Seime jau visko buvo, bet tokio užribio – dar ne

Iki rinkimų bus dar tokių nesąmonių, kad tik stebėsimės ir stebėsimės. Taip Justo Džiugelio skundą teisėsaugai, kad vidury dienos Seimo salėje galbūt mokami kyšiai vokeliais, įvertino parlamento senbuviai.

Valstietė A.Širinskienė pasišaipė iš buvusio jos frakcijos nario J.Džiugelio.<br>T.Bauro nuotr.
Valstietė A.Širinskienė pasišaipė iš buvusio jos frakcijos nario J.Džiugelio.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2019, 11:11 AM, atnaujinta Jan 24, 2019, 11:42 AM

Ar valdančiųjų valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis galėjo tiesiog Seimo plenarinių posėdžių salėje savo kolegei Ritai Tamašunienei įbrukti vokelį su kyšiu?

Tai turės aiškintis Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), į kurią su tokiu prašymu kreipėsi Seimo narys J.Džiugelis.

Už maištavimą prieš R.Karbauskį iš Seimo valstiečių frakcijos išmestas J.Džiugelis tvirtina ne tik matęs vokelio perdavimo procedūrą savo akimis, bet ir savo ausimis girdėjęs įtartiną frazę.

Bandė reikalauti įrašo

Pasak portalo 15min.lt, J.Džiugelis šią savaitę oficialiai pranešė STT, kad sausio 12 d., per plenarinių posėdžių pertrauką, buvo itin įtartino įvykio liudininkas.

Pasak politiko, jis pamatė, kaip R.Karbauskis Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovei R.Tamašunienei įteikė voką, o šalia stovėjęs kitas tos pačios partijos atstovas Zbignevas Jedinskis lenkiškai ištaręs: „Po 20 eurų už parašą, kaip visada.“

Po to J.Džiugelis net keletą kartų mėgino oficialiai išsireikalauti iš Vadovybės apsaugos departamento vaizdo kamerų Seimo salėje įrašą, kuriame būtų fiksuota ši scena, tačiau nesėkmingai.

Apsaugininkai pareiškė, jog įrašo pateikti negali, nes tai neleidžia europiniai asmens duomenų ir privatumo apsaugos reikalavimai.

Tai, J.Džiugelio teigimu, dar labiau pakurstė jo įtarimus, kad čia gali būti dengiama kažkas nešvaraus.

Būtent todėl politikas ir kreipėsi į STT. Ši tarnyba jo pareiškimą priėmė ir pateiks atsakymą.

„Kam tą vokelį reikėjo įteikti taip slaptai, susilenkus? Be to, dar ir ta frazė, kurią pats girdėjau savo ausimis.

Taip, vaizdo įraše garso nebūtų girdėti, bet juk yra ekspertai, kurie gali iš lūpų judėjimo nustatyti, ką žmogus pasakė“, – vakar „Lietuvos rytui“ sakė J.Džiugelis.

Paklaustas, apie ką, jo nuomone, galėjo kalbėti Z.Jedinskis, buvęs valstietis teigė, kad pats tik stebi tai, kas yra viešojoje erdvėje.

„R.Tamašunienė ir Z.Jedinskis priklauso Lietuvos lenkų rinkimų akcijai, kurios popierines deklaracijas su 1 procento nuo GPM skirta parama tiria policija dėl galimo klastojimo. Mat partiją neva parėmę žmonės dievagojosi, kad jokių dokumentų nepildė ir niekam paramos neskyrė.

Taip euras po euro 1 proc. nuo paprastų žmonių sumokėtų mokesčių virto 140 000 eurų parama“, – aiškino J.Džiugelis.

Pasiteiravus, ar 20 eurų suma už kažkokius parašus jam neatrodo pernelyg menka ir todėl neįtikėtina, Seimo narys teigė, kad lenkams labai reikia pinigų, be to, „kas žino“, kiek įvairių parašų, reikalingų valstiečiams, jie gali visur pridėlioti.

J.Džiugelis pridūrė, kad R.Karbauskiui tikrai pakaktų įžūlumo taip elgtis vidury dienos Seimo salėje.

Net keli griežti atkirčiai

R.Karbauskis, išgirdęs apie šiuos įtarimus, reagavo griežtai ir netgi suabejojo, ar J.Džiugelis yra psichiškai sveikas. Valstiečių lyderio teigimu, jis greičiausiai kreipsis į teismą dėl šmeižto.

R.Karbauskis neneigė, kad parlamento salėje R.Tamašunienei įteikė oficialų kvietimą į šį savaitgalį vyksiantį Valstiečių ir žaliųjų sąjungos suvažiavimą. Tai patvirtino ir pastaroji.

Savo lyderio socialiniuose tinkluose iškart stojo ginti ir ištikimoji jo bendražygė Agnė Širinskienė: „Atsargiai, Seime plinta pavojingas užkratas! Vienas Seimo narys Bronius Matelis paskleidė paranojos virusą, kurio identiški simptomai aiškiai matomi kito Seimo nario elgesyje. Vienas pareiškė, kad Konstituciniam teismui vadovauti eis A.Širinskienė, o kitas, J.Džiugelis, pranešė, kad R.Karbauskis posėdžių salėje davė kyšį!

Plenarinių posėdžių salėje, ką liudija ir posėdžių stenogramos, jau yra nuskambėjęs ir sunerimusio J.Džiugelio teiginys: „nes ne tik Seime, bet ir Lietuvoje daug gandų sklando apie A.Širinskienę, kad jinai rytais nekaltų berniukų kraują geria“.

Ačiū, Justai, bet man labiau patinka skraidyti šikšnosparniu.“

Supykdė ir Seimo senbuvį

Šį įvykį griežtai įvertino ir opozicinių socialdemokratų atstovas, vienas Seimo senbuvių, buvęs ilgametis parlamento Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas.

„Vaikų darželis. Kažkokie kliedesiai. Netikiu, kad kas nors tiesiog Seimo salėje taip pirktų balsus. Absurdas, kad tuo dar apkraunamos tarnybos. Mano nuomone, reikalas čia labai paprastas – artėja rinkimai, ir Seimo nariai kaip kas moka, taip tas šoka. Jiems reikia dėmesio.

Žodžiu, Vakarų – o šiuo atveju gal veikiau Rytų – fronte nieko naujo.

Palaukite, kuo arčiau bus rinkimai, mes dar ne taip stebėsimės“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo A.Salamakinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.