Kandidatų į Vilniaus merus akistata: A. Zuokas ir V. Uspaskichas pasakė, ar rinkėjui rūpi teistumas

Kandidatai į Vilniaus mero postą – Darbo partijos kandidatas į Vilniaus merus Viktoras Uspaskichas ir Lietuvos laisvės sąjungos pirmininkas Artūras Zuokas pirmadienį diskutavo Žinių radijo laidoje „Rinkimų kovos“. Kandidatai įvardijo savo trūkumus, rinkimų pažadus ir aptarė savo teistumus. V.Uspaskichas ir A.Zuokas sutiko, kad Vilniui reikia nemokamo viešojo transporto, ir diskutavo apie mero darbo kasdienybę.

 Dėl Vilniaus miesto mero posto rungsis Viktoras Uspaskichas ir Artūras Zuokas. <br> J.Stacevičiaus nuotr. koliažas. 
 Dėl Vilniaus miesto mero posto rungsis Viktoras Uspaskichas ir Artūras Zuokas. <br> J.Stacevičiaus nuotr. koliažas. 
Artūras Zuokas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Artūras Zuokas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktoras Uspaskichas. <br>D.Umbraso nuotr.
Viktoras Uspaskichas. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 4, 2019, 5:33 PM

Įvardijo savo trūkumus

A.Zuokas sakė, kad jam iš šiuo metu Lietuvoje veikiančių politikų autoritetas yra Valdas Adamkus. V.Uspaskichas teigė, kad šiuo metu autoriteto Lietuvoje neturi.

Darbo partijos kandidatas sakė, kad šiuo metu Lietuvoje geriausiai dirba Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Su tuo sutiko ir A.Zuokas. „Jis tikrai parodė skirtumą tarp kalbančių politikų ir tų, kurie, turėdami verslo patirtį, kalbas paverčia sprendimais ir veiksmais“, – sakė Lietuvos laisvės sąjungos pirmininkas.

V.Uspaskichas dar pridūrė, kad verta paminėti ir Druskininkų merą Ričardą Malinauską bei Palangos merą Šarūną Vaitkų.

Paklaustas apie savo, kaip kandidato, trūkumus, V.Uspaskichas sakė, kad bijo, jog bus per švelnus priimdamas sprendimus, ir pernelyg pasitiki kitais. A.Zuokas teigė, kad norėtų išmokti greičiau pasakyti „ne“, bei norą padaryti per daug.

Abu pakomentavo teistumus

Laidos vedėjas priminė, kad abu šie kandidatai yra teisti. „Už gerus darbus“, – taip šį faktą pakomentavo V.Uspaskichas.

„Žmonėms labai svarbu, teistas ar ne, svarbu, už ką – Kelių eismo taisyklių pažeidimą ar už visos partijos, 60 skyrių tvarkytą buhalteriją, vienasmenišką atsakingumą“, – sakė V.Uspaskichas.

„Manau, kad problema, aišku. Dauguma žmonių, kurie neturėjo tokios patirties, kurią man teko patirti, kai nustumia sistema už tam tikros raudonos linijos, grįžti atgal yra labai sunku. Šiandien Lietuvoje yra daugiausia nuteistų žmonių Europos Sąjungoje, esame treti pasaulyje po Rusijos ir JAV. Tai rodo, kad kažkas mūsų valstybėje su teisine sistema yra ne taip“, – apie savo teistumą kalbėjo A.Zuokas.

Kaip seksis dirbti?

V.Uspaskichas įvertino ir miesto mero galimybių ribas, ką galima įgyvendinti, jei daugumos taryboje meras neturi. 

„Realios mero galimybės yra sukurti patogų, saugų gyvenimą savo mieste. Tai nereikalauja per daug finansinių dalykų, tai reikalauja išminties, ūkiškumo, valdymo patirties. Tikrai yra galimybė optimizuoti savivaldai pavaldžias įmones, jų kuriamų paslaugų skaičių, gal siaurinti. Bet aš tikrai matau galimybę, kad Vilniuje, didžiausiame mieste Lietuvoje, galėtų būti mažiausi mokesčiai už komunalines paslaugas“, – apie pažadus rinkėjams ir realius darbus teigė V.Uspaskichas.

„Aš kalbu apie paprastus, žmogiškus dalykus. Jei tie, kurie bus išrinkti į tarybos narius, nesvarbu, kad nebus mano dauguma, kenks ir trukdys šitiems dalykams, aš juos taip paviešinsiu, kad kitą kartą jau tikrai nebus išrinkti. Aš kalbu apie žmogiškus dalykus, ne kosmodromus“, – tvirtino jis. 

A.Zuokas teigė, kad meras dirba ne vienas, o su komanda. O dėl idėjų žmonės gali susivienyti.

„Meras stipriai priklauso nuo savo komandos, kurią tikisi atvesti į miesto tarybą. Jis, turėdamas savo komandą, gali tikrai daug. Aš tris kartus dirbau miesto taryboje, kai meras buvo renkamas netiesiogiai. Ir niekada mes neturėjome daugumos. Visą laiką yra koalicija, ir jei turi idėjų, patirties, jei moki politikoje sakyti, kad ne aš darau, o komanda, tikrai galima suburti ir kitų politinių partijų atstovus imtis gerų idėjų ir iniciatyvų“, – kalbėjo A.Zuokas.

V.Uspaskichas teigė, kad netiki, jog oponentai gali neleisti įgyvendinti tam tikrų sprendimų. „Aš buvau ūkio ministru, ten buvo žmonių ir iš kitų partijų, nė vieno neatleidau ir priverčiau visus dirbti“, – sakė Darbo partijos kandidatas į merus.

Nacionalinio stadiono klausimas

V.Uspaskichas sakė, kad nacionalinis stadionas, iki šiol keliantis daug aistrų, yra reikalingas, jei yra tinkamai pasverta jo kaina. „Jei didžioji dalis bus finansuojama iš Europos lėšų, galima jį statyti. O jei iš žmonių kišenių – aš nepritarčiau“, – sakė kandidatas į merus.

A.Zuokas priminė, kad nacionalinis stadionas turėjo būti atidarytas 2018 metų liepos 6 dieną. „Gaila, kad dėl visų politinių ginčų šis projektas vėluoja. Bet kaip tik šį trečiadienį savivaldybės tarybos posėdyje bus svarstoma pati sutartis. Tikėtina, kad gal jau kovo mėnesį sutartis būtų patvirtinta. Stadionas yra finansuojamas Vyriausybės, o infrastruktūros dalys – iš Europos Sąjungos lėšų“, – sakė A.Zuokas.

Viešojo transporto problemos

Esminis A.Zuoko pasiūlymas vilniečiams rinkimuose – nemokamas viešasis transportas. Kandidatas paaiškino, dėl ko gali kilti tam tikrų problemų. 

„Šiuo atveju silpniausia nemokamo viešojo transporto sistemos vieta aš įvardinčiau Vilniečio paso įdiegimo veiksnumą“, – sakė A.Zuokas ir pridūrė, kad taip savo gyvenamosios vietos Vilniuje dar neregistravę miesto gyventojai būtų paskatinti tai padaryti, taip didėtų ir miesto pajamos.

„Smirdinčių keleivių bus ir mokamame, ir nemokame transporte. Reikia tvarkingai administruoti“, – į laidos klausytojo klausimą sakė V.Uspaskichas.

A.Zuokas teigė, kad nemokamas viešasis transportas leistų išspręsti ir „nesmagių“ viešojo transporto kaimynų klausimą.

„Politikai nuo šios problemos bėga. Mieste daug benamių, kurie įžūliai prašo pinigų. Ir tai yra net jų verslas. Aš dažnai skatinu, kad niekada neduotume jiems grynųjų pinigų, tada tos problemos ir nebus. Mes gi turėdavome tokią tarnybą, kad atvažiuodavo ir nuprausdavo, aprengdavo tuos žmones, bandydavo sutvarkyti jų dokumentus, kad jie grįžtų į normalų gyvenimą. O Talino pavyzdžiu, kai buvo įvestas nemokamas viešasis transportas, tai kontrolieriai nebuvo atleisti, jie kontroliuoja keleivius. Jiems dar buvo suteikta ir papildoma funkcija – užtikrinti tvarką ir švarą“, – kalbėjo A.Zuokas.

Savivaldybių rinkimai rengiami kovo 3 dieną. Dėl Vilniaus miesto mero kėdės rinkimuose, anot Vyriausiosios rinkimų komisijos informacijos, varžysis 16 kandidatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.