Iš mokyklos – į žvalgybos ataskaitą: Sovietų Sąjungą aukštinanti mokytoja Vilniuje dėsto istoriją

Iš Dmitrijaus Medvedevo, tuomet ėjusio Rusijos prezidento pareigas, rankų apdovanojimą gavusi ir į mūsų šalies žvalgybos akiratį patekusi Lietuvos istorijos mokytoja Ela Kanaitė atsidūrė socialiniuose tinkluose verdančių diskusijų epicentre.

E.Kanaitė prieš kelerius metus gavo apdovanojimą iš Rusijos prezidento rankų.
E.Kanaitė prieš kelerius metus gavo apdovanojimą iš Rusijos prezidento rankų.
Tokiomis publikacijomis savo socialinio tinklo paskyroje dalijasi E.Kanaitė.<br>„Facebook“ nuotr.
Tokiomis publikacijomis savo socialinio tinklo paskyroje dalijasi E.Kanaitė.<br>„Facebook“ nuotr.
Tokiomis publikacijomis savo socialinio tinklo paskyroje dalijasi E.Kanaitė.<br>„Facebook“ nuotr.
Tokiomis publikacijomis savo socialinio tinklo paskyroje dalijasi E.Kanaitė.<br>„Facebook“ nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Karinė kontražvalgyba.<br>V.Balkūno nuotr.
Karinė kontražvalgyba.<br>V.Balkūno nuotr.
Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto spaudos konferencija, kurioje bus pristatytas Lietuvos žvalgybos institucijų grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimas. Valstybės saugumo departamento direktorius Darius Jauniškis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto spaudos konferencija, kurioje bus pristatytas Lietuvos žvalgybos institucijų grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimas. Valstybės saugumo departamento direktorius Darius Jauniškis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 5, 2019, 4:26 PM, atnaujinta Feb 11, 2019, 8:31 PM

Mokytoja praėjusiais ir šiais metais savo paskyroje dalijosi propagandinėmis publikacijomis iš šaltinių rusų kalba apie Antrąjį pasaulinį karą.

Socialiniuose tinkluose aistringos diskusijos užvirė televizijos laidų vedėjui Algiui Ramanauskui pavadinus E.Kanaitę „vatnike“ ir pasidalijus keletu jos viešai skelbtų publikacijų rusų kalba. Ši pedagogė moko Lietuvos rusus.

Tai, kad E.Kanaitė vis dar dėsto istoriją mokiniams, Seimo narys, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys L.Kasčiūnas pavadino skandalu.

„Visiškas istorijos perrašinėjimas, absoliučiai neatitinkantis istorinės tiesos ir Lietuvos vaidmens tame, kuo ji dalijasi. Aiškiai matomas Sovietų Sąjungos aukštinimas.

O tai Lietuvoje visiškai nepriimtina. Suvokiant, kad toks žmogus dirba mokykloje, vienintelis klausimas kyla: kokią istorijos versiją pateikia mokiniams? Tai – skandalas, nepriimtina, taip neturėtų dirbti.

Ji neturėtų dirbti mokytoja, jeigu dėstyme yra tokių versijų“, – pamatęs E.Kanaitės socialiniame tinkle skelbtas publikacijas, sakė L.Kasčiūnas.

Tiesa, pati mokytoja lrytas.lt aiškino nieko savo paskyroje neskelbusi, o tai, ką skaitanti, nesutampa su jos požiūriu.

„Mano pozicija visiškai sutampa su tuo, kas rašoma lietuviškuose istorijos vadovėliuose“, – lrytas.lt aiškino E.Kanaitė ir tvirtino jokiais straipsniais nesidalijusi. Kaip jie atsirado jos paskyros sienoje, ji sakė nežinanti.

Pateko į žvalgybos akiratį

Pedagogė, į kurią nukrypo socialinių tinklų vartotojų akys, dar 2016-aisiais minėta Lietuvos žvalgybos ataskaitoje.

Joje rašyta: „Rusijos įtakai palankią terpę Lietuvos mokyklose rusų mokomąja kalba padeda užtikrinti su Rusijos diplomatais bendradarbiaujantys Lietuvos rusų mokytojų atstovai.

Viena Rusijos ambasados Vilniuje kontroliuojamos Respublikinės Rusijos tėvynainių koordinacinės tarybos lyderių yra Lietuvos rusų mokyklų mokytojų asociacijos vadovė Ela Kanaitė.

2015 m. tėvynainių atstovai organizavo Rusijos finansuojamus pedagogų kvalifikacijos kėlimo kursus ir populiarino nemokamas studijas Rusijoje. Ten studijuojantys Lietuvos rusakalbiai jaunuoliai yra ir potencialūs Rusijos žvalgybos tarnybų dėmesio objektai.“

Dar 2011 m. E.Kanaitė su kitomis Lietuvos rusų visuomeninių organizacijų ir Rusijos įstaigų, kuruojančių darbą su tautiečiais užsienyje, atstovais kreipėsi į Rusiją pagalbos, prašydami padėti išsaugoti rusų kalbą ir išsilavinimą šia kalba Lietuvoje.

Lietuvos tautinių bendruomenių švietimui daroma įtaka

2015 m. su Rusijos ambasada Vilniuje bendradarbiaujantys tėvynainių atstovai toliau ugdė jaunąją Rusijai lojalių rusakalbių aktyvistų kartą, rašoma 2016 m. paskelbtame Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

Šiame vertinime nurodoma, kad minėtą veiklą padeda vykdyti dar nuo sovietinių laikų likusi uždara Lietuvos tautinių bendruomenių švietimo sistema ir mokyklų tinklas, nepakankamai stiprinantis tautinių bendruomenių jaunimo ryšį su Lietuvos valstybingumu.

„Rusijos įtakai palankią terpę Lietuvos mokyklose rusų mokomąja kalba padeda užtikrinti su Rusijos diplomatais bendradarbiaujantys Lietuvos rusų mokytojų atstovai. Viena Rusijos ambasados Vilniuje kontroliuojamos Respublikinės Rusijos tėvynainių koordinacinės tarybos lyderių yra Lietuvos rusų mokyklų mokytojų asociacijos vadovė Ela Kanaitė.

2015 m. tėvynainių atstovai organizavo Rusijos finansuojamus pedagogų kvalifikacijos kėlimo kursus ir populiarino nemokamas studijas Rusijoje. Ten studijuojantys Lietuvos rusakalbiai jaunuoliai yra ir potencialūs Rusijos žvalgybos tarnybų dėmesio objektai. Lietuvoje veikiantys tėvynainių aktyvistai jaunimui organizuoja įvairias propagandines konferencijas ir mokymus, jaunųjų žurnalistų būrelius, sovietinių švenčių minėjimus, stovyklas ir kt. Juose neretai diegiama Rusijos interesams palanki ir Lietuvos valstybingumą menkinanti sovietinė istorijos koncepcija“, – rašoma vertinime.

Tikino straipsniais nesidalijusi

„Tai dabar problema, kad perskaičiau kažkokį straipsnį? Niekur jais nesidalinau, niekam nesiunčiau“, – apie skandalą sukėlusius įrašus feisbuko paskyroje lrytas.lt sakė E.Kanaitė.

Ji tikino nesidalijusi tais straipsniais savo paskyroje. O kaip jie ten atsiradę, nežinanti.

Mokytoja skaitė ir viešai paskelbtą žvalgybos ataskaitą, kurioje ji minima.

„Buvo apdovanojimas iš D.Medvedevo. Bet man paaiškino, kad mano veikla neprieštarauja nei įstatymams, nei Konstitucijai, nusikaltimų nepadariau, nepažeidžiau jokių įstatymų. O dėl ataskaitos kreipkitės į tą departamentą, kuris ataskaitą paskelbė“, – sakė E.Kanaitė.

Ji tikino, kad jos asmeninis požiūris į Antrojo pasaulinio karo įvykius sutampa su tuo, kas parašyta lietuviškuose istorijos vadovėliuose.

2013 metais D.Medvedevo tinklaraštyje E.Kanaitė dėkojo jam už sveikinimą Kovo 8-osios proga.

„Man labai brangus jūsų dėmesys. Ačiū. Mes tęsiame ir tęsime savo veiklą gindami išsilavinimo įgijimo rusų kalba ir rusų kultūros bei rusų kalbos išsaugojimą Lietuvoje“, – rašė mokytoja.

Gimnazijos direktorė: „Iš mūsų darote priešus“

Lrytas.lt keletą klausimų pateikė ir „Santaros“ gimnazijos direktorei Larisai Jalovajai. Mokyklos vadovė sakė pajutusi, kokią sumaištį sukėlė mokytojos E.Kanaitės įrašai socialiniame tinkle. Tačiau patikino, kad jos, kaip istorijos mokytojos, darbui priekaištų neturi.

Direktorė sakė nenorinti kalbėti šia tema, tačiau išdėstė savo nuomonę. Ji neslėpė, kad ją įskaudino viešojoje erdvėje pasipylę komentarai.

„Aš gimiau Lietuvoje, čia gavau išsilavinimą, Lietuvos labui dirbu, čia gyvensiu iki pabaigos ir čia numirsiu. O dabar dėl tos mokytojos kilo toks ažiotažas, kad mums, rusams, nėra kur dėtis. Mums labai sunku, nes iš mūsų jūs darote priešus. Mes – ne priešai“, – emocingai kalbėjo L.Jalovaja.

Paprašyta patikslinti, kas iš Lietuvos rusų daro priešus, direktorė tęsė: „Skaitykite, ką rašo A.Ramanauskas. Mus tai žeidžia. Kokie epitetai, kokia nepagarba žmogui. Net jei mokytoja padarė klaidą. Iškart – valstybės priešė. Jokia ji ne priešė. Taip, nereikėjo komentuoti, su tuo sutinku. Aš išvis manau, kad nėra ko feisbuke rašinėti.

Jos komentaras buvo vienas, o visų kitų, kur mus, rusus, žeidžia, pilna.

Žmonės rašo: varykit lauk ir panašiai. Supraskite, kokioje mes padėtyje. Niekada nepamaniau, kad iki to prigyvensiu.

L.Jalovaja susipažino ir su 2016 metų Valstybės saugumo departamento ataskaita.

„Perskaičiau tą ataskaitą nuo pirmo iki paskutinio lapo. Taip, rusų kalbos mokytojai į Sankt Peterburgą ir Maskvą važiuoja dalyvauti seminaruose. Aš savo mokytojams prieš dvejus trejus metus pasakiau, kad patariu nevažiuoti, jog nebūtų jokių kalbų ir kaltinimų“, – patikino direktorė.

L.Jalovaja sakė kalbėjusi su E.Kanaite ir apie žvalgybos ataskaitoje pateiktą informaciją, ir apie medalį iš D.Medvedevo rankų.

„Klausiau, už ką ir kaip. Mes apie tai nieko nežinojome“, – sakė direktorė ir pabrėžė, kad tai, ką paaiškino E.Kanaitė, jai nesukėlė nerimo.

Direktorė tikino, kad lanko E.Kanaitės pamokas ir jokių nusižengimų nespastebėjusi.

„Pamokas lankome, žinome, kaip ji dėsto, kokius tikslus kelia. Mokykloje sutarta, kad istorikai – jų turime tris – niekada per pamokas savo asmeninės nuomonės nereikš. Sako tik faktus ir apibendrinimus, be savo asmeninės nuomonės. Ji tokiuose rėmuose ir dirba. Visa medžiaga ir vadovėliai – lietuvių kalba.

Mes auklėjame dorus Lietuvos piliečius. Vasario 16-osios eisenoje dalyvaujame, švenčiame Kovo 11-ąją, minime Sausio 13-ąją. Mes darome viską, kas priklauso. Ir neatmestinai, o tai, kaip pridera Lietuvos piliečiams“, – kalbėjo „Santaros“ direktorė.

Ministerija įpareigo atlikti tyrimą

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, paprašyta pakomentuoti, ką mano apie į skandalo epicentrą patekusią E.Kanaitę ir jos nuostatas, atsakė taip: „Mokytojas, juolab tokio dalyko kaip istorija, turi laikytis Pedagogų etikos kodekso ir Lietuvos Respublikos įstatymų ne tik mokydamas mokykloje, bet ir už jos ribų. Paprašėme Vilniaus savivaldybės, kuri yra „Santaros“ gimnazijos steigėja, atlikti situacijos tyrimą, atskirai kalbėsimės ir su mokyklos vadovu dėl mokytojos veiksmų.“

Prabėgus kelioms dienoms Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento darbuotojai perdavė jau paprašę „Santaros“ gimnazijos administracijos pateikti dokumentus susijusius su mokytojos veikla.

„Tik išnagrinėjus pateiktą informaciją bus priimami ir atitinkami sprendimai“, – pabrėžė savivaldybės, kuriai pavaldi „Santaros“ gimnazija, atstovai.

Jaunąją kartą verčia svetimkūniais Lietuvoje

Apie savivaldybės įsikišimą į šią situaciją portalui lrytas.lt pasakojo ir Seimo narys L. Kasčiūnas, kurio nuomone, mokytoja neturėtų užimti dabartinių pareigų.

Jo įsitikinimu, daugiausia teisinių svertų mokytojos atžvilgiu turi mokykla ir jos steigėjas – savivaldybė.

„Pagal įstatymą, mokytojo atestaciją gali vykdyti tik mokykla, ji priklausoma nuo mokyklos bendruomenės ir direktorės. Todėl gali būti saugoma savo bendruomenės. Ir ką ministerija gali padaryti – tik atsiųsti stebėtojus į pamoką. O ši gali būti suvaidinta ir situacija tęstųsi. Vilniaus miesto valdžia turi imtis šios situacijos“, – aiškino Seimo narys.

Kyla klausimas, ar žvalgybos ataskaita nieko nereiškia, o joje minimi žmonės nekelia tokios rimtos grėsmės?

Parlamentaro teigimu, ataskaita ir joje pateikiama informacija apie žmones yra tik politinis vertinimas. „Jeigu teisiškai būtų pripažinta, kad ši pedagogė pažeidžia įstatymus, dirba prieš Lietuvą, tada jai tikrai būtų sunkiau dirbti. Dabar ji prisidengia šalies teisine sistema“, – kalbėjo politikas.

Prisidenginėjimu jis vadino ir mokyklos reakciją – neva visi rusai ar net visos tautinės mažumos Lietuvoje puolamos ir kaltinamos, nusistačius nepagrįstai prieš juos.

„Jie tik bando ištraukti ir prisidengti žmogaus teisėmis, nors niekas jų nepuola. Čia visai kitas klausimas – moralės normų, etikos ir istorinio teisingumo. Nes tokie atvejai įrodo, kad jaunoji karta verčiama svetimkūniu mūsų valstybėje, priešinama su valstybės idėja“, – pabrėžė L.Kasčiūnas.

Parlamentaro įsitikinimu, reikėtų galvoti apie įstatymo pataisas, numatančias mokytojų atestacijos išimtis, kai tai susiję su nacionaliniu šalies saugumu bei nuolatiniu darbu su bendruomene, kurioje tokie atvejai išryškėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.