Reitingai: Saulius Skvernelis aplenkė Ingridą Šimonytę, o konservatorius – valstiečiai

Sausio 17 dieną Rusnėje ištarti premjero Sauliaus Skvernelio žodžiai: „Dalyvausiu rinkimuose“, atrodo, pažadino žmones, kurie šį politiką tyliai vertino kaip geriausią kandidatą į prezidentus. Tai parodė tradicinės „Vilmorus“ apklausos rezultatai.

Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-01-26 08:06, atnaujinta 2019-01-30 10:46

Jau beveik 17 proc. šalies gyventojų tvirtina, kad geriausias pretendentas į prezidento postą yra S.Skvernelis. Praėjusių metų gruodžio pradžioje taip manė tik 10,6 proc. žmonių.

Tuo metu konservatorių kandidatės į šalies vadovus Seimo narės Ingridos Šimonytės rėmėjų per tą laiką sumažėjo nuo 19,8 iki 16 procentų. Ši politikė atsidūrė trečioje vietoje.

Gali būti, kad kai kurie vadinamųjų apačių atstovai, nesulaukdami valstiečiams atstovaujančio premjero žodžio dėl dalyvavimo rinkimuose, iki tol simpatizavo paprastai kalbančiai I.Šimonytei, bet kai gavo signalą iš jiems artimesnio S.Skvernelio, nuo Seimo narės nusisuko.

Pretendentų į prezidentus rikiuotėje toliau stabiliai pirmauja ekonomistas Gitanas Nausėda.

Kiti galimi kandidatai gerokai atsilikę nuo šio trejeto. Pagarbiu atstumu nuo jo – Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, dar toliau – filosofas Arvydas Juozaitis, eurokomisaras Vytenis Andriukaitis, Seimo narys Naglis Puteikis. Pastarojo populiarumas sumenko, didesnė dalis apklaustųjų jį įvertino nepalankiai nei palankiai.

Vis dėlto tikėtina, kad ir dabartiniam lyderiui G.Nausėdai gali tekti atsidurti reitingų sūpuoklėse. Mat ši „Vilmorus“ apklausa buvo atliekama sausio 11–20 d. ir tik dalis jos dalyvių savo nuomonę apie geriausius kandidatus pareiškė jau žinodami S.Skvernelio apsisprendimą.

Vadinasi, vasario mėnesį pirmaujančių pretendentų trejetas gali atrodyti ir kitaip. Juolab kad premjero reikalai pagerėjo ir kitoje lentelėje. Gruodį jis buvo surinkęs daugiau nepalankių nuomonių nei palankių, o dabar – atvirkščiai.

Negana to, pastaruoju metu pakito gyventojų požiūris į partijas.

Jeigu dabar vyktų Seimo rinkimai, už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus balsuotų 14,6 proc. piliečių – beveik 4 proc. mažiau nei gruodį.

Opoziciniai konservatoriai smuktelėjo į antrą vietą, o juos pralenkė, tiesa, neperžengdama galimos paklaidos ribų, valdančioji Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Valstiečiai šį savaitgalį tvirtins savo kandidatą S.Skvernelį į prezidentus, neatmestina, kad jį parems ir valdančiojoje koalicijoje esantys „socialdarbiečiai“, taigi premjero reitingai gali dar labiau pakilti.

Populiariausių veikėjų rikiuotėje, kurioje pirmauja prezidentė Dalia Grybauskaitė, didelių pokyčių nėra.

Dauguma respondentų dar nieko negalėjo pasakyti apie naująjį kultūros ministrą Mindaugą Kvietkauską, nors jo paskyrimas įvertintas pliuso ženklu.

O švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus apklausos rengėjai dar nebuvo įtraukę į klausimyną.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.