandį buvo perkeltas į žemesnes pareigas.

VST Vilniaus padalinio vadas tapo tarnybos Organizavimo skyriaus vyriausiuoju specialistu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.