S. Skvernelio kalbos „perliukai“ – vertinimą pateikė ir kiti kandidatai į prezidentus

Į prezidentus kandidatuojančio Sauliaus Skvernelio kalba, kurią jis perskaitė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LŽVS) suvažiavime Prienuose, sukėlė aršių diskusijų.

 Kandidatai į prezidentus įvertino S.Skvernelio pasisakymus.<br> lrytas.lt montažas.
 Kandidatai į prezidentus įvertino S.Skvernelio pasisakymus.<br> lrytas.lt montažas.
 Kandidatai į prezidentus įvertino S.Skvernelio pasisakymus.
 Kandidatai į prezidentus įvertino S.Skvernelio pasisakymus.
Prezidento rinkimų debatai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Prezidento rinkimų debatai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kandidatė į prezidentus Ingrida Šimonytė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kandidatė į prezidentus Ingrida Šimonytė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prezidento rinkimų debatai KTU.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prezidento rinkimų debatai KTU.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prezidento rinkimų debatai KTU.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prezidento rinkimų debatai KTU.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kandidatas į prezidentus Arvydas Juozaitis..<br>M.Patašiaus nuotr.
Kandidatas į prezidentus Arvydas Juozaitis..<br>M.Patašiaus nuotr.
Kandidatas į prezidentus Valentinas Mazuronis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kandidatas į prezidentus Valentinas Mazuronis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 29, 2019, 6:00 PM, atnaujinta Jan 29, 2019, 8:13 PM

Kandidato teiginį, kad Lietuvai reikia „prezidento, kuris supranta, kas yra šeima, su kokiais iššūkiais susiduria vaikus auginantys ir jais besirūpinantys žmonės“, vieni palaikė neįžeidžia politine retorika, o kitiems jis pasirodė turintis diskriminacijos požymių, mat nei dabartinė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, nei kandidatė Ingrida Šimonytė vaikų neturi.

Šalies žiniasklaidoje nuskambėjo ir kita S.Skvernelio citata: „Atėjo laikas šaltuose valstybės vadovo rūmuose girdėti krykštaujančių vaikų juoką, jausti šeimos šilumą. Tik mylintis ir mylimas žmogus gali būti atsakingas ir rūpintis kitais.“ I. Šimonytė atkirto S.Skverneliui, kad nors neaugina vaikų, ji turinti kitokios patirties, kurios nelinkėtų savo politiniam oponentui. I.Šimonytė kalbėjo apie sunkiai sergančio artimo žmogaus slaugymą. Kitas kandidatas, Gitanas Nausėda, abibendrindamas LŽVS suvažiavimo naujienas, teigė, kad jį apėmė „svetimos gėdos jausmas“. Kokį įspūdį S.Skvernelio kalba paliko kitiems savo kandidatūrą prezidento rinkimuose iškėlusiems kandidatams?

A. Maldeikienė: „Matau dvi kaimo bobas“

Savo kandidatūrą prezidento rinkimuose kelianti parlamentarė Aušra Maldeikienė sakė, kad nelygios kovos nuotaikų nejaučianti, mat daranti tai, ko į rinkimus ir atėjo: „Atėjau kalbėti apie prezidento rinkimus, o tai, ką aš dabar matau, yra dviejų kaimo bobų, kurios abi – vyriškos giminės, rietynes ant plyno lauko, ir žiniasklaida labai noriai šį diskursą palaiko“, – sakė ji.

Anot politikės, prezidentas Lietuvoje turi keturias funkcijas: dalyvauti įstatymų leidyboje, veikti užsienio politikos ir gynybos sferose, skirti pareigūnus, teikti apdovanojimus ir pan.

„Aš noriu diskusijos apie rimčiausią prezidento darbo sferą – užsienio politiką. Nesijaučiu nuskriausta, kad manęs nekviečia į debatus, nes tokių debatų nevyksta. Žiniasklaida nepajėgi suformuluoti prezidento darbotvarkės“, – kalbėjo A.Maldeikienė ir pridūrė, kad nėra girdėjusi S.Skvernelio kalbant apie užsienio politiką.

„Gal pajėgus, o gal ir ne? Bet jūs gi jo neklausėte? Klausinėjate apie jo moteris. Suprantu, antra santuoka, užjaučiu. Tada reikia iškišinėti savo šeimą“, – kalbėjo ji ir pridūrė, kad nuo praėjusios vasaros įvyko tik viena rimtesnė diskusija, bet tai irgi nebuvo debatai. „Tai buvo mažų vaikų apklausinėjimas. Debatai prasideda, kai žmonės debatuoja“, – aiškino ji.

Laukia „beprotiškai sunkūs laikai“

A.Maldeikienės teigimu, tai, kad pareigas einantis premjeras vykdo ir aktyvią prezidento rinkimų kampaniją, jos nė kiek netrikdo. „Kokios problemos? Tegul daro, nematau problemos, jei kiti irgi ką nors dirba ir daro“, – pabrėžė ji.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos suvažiavime išsakyti premjero pamąstymai apie prezidentūroje krykštaujančius vaikus sulaukė kitos kandidatės – Ingridos Šimonytės atsako. Ji teigė vaikų neturinti, bet, pasak jos, premjeras neturi kitos patirties, kurios turi ji, – tai sunkiai sergančio artimo žmogaus slaugymas.

„Premjero retorika tobulai atitinka naują pasaulinę tendenciją. Tai vadinamasis dešinysis populizmas, kur mažumų teisių ar apskritai lygybės klausimai yra tiesiog išplaunami, o moterys grąžinamos į padėtį, kurioje jos buvo XIX amžiuje ar XX amžiaus pradžioje, – privalo vaikų pagimdyti, gražiai atrodyti, neturi lįsti į ekranus. Visa ši retorika grįžta, tik jau kitu intelektualiniu pavidalu“, – kalbėjo parlamentarė ir pridūrė, kad tokios retorikos apraiškų galima išgirsti ne tik S.Skvernelio, bet ir A. Juozaičio bei G.Nausėdos kalbose.

A.Maldeikienė įsitikinusi, kad daugeliui Lietuvos moterų S.Skvernelio teiginiai imponuoja pozityviąja prasme. „Visose visuomenėse, kurios yra nesaugios, moterys pradeda žaisti labai sudėtingą žaidimą: „Susirask tokį, kuris išgelbės tave ir tavo vaikus“. Kokiuose grioviuose užsikasę Lietuvos viešieji intelektualai, reikia klausti jų pačių“, – svarstė ji.

Pašnekovė priminė pati puikiai žinanti, ką reiškia tuo pačiu metu ir dirbti, ir auginti vaikus: „S.Skverneliui paprasčiau – visa tai atlieka jo žmona. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad vaikus auginti labai lengva, palyginti su tuo, ką daro I. Šimonytė. Lyginant su sunkiai sergančio artimojo priežiūra, vaikus auginti yra vienas malonumas. S.Skvernelis jokių vaikų neaugina, tai daro jo žmona, kuriai tam tikra prasme jis parodo jos vietą.“

Baigdama pokalbį parlamentarė atkreipė dėmesį, kad būsimasis prezidentas pareigas pradės eiti „artinantis beprotiškai sunkiems laikams“.

„Leptelėjimas“ ir proto balsas

Lietuvos liberalų sąjūdžio sąjungos kandidatas į prezidentus – Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius premjero teiginius vertino kaip paprasto „leptelėjimo“ pavyzdį.

„Aš manyčiau, kad Prezidentūroje turi tvyroti proto atmosfera. O dėl to, kas ir kokios socialinės padėties yra kandidatas ir būsimas prezidentas, tai tiesiog neatsirinkimo mąstant ir leptelėjimo pavyzdys“, – lrytas.lt sakė kandidatas.

Jis pats kol kas nesiryžo vertinti to, ar jaučiasi lygus prezidento rinkimų kovoje. „Kandidatai gali apie save galvoti, ką tik nori, čia yra rinkėjų reikalas. Jie gali save pozicionuoti, investuoti į reklamą ir panašiai. Bet sprendžia juk rinkėjas. Čia yra svarbiausias dalykas. Neužbėkime įvykiams už akių, nedarau jokių vertinimų – nei konkurentų, nei savo paties“, – kalbėjo P.Auštrevičius.

Kandidatas teigė, kad daug klausimų keliantis premjero kandidatavimas rinkimuose turėtų būti išspręstas atostogomis per rinkimų kampaniją. „Jis turėtų išeiti atostogų, aš manau. Tai būtų minimalus reikalavimas, kuris galėtų jam būti taikomas. Nematau jo kandidatuojančio tolygiai, jei jis iš tikrųjų naudos Vyriausybės vadovo poziciją. O jeigu jis kandidatuos ir bus Vyriausybės vadovas, bijau, kad nukentės visa valstybė, nes ar jis tada turės laiko valstybės reikalams? Aš šiek tiek abejočiau, kad premjeras sau suteiks tam tikrų privilegijų. Bet manau, kad atostogos yra būtinas dalykas, tai turėtume išgirsti ir iš paties S.Skvernelio“, – sakė P.Auštrevičius. Paklaustas, ar atostogos būtų optimalus variantas norint išspręsti šią situaciją, jis atsakė, kad „tik minimalus“.

S.Skvernelio kalbą įvertino gerai

Kitas Europos parlamento narys, prezidento posto siekiantis Valentinas Mazuronis premjero kalboje LVŽS suvažiavime problemų nematė. „Gerai vertinu. Aš manau, kad kiekvienas kandidatas, save pristatinėdamas, pristato iš gerosios pusės. Vienas kandidatas gali pasakyti, kad jis yra ekonomistas. Bet tai nereiškia, kad tai pasakydamas jis įžeidžia visus kitus, kurie nėra ekonomistai. Tai čia absurdas. Kandidatas pabrėžia savo patirtį, kurią jis mato kaip svarbią ir reikalingą. Ir tai yra normalu“, – sakė V.Mazuronis.

Jis teigė, kad nesupranta, už ką premjeras sulaukia tiek kritikos. „Toks įsižeidimas, kurį pajutau tiek iš I.Šimonytės, tiek ir G.Nausėdos kalbų, yra keistas“, – lrytas.lt kalbėjo kandidatas.

V.Mazuronis teigė, kad nelygi kandidatų kova yra akivaizdi. „Šioje prezidentinėje kovoje aš jaučiuosi gerai. Žinote, sąlygos visų kandidatų neabejotinai nėra lygios. Bet mano sąlygos nėra lygios net lyginant su I.Šimonytės ar G.Nausėdos. Todėl, kad lengva žiniasklaidoje pamatyti, kad jų rodymas ir kiekvienos minties pasakymo viešinimas yra dešimtis kartų didesnis nei kitų kandidatų. Jie naudoja kitus resursus. Premjeras turi tokią poziciją, kuri yra matoma, daugiau nei bet kas. Ir jam nėra jokios problemos pritraukti žiniasklaidos dėmesį“, – kalbėjo V.Mazuronis.

Pašnekovas lrytas.lt sakė, kad problema, kalbant apie lygias jėgas prezidentinėje kovoje, yra visai ne patys kandidatai, o žiniasklaidos darbas. „Žiniasklaida turėtų vienodai nušviesti. Visų kandidatų nuomonės turėjo atsirasti, bet taip nebuvo“, – apgailestavo kandidatas.

„Manau, kad jei S.Skvernelis atsistatydintų ir atsidėtų tik rinkiminei kampanijai, tai būtų politiškai korektiška. Ir tai būtų parodymas ir kvietimas visiems kandidatams dalyvauti lygiavertėje ir sąžiningoje kovoje, nors įstatymai ir Konstitucija to nereikalauja. Žinoma, galima vaizduoti, kad atskiri kandidatą nuo premjero, bet žmogus esi vienas. Ir kol esi premjeras, gali atskirti kaip nori, bet dėmesys tau yra didesnis, pagrindas tam dėmesiui bus ne veiksmai ir idėjos, o tavo einamos pareigos“, – kalbėjo V.Mazuronis.

„Kiek suprantu, tos atostogos yra labai trumpos, jų, žinoma, neužtenka. Tos 10 dienų yra tik toks vaizdavimas, kad imi atostogas. Bet jeigu nori kardinaliai atskirti kandidatą ir einamas pareigas, idealus variantas būtų atskirti, ir atskirti rimtai“, – kalbėjo kandidatas. Jis tvirtino, kad jam trūksta geresnio teisinio reglamentavimo, kuriuo būtų galima aiškiau atskirti kandidatą nuo jo einamų pareigų. „Manau, kad šią problemą turi visi kandidatai“, – lrytas.lt sakė Europos Parlamento narys V.Mazuronis.

A.Juozaitis „plepalų jūroje“ nesimaudo

Apie savo kandidatavimą į prezidentus Biržų pilyje paskelbęs filosofas Arvydas Juozaitis neigiamai vertino premjero teiginius.

„Tikiuosi, kad ne vaikų darželį bandys jis ten įkurti. Nes jei juokauti, tai juokauti iki galo. Čia tik su humoru galima tokius teiginius vertinti, kitaip negalima“, – apie premjero kalbas LVŽS suvažiavime kalbėjo A.Juozaitis.

Dabartinėje rinkimų kovoje, kurią A.Juozaitis vertina kaip „plepalų jūrą“, jis sako nedalyvaujantis. Kaip problemą jis įvardija ir premjero dalyvavimą prezidentinėje kovoje. „Prie to plepėjimo prisidėjo ir administraciniai resursai. Premjeras, kad ir kaip suktų, visa jėga naudoja savo poziciją. Net ir pats pasiskelbimas buvo naudojantis tarnybine padėtimi. Tai yra akivaizdu. Jau reikia kalbėti ne apie viešų ir privačių interesų derinimą, bet viešų ir superviešų interesų. Čia yra nestatutinė padėtis, jis veikia nusižengdamas, ko gero, ir Vyriausybės reglamentui“, – sakė A.Juozaitis.

Jis teigė, kad 10 dienų atostogų, kurias numato įstatymai, premjerui neužtektų, jo teigimu, jam reikia bent mėnesio. „Čia yra akivaizdi valdymo krizė Lietuvoje. Ir ji chaotiškos būklės, viskas pas mus daug kur tokios būklės“, – situaciją vertino kandidatas į prezidentus.

A.Juozaitis taip pat teigė, kad „įstatymų spragos yra milžiniškos“. „Veikiama praktiškai kaip totalitarinėje valstybėje – premjeras užsimanė būti prezidentu ir dar naudoja valstybės resursus. Dar net netapus niekuo iki galo jau veikiama taip. O ta plepalų jūra jį dar ir aptarnauja. Viskas yra kavos tirščių būrimo lygio“, – sakė A.Juozaitis.

N. Puteikis: „Finansinės galimybės – nelygios“

Ne pirmą kartą savo kandidatūrą į prezidentus keliantis Naglis Puteikis teigė nesijaučiantis lygus rinkimų kovoje su kitais kandidatais ir užsiminė, kad dalis kandidatų per juos remiančias partijas gauna dideles valstybės dotacijas. „Finansinės galimybės nelygios. Jei partija gauna kelių milijonų eurų dotaciją, šios partijos kandidatas turi didesnį pranašumą prieš mane, A. Maldeikienę ar A. Juozaitį“, – kalbėjo politikas.

Parlamentaras sakė tikintis, kad kai prasidės rinkimų debatai, atotrūkis tarp pirmojo kandidatų trejeto ir likusiųjų turėtų mažėti: „Rinkėjai daug ką sprendžia iš debatų.“

Paklaustas, kaip vertina tą aplinkybę, kad savo kandidatūrą prezidento rinkimuose keliantis S.Skvernelis šiuo metu eina ir premjero pareigas, N. Puteikis sakė: „Prieš penkerius metus Dalia Grybauskaitė darė tą patį – vykdė rinkimų kampaniją būdama prezidentė. Jei tie žmonės, kurie dabar kritikuoja S.Skvernelį, būtų kritikavę ir D. Grybauskaitę – sutikčiau su jų argumentais, bet dabar tai – veidmainystė.“ Politiko teigimu, pareigas einantis premjeras gauna ne tik daugiau viešumo ir dėmesio, bet ir labiau rizikuoja savo reitingais, mat yra atsakingas už Vyriausybės veiklą.

Kalbėdamas apie S.Skvernelio retoriką LŽVS suvažiavime ir po to kilusias diskusijas, kad kalbos apie šeimą ir vaikus galbūt buvo diskriminacinio pobūdžio, patikino, jog problemos tame nėra.

„Rinkimų kampanija prasidėjo, ir kiekvienas kandidatas nori pabrėžti savo pliusus ir minusus. S.Skvernelis bando pabrėžti, kad jo vaikai dar maži. I.Šimonytė atsakė teisingai, kad S.Skvernelis turi du mažus vaikus, o ji – ilgai slaugomą mamą, kurios priežiūra atstoja galbūt kelių vaikų auginimą. Koks smūgis, toks ir atsakymas“, – svarstė politikas ir pridūrė, kad vaikus auginančioms šeimoms valstybė suteikia kur kas daugiau pagalbos nei artimuosius slaugantiems asmenims.

N.Puteikio teigimu, įsižeisti tokių diskusijų kontekste abiem pusėms nėra dėl ko, juo labiau kad abu istorijos dalyviai politikoje nėra naujokai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.