Artėjantys prezidento rinkimai kelia nerimą R. Karbauskiui: baiminasi pirmalaikių Seimo rinkimų

Sauliaus Skvernelio konfliktas su prezidente, iš partijos pasitraukęs ir prezidento posto siekti nusprendęs Mindaugas Puidokas, frakciją palikęs Naglis Puteikis – įvykiai, kurių centre sukasi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Nerimą LVŽS partijos pirmininkui kelia išankstinių Seimo rinkimų galimybė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nerimą LVŽS partijos pirmininkui kelia išankstinių Seimo rinkimų galimybė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kandidatas į LR prezidentus – Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Kandidatas į LR prezidentus – Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Kandidatė į LR prezidentes Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Kandidatė į LR prezidentes Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Anot R.Karbauskio, S.Skvernelis būtų žmonių ir tautos prezidentas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Anot R.Karbauskio, S.Skvernelis būtų žmonių ir tautos prezidentas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 12, 2019, 3:36 PM, atnaujinta Feb 12, 2019, 4:25 PM

Nors politikas viešai pripažįsta, kad frakcijos gretų retėjimas jo negąsdina, panašu, kad prezidento rinkimų rezultatai kelia jam pagrįstą nerimą.

Vidinis nepasitenkinimas kandidatu

„Išeinu iš frakcijos, nes valstiečiai iškėlė patį liberaliausią narį“, – tokią priežastį, palikdamas „valstiečių“ frakciją, nurodė N.Puteikis, apeliuodamas į S.Skvernelio kandidatūrą prezidento rinkimuose. Ši kandidatūra užkliuvo ne vienam N.Puteikiui.

Apie dalyvavimą prezidento rinkimuose penktadienį pranešęs, vakar palikęs partiją, o šiandien pašalintas iš frakcijos M.Puidokas taip pat garsiai piktinasi LVŽS kandidatu. „Labai keista, kai didžiausia valdančioji jėga LVŽS neturi savo kandidato LR prezidento rinkimuose ir remia nepartinį“, – tokiai žinute savo feisbuke šiandien dalijosi politikas.

Nepaisant rietenų partijos viduje ir M.Puidoko išsakytų kaltinimų dėl LVŽS tapimo „vieno asmens valdoma grupe“, R.Karbauskis viešojoje erdvėje atvirai pripažįsta, kad šie kandidatai partijos iškeltai S.Skvernelio kandidatūrai įtakos neturi, o M.Puidoko galimybes rinkimuose vaizdžiai prilygino nuliui.

Tuo tarpu S.Skvernelis, pasak, LVŽS pirmininko, yra tautos kandidatas, kuris nori tiesiogiai bendrauti su žmonėmis. „Skvernelis bus žmonių prezidentas, tautos prezidentas <..>, Skvernelis yra visai kito tipo žmogus nei Grybauskaitė. Jis yra šiltas žmogus“, – tokiais žodžiais tiesioginėje delfi.lt transliacijoje kalbėjo R.Karbauskis.

Žarsto kritiką kandidatams

M.Puidokas – tai žmogus, kuriam pastarosiomis savaitėmis tenka bene daugiausia valstiečių partijos pirmininko kritikos. R.Karbauskiui labiausiai „kliūna“ buvusio bendrapartiečio sveikata ir ypač psichinė būklė.

Tačiau R.Karbauskio kritikos strėlės skrieja ne vien M.Puidokui.

Tiesioginėje delfi.lt transliacijoje valstiečių lyderis kritiškai vertino kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos savybes, pabrėždamas, kad kandidatas neturi jokios patirties valstybės valdyme, o ekonomisto išsilavinimas, pasak jo, gali būti vertinamas ir kaip pliusas, ir kaip minusas.

„Nenoriu įžeisti kandidatų, bet jis yra katė maiše“, – teigė R.Karbauskis.

Gąsdina vienas dalykas

Remiantis įstatymų numatyta tvarka, išrinkus prezidentą, Vyriausybė grąžina įgaliojimus. Prezidentas per 15 dienų teikia Seimui svarstyti įgaliojimus grąžinusios Vyriausybės Ministro pirmininko kandidatūrą.

Kai Seimas pritaria Ministro pirmininko kandidatūrai ir Respublikos prezidentas paskiria Ministrą pirmininką, jei Ministro pirmininko pateiktoje ir Respublikos prezidento patvirtintoje Vyriausybėje nepasikeitė daugiau nei pusė iki įgaliojimų grąžinimo dirbusių ministrų, Vyriausybė iš naujo gauna įgaliojimus veikti pagal Seimo anksčiau patvirtintą programą.

Konstitucinės teisės ekspertai Vyriausybės įgaliojimų gražinimą vadina tarpinstitucinio mandagumo išraiška. Tačiau, atrodo, kad būtent ši įstatymų numatyta tvarka kelia didžiausią nerimą LVŽS pirmininkui. Tiesioginės delfi.lt transliacijos metu R.Karbauskis viešai išsakė baimę, kad I.Šimonytės sėkmės prezidento rinkimuose atveju, sutarti dėl Premjero gali būti sunku.

„Jei Šimonytė taps prezidente, bus siekiama visaip iššaukti pirmalaikius Seimo rinkimus“, – taip apie savo nerimą kalbėjo R.Karbauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.