Prabilus apie vidaus reikalų sistemoje rezgamą sąmokslą sukilo generolai: taikiklyje ir S. Skvernelis

Įtarimų sulaukę generolai pakilo į kontrataką, o jų taikiklyje atsidūrė ne tik dar vienas generolas, bet ir premjeras. Taip kaista aistros, kai buvo prabilta apie vidaus reikalų sistemoje rezgamą sąmokslą.

Generolų karas – trise ėmė taršyti užpuoliką.<br>Lrytas.lt koliažas
Generolų karas – trise ėmė taršyti užpuoliką.<br>Lrytas.lt koliažas
Reikalaujama, kad Vidaus saugumo tarnybos vadas R.Pocius paneigtų ankstesnius savo teiginius ir atsiprašytų.<br>D.Umbraso nuotr.
Reikalaujama, kad Vidaus saugumo tarnybos vadas R.Pocius paneigtų ankstesnius savo teiginius ir atsiprašytų.<br>D.Umbraso nuotr.
Perversmo vidaus reikalų sistemoje galimu rengimu apkaltinti į atsargą išėję generolai R.Baniulis (nuotr.), S.Stripeika ir Ž.Pacevičius nusiteikę savo garbę teisinėmis priemonėmis ginti iki pergalės.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Perversmo vidaus reikalų sistemoje galimu rengimu apkaltinti į atsargą išėję generolai R.Baniulis (nuotr.), S.Stripeika ir Ž.Pacevičius nusiteikę savo garbę teisinėmis priemonėmis ginti iki pergalės.<br>Nuotr. iš LR archyvo
S.Stripeika
S.Stripeika
Ž.Pacevičius
Ž.Pacevičius
Algirdas Butkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algirdas Butkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viešojo saugumo tarnyba prie Vidaus reikalų ministerijos.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Viešojo saugumo tarnyba prie Vidaus reikalų ministerijos.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Viešojo saugumo tarnyba prie Vidaus reikalų ministerijos.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Viešojo saugumo tarnyba prie Vidaus reikalų ministerijos.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2019-02-07 06:20, atnaujinta 2019-02-07 13:18

Galimu perversmo vidaus reikalų sistemoje rengimu apkaltinti į atsargą išėję generolai įtaria, kad šią košę galėjo užvirti buvęs policijos generalinis komisaras, dabartinis premjeras Saulius Skvernelis.

Vis dėlto kontratakuojantys atsargos generolai pirmuoju savo taikiniu pasirinko dabartinį Vidaus saugumo tarnybos (VST) vadą generolą Ričardą Pocių.

Aistros verda keleri metai

Dabartinis pilietinis karas vidaus reikalų sistemoje dėl VST prasidėjo dar 2015 metais, kai iš posto buvo išstumtas ilgametis šios tarnybos vadas Sergejus Madalovas. Jis tarnybą esą buvo pavertęs savo ūkiu, kuriame ganėsi ir plati jo giminė.

Be to, sklido kalbos, kad tarnyboje gali būti pavojingai daug prorusiškai nusiteikusių pareigūnų. Tuometis premjeras Algirdas Butkevičius net buvo pavedęs Valstybės saugumo departamentui ištirti padėtį VST.

Naujos aistros prasiveržė šių metų pradžioje – kai iš VST buvo atleistas šios tarnybos Vilniaus padalinio vadas, artimas S.Madalovui žmogus Sandrius Survila.

Šis pareigūnas buvo daug kartų baustas už įvairius tarnybinius nusižengimus, pernai perkeltas į žemesnes pareigas. Atlikęs tyrimą dėl padėties VST saugumas S.Survilai dar prieš keletą metų atėmė teisę dirbti su slapta informacija, nes jis esą galėjo pernelyg artimai susisaistyti su įtartinais prorusiškais veikėjais.

Perspėjimai dėl sąmokslo

Drauge paaiškėjo, jog S.Madalovą pakeitęs ir ne kartą jį viešai pliekęs dabartinis VST vadas R.Pocius išsiuntė raštą Vidaus reikalų ministerijos vadovybei, Vyriausybei, Specialiųjų tyrimų tarnybai, prokuratūrai.

Rašte teigiama, kad būrys į atsargą išėjusių vidaus reikalų sistemos generolų kartu su S.Madalovu rezga pavojingus revanšo ir keršto planus.

Tvirtinama, kad S.Madalovas, S.Survila, VST taip pat dirbęs jo uošvis Stanislovas Stančikas susitikinėja S.Madalovui priklausančiame viešbutyje Rumšiškėse ir Vilniuje.

Tuose susitikimuose esą dalyvauja ir kai kurie buvę kitų tarnybų vadovai, ir politikai, ten aptarinėjama situacija vidaus reikalų sistemoje, kalbama, kaip išprovokuoti nesutarimus tarp ministerijos, ministro ir tarnybų, grąžinti buvusių vadų įtaką, destabilizuoti padėtį.

Rado sąsajų su politika

Generolas R.Pocius, viešai komentuodamas šį raštą, neslėpė, jog pirmiausia kalbama apie buvusius tarnybų vadovus ir kitus aukštus pareigūnus, kurie pastaruoju metu pasuko į politiką, įstojo į opozicinę Socialdemokratų partiją.

Tai buvęs Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius generolas Remigijus Baniulis, buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas Kęstutis Jucevičius, buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas Žimantas Pacevičius, taip pat buvęs pasieniečių vadas Saulius Stripeika, kuris socialdemokratų gretose yra jau nuo 2012 metų.

Užkulisiuose sklandė ir buvusio FNTT vadovo Romualdo Boreikos pavardė.

Tačiau R.Pocius bene labiausiai pliekė S.Madalovą, mesdamas jam įtarimus neteisėtu praturtėjimu, ryšiais su Rusija, VST lėšų plovimu.

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas aiškino, jog šis raštas ir VST vado pateikti faktai jam kelia didelį nerimą, todėl padėtis turi būti ištirta.

Politikas taip pat svaidėsi įtarimais, kad prieš jį ir kitus sistemos vadovus buvo rezgami kažkokie nešvarūs planai, organizuojamas nepasitikėjimas.

Kalbas pavadino liguistomis

Atsargos generolai, į kuriuos pirštu badė VST vadas, kategoriškai atmetė bet kokius įtarimus.

Pavyzdžiui, S.Stripeika dalijosi įtarimais, kad R.Pociui kažkas negerai su sveikata, Ž.Pacevičius manė atsidūręs autoritarinėje Rusijoje, taip pat reiškė susirūpinimą dėl VST vado sveikatos.

Buvę pareigūnai, kurie yra susibūrę į klubą, teigė, jog niekas negali jų sekti ar reguliuoti jų privataus gyvenimo, nes jie nedaro nieko bloga.

Liguistomis fantazijomis tokias R.Pociaus kalbas pavadino ir socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas, pasak kurio, pagrindinis tokių skleidžiamų pramanų motyvas – artėjantys rinkimai.

Pateikė griežtą ultimatumą

Prieš kelias dienas kai kurie įtarimais sabotažu ir revanšizmu apdalytieji generolai nuo kalbų perėjo prie veiksmų.

S.Stripeika, R.Baniulis ir Ž.Pacevičius parašė oficialų kreipimąsi į VST vadą.

Pareiškime „dėl šmeižikiškos informacijos, duomenų, žeminančių garbę ir orumą, paneigimo ir teisės į privatų gyvenimą gynimo“ primenamas būtent R.Pociaus susitikimas su E.Misiūnu ir po to pasklidusios kalbos.

„Kaip galima suprasti iš jūsų komentarų, kažkokiam mistiniam „perversmui“ šansų nėra tik dėl to, kad jūs „kontroliuojate“ situaciją ir apie ją informavote VRM vadovybę, o pastaroji – Vyriausybę, STT ir prokuratūrą.

Akivaizdu, kad jūsų išsakyti kaltinimai taikomi būtent mums.

Todėl mes savo ruožtu kategoriškai pareiškiame, kad jūsų paviešinta informacija yra šmeižikiška, kuria mes buvome paniekinti, pažeminti, pakirstas pasitikėjimas mumis, pažeminta mūsų garbė ir orumas, pažeista mūsų teisė į privatų gyvenimą“, – dėsto generolai.

Pasak rašto autorių, akivaizdu, kad apie jų privatų gyvenimą buvo renkama informacija, o VST pagal įstatymus nėra nei kriminalinės žvalgybos, nei žvalgybos institucija.

Todėl atsargos generolai svarsto, jog pats R.Pocius galėjo padaryti tokius baudžiamuosius nusikaltimus kaip neteisėtas informacijos apie asmens privatų gyvenimą rinkimas, jos atskleidimas ir panaudojimas.

„Galimas variantas, kad tokius neteisėtus veiksmus jūs atlikote ne savo iniciatyva, o kieno nors paskatintas ir inspiruotas.

Jeigu taip, tai, mūsų manymu, jums palankiausia išeitis iš susidariusios situacijos būtų tokius faktus atskleisti ir tuomet mes svarstytume ir kitokius savo veiksmų siekiant apginti suterštą mūsų garbę ir orumą variantus“, – rašo S.Stripeika, R.Baniulis ir Ž.Pacevičius.

Generolai pareikalavo, kad R.Pocius per savaitę viešai paneigtų visus anksčiau išsakytus teiginius apie juos ir viešai atsiprašytų už teisės į privatų gyvenimą pažeidimą. Kitaip savo garbę bei orumą ir teisę į privatų gyvenimą jie gins įstatymų numatyta tvarka.

Nesutarimai tęsiasi seniai

Iš tiesų kyla ne vienas klausimas: kokia informacija pagrįstas ankstesnis VST raštas ir R.Pociaus įtarimai; kas ir kaip tą informaciją rinko ir kokiu pagrindu?

Savo pasirašytą pareiškimą R.Pociui komentavęs R.Baniulis tiesiai išrėžė, jog čia kyšo premjero ausys.

„R.Pocių į S.Madalovo vietą paskyrė tuometis vidaus reikalų ministras S.Skvernelis. R.Pocius – jo radinys, kuris iki šiol jam ištikimas. Tebesitęsianti asmeninė S.Skvernelio vendeta prieš S.Madalovą – viena šio triukšmo priežasčių.

Be to, premjeras neseniai apsijuokė dėl savo kalbų apie konservatorių ir Kremliaus prieš valdžią esą organizuotą perversmą. Bet perversmininkų labai reikia – ir štai jie!“ – „Lietuvos rytui“ kalbėjo buvęs PAGD direktorius.

R.Baniulis leido suprasti, kad jo ir kitų atsargos generolų nesutarimai su S.Skverneliu tęsiasi dar nuo jų visų buvimo toje pačioje sistemoje laikų.

Tačiau atsargos generolas atmetė prielaidą, kad VST raštas galėjo būti parašytas kokios nors VSD informacijos pagrindu: „Jeigu tai darytų saugumas, jis visa tai teiktų prokuratūrai, o ne VST.

Taigi greičiausiai tai yra neteisėta VST veikla.“

Ypač užkliuvo sekimas

Raštą pasirašęs S.Stripeika tvirtino, kad, nepaisant to, koks bus R.Pociaus atsakymas, tai yra tik pirmasis žingsnis, nes generolai nusiteikę teisinei ir teisminei kovai iki pergalės.

„R.Pocius, kuriam kažkas vaidenasi, tikriausiai veikia ne savo iniciatyva. Manau, gijos veda į kito buvusio statutinio pareigūno, premjero aplinką. Gal jis sunerimo, kad kai kas eina į politiką, kokios nors naujos kovos prireikė prieš rinkimus“, – svarstė buvęs pasieniečių vadas.

S.Stripeikos teigimu, bet koks jo bei kitų generolų sekimas turėjo būti sankcionuotas teismo, o jei to nebuvo, vadinasi, VST ir jos vadas veikė neteisėtai.

„Tai ir sieksime išsiaiškinti, taip pat paneigti kaltinimus bei įtarimus, kurie mus, lojalius Lietuvai pareigūnus ir piliečius, itin žeidžia“, – kalbėjo atsargos generolas.

Tuo pat metu Ž.Pacevičius apie S.Skvernelio vaidmenį kalbėjo atsargiau sakydamas, kad galbūt jis turi rimtesnių darbų: „Lyg ir normaliai sutardavome, kai kartu dirbome.“

Iš pirmų lūpų

Ričardas Pocius, VST vadas:

„Kai gausiu raštą ir susipažinsiu, tada ir atsakysiu. Visos rašto autorių kalbos – nesąmonės ir išsigalvojimai. Jie viską kažkodėl prisiskyrė sau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.