Negalia ir ligos – už pinigus

Šiaulių apygardos teismui teks išnagrinėti dar vieną bylą dėl medikų kyšininkavimo nustatant darbingumą. Į teisiamųjų suolą sės Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) buvusi darbuotoja, bendrosios praktikos gydytoja ir 5 pacientai.

STT atvyko apklausti aplinkos ministro K. Trečioko<br>R.Danisevičiaus nuotr.
STT atvyko apklausti aplinkos ministro K. Trečioko<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2019, 3:23 PM

Korupcinę schemą Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai užčiuopė 2017 metais.

Po kiek laiko buvo surengta įtariamųjų sulaikymo operacija. Vakar ši byla perduota teismui.

Ikiteisminį tyrimą atlikęs Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroras Andrejus Mirnas išnarpliojo visą schemą, kurioje veikė NDNT Šiaulių II teritorinio skyriaus vedėja Jurga Staponkienė ir jos pažįstama Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro bendrosios praktikos gydytoja Aldutė Žebrauskienė.

Kaltę pripažįsta iš dalies

Po kilusio skandalo abi įtariamosios buvo nušalintos nuo pareigų. NDNT specialistė netrukus buvo atleista, o bendrosios praktikos gydytojai vėliau sušvelnintos skirtos priemonės ir leista sugrįžti į darbą.

Šeši kaltę pripažinę pacientai pernai teismo buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Jiems paskirtos baudžiamojo poveikio priemonės – įmokos į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Įrodymų prispirtos J.Staponkienė ir A.Žebrauskienė kaltę pripažįsta iš dalies.

Buvusi NDNT darbuotoja kaltinama kyšininkavimu, kurstymu klastoti dokumentus ir sukčiavimu.

Už paslaugą – 200–400 eurų

Gydytoja tebedirbančiai A.Žebrauskienei buvo pareikšti kaltinimai dėl kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu, dokumentų klastojimo ir padėjimo sukčiauti.

Pareigūnų surinkti įkalčiai rodo, kad bendrosios praktikos gydytoja iš pažįstamų asmenų ėmė ir NDNT Šiaulių II teritorinio skyriaus vedėjai nešė kyšius, kad būtų nustatytas palankus darbingumo lygis. Už šią neteisėtą paslaugą buvo atsilyginama nuo 200 iki 400 eurų kyšiais.

Padėdavo suvaidinti ligonį

Be to, per tyrimą STT agentai išaiškino ne vieną atvejį, kai bendrosios praktikos gydytoja A.Žebrauskienė padėjo sukčiauti pacientams.

Medikė į asmens sveikatos istoriją įrašydavo melagingas ligų diagnozes, išduodavo nedarbingumo pažymėjimus, o „Sodra“ tariamiems ligoniams mokėjo išmokas už nebūtą nedarbingumą.

Beje, tokia „paslauga“ pasinaudojo ir NDNT Šiaulių II teritorinio skyriaus vedėja J.Staponkienė – pareigūnai užfiksavo, kad jai irgi buvo išduotas toks ligonlapis.

Bylos duomenimis, gydytoja iš savo pacientų imdavo kyšius už įvairių medicininių paslaugų suteikimą, pavyzdžiui, medicinines konsultacijas, apžiūras, vaistų receptų išrašymą.

Vienus dar tik tiria, o kitus – jau teisia

Šiaulių apygardos teisme dabar nagrinėjama baudžiamoji byla dėl apsimestinio aklumo. Joje kaltinamos buvusios parlamentaro E.Žakario padėjėjos socialdemokratės E.Ruzgienė, R.Jankauskienė ir akių ligų gydytoja D.Milkintienė.

Šiaulių apylinkės teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje gydytojas kaltinamas už pinigus nepagrįstai išrašęs nedarbingumo pažymėjimus. Kartu teisiami ir septyni pacientai.

Šiaulių apygardos prokuratūroje yra atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl nepagrįsto neįgalumo nustatymo.

400

Iki tiek eurų siekė kyšiai už norimo darbingumo nustatymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.