Šiurpą keliantis neįgalios močiutės pagalbos šauksmas – anūkas ją bando išmesti į gatvę

Sunkiai sergančią 74 metų kėdainietę į gatvę meta jos 26 metų vaikaitis – jau užvesta teismo mašina, o pergalės atveju, matyt, būtų nedelsiant pasitelkti antstoliai. Vaikinas paveldėjo butą mirus jo tėvui – pensininkės sūnui, kuriam šį būstą ji ir buvo dovanojusi. Panašaus likimo sulaukė 68 metų kaunietis, dovanojęs savo dukrai du namus – antstoliai jį jau atakuoja raginimais išsikelti.

 Kėdainiuose į gatvę močiutę varo anūkas, o Kaune pensininką iškeldina jo dukra. <br> Lrytas.lt nuotr.
 Kėdainiuose į gatvę močiutę varo anūkas, o Kaune pensininką iškeldina jo dukra. <br> Lrytas.lt nuotr.
 Kėdainiuose į gatvę močiutę varo anūkas, o Kaune pensininką iškeldina jo dukra. <br> M.Patašiaus nuotr.
 Kėdainiuose į gatvę močiutę varo anūkas, o Kaune pensininką iškeldina jo dukra. <br> M.Patašiaus nuotr.
 Kėdainiuose į gatvę močiutę varo anūkas, o Kaune pensininką iškeldina jo dukra. <br> M.Patašiaus nuotr.
 Kėdainiuose į gatvę močiutę varo anūkas, o Kaune pensininką iškeldina jo dukra. <br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-02-13 13:39, atnaujinta 2021-03-31 09:29

Jaunas kėdainietis praėjusių metų gruodį pateikė ieškinį Kėdainių rajono apylinkės teismui dėl savo močiutės iškeldinimo ir deklaruotos gyvenamosios vietos panaikinimo. Pavasarį turėtų įvykti pirmas teismo posėdis.

Moteris varoma iš namų, kuriuose gyvena daugiau nei 30 metų.

Suskubo „krapštyti“ močiutę

2018 metų kovą mirus jaunuolio tėvui 49 metų Sauliui A., jis tapo vieninteliu buto Smilgos gatvėje paveldėtoju, o rugpjūtį – oficialiu savininku.

Rugpjūčio 22 dieną vaikaitis išsiuntė močiutei pretenziją, reikalaudamas išsikelti per mėnesį su savo manta ir perduoti jam buto raktus.

Pasak Marijonos A., jau kitą dieną anūkas pasirūpino, kad jai būtų nutrauktas elektros tiekimas.

„Anūkas reikalauja iškeldinti mane iš buto, kurį dar 1994 metais dovanojau jo tėvui ir kurį jis dabar paveldėjo. Toks elgesys – amoralus ir nesąžiningas.

Atjungdamas elektrą dar nepasibaigus išsikraustymo terminui jis suprato, kad dėl to patirsiu nepatogumus ir stresą, tai neigiamai atsilieps mano sveikatai. Manau, to sąmoningai ir buvo siekiama“, – tvirtino pensininkė, serganti krūtinės angina, smegenų kraujagyslių, stuburo ir daugeliu kitų ligų.

Moteris dėl savo neįgalumo per mėnesį gauna 416 eurų, iš kurių ketvirtadalį skiria vaistams.

Pasak Marijonos A., ji neturinti nekilnojamojo turto.

„Vaikaitis daugelį metų nebendravo nei su manimi, nei su savo tėvu, nesirūpino mūsų sveikata. Nesu tikra, kad jį apskritai pažinčiau“, – pasakojo močiutė.

Kėdainietės įsitikinimu, paveldėjęs tėvo turtą, anūkas paveldėjo ir jo pareigas, taip pat ir įstatymuose numatytą pareigą išlaikyti nedarbingą motiną, kuriai reikalinga parama.

Tvirtino bandęs susisiekti

Vaikaičio ieškinyje tvirtinama, kad pensininkė nemokėjo mokesčių už komunalines paslaugas, jai gyvenant susikaupė skolos. Jaunuolis aiškino dalį mokesčių sumokėjęs iš savo kišenės.

Pasak anūko, mirus tėvui jis bandė susisiekti su močiute, buvo nuvykęs į jos namus, bet pastaroji neatidarė durų.

Vaikinas pateikė trims Marijonos A. dukterims taikos sąlygas: jis močiutei leidžia neatlygintai gyventi bute Smilgos gatvėje, o jam bus atiduoti kito paveldėto buto Kėdainiuose, Šėtos gatvėje, raktai, taip pat dviejų paveldėtų automobilių ir sodo raktai.

Vaikaitis tvirtino, kad tetos skleidžia jį ir jo šeimą juodinančią informaciją, ir pareikalavo nustoti taip elgtis. Tai – viena jaunuolio iškeltų sąlygų, priešingu atveju jis neleis gyventi močiutei būste, kuris jam atiteko po tėvo mirties.

Anūko tvirtinimu, močiutė turi nekilnojamojo turto, kuriame galėtų gyventi, o pagal įstatymą ją išlaikyti privalėtų dukterys.

Ne kartą gulėjo ligoninėje

Pensininkės dukroms šias sąlygas atmetus, prasidėjo teismo procesas.

Marijona A. kategoriškai paneigė, jog ir ji jos dukterys vengė bendrauti su anūku: „Rugpjūčio 22 dieną išsiųstoje pretenzijoje jis nenurodė savo adreso, todėl net ir norėdama negalėčiau jo surasti. Galbūt jis net nenorėjo, kad pateikčiau atsiliepimą į pretenziją, su juo palaikyčiau kontaktą“.

Garbaus amžiaus kėdainietė svarstė, kad vaikaitis, jei jis iš tikrųjų buvo pas ją nuvykęs, galėjo jos nerasti, nes ji dėl prastos sveikatos būklės keletą kartų gulėjo ligoninėje.

Močiutė neigė nemokanti mokesčių: „Pagal galimybes mokėjau už vandenį, šildymą. Visų sąskaitų apmokėti negaliu ir nemanau, kad turiu mokėti už paslaugas, suteiktas iki praėjusių metų kovo – savo sūnaus mirties“.

Marijonos A. tvirtinimu, ji sutiktų ginčą baigti taikiai ir sudaryti buto panaudos sutartį iki gyvos galvos – tada ji nebereikalautų, kad vaikaitis ją išlaikytų.

Naujienų portalui lrytas.lt susisiekti su pensininkę iš jos namų mėginančiu išvaryti anūku nepavyko.

Antras skaudus atvejis – Kaune

Marijonos A. advokatas Laimutis Jankauskas susidūrė su dar vienu skaudžiu atveju. 68 metų kaunietį, kuris davanojo dukrai 400 kvadratinių metrų ploto namą Šančiuose ir nebaigtos statybos namą Kaliningrado srityje, 27 metų dukra mėgina iškeldinti.

Pensininkui jau yra išsiųsti antstolių raginimai palikti namą su savo namo Šančių rajone.

Jauna moteris skundžiasi sunkia materialine padėtimi, bet gyvena nuosavame name Norvegijoje ir važinėja prabangiu BMW.

Šiuo metu vyksta teismo procesas dėl uzufrukto – leidimo gyventi iki gyvos galvos. Tėvas taip pat prašo įpareigoti dukterį kiekvieną mėnesį jo išlaikymui skirti 450 eurų.

Jauna moteris naujienų portalui lrytas.lt tvirtino, jog tėvas nuo vaikystės su ja ir jos dviem jaunesnėms seserimis elgėsi nežmoniškai, pateikdama gausybę pavyzdžių, tačiau nemažą jų dalį sunku patikrinti. Visgi atsiųsto užrakinto šaldytuvo nuotrauka sukrečia. Jei jos žodžiuose yra bent nedidelė dalis tiesos, tėvo elgesys – smerktinas.

Pasak dukters, jai ir sesėms buvo tampomos ir sukinėjamos ausys, kurios nuo sukimo įplyšdavo. Vaikai patyrė ir didžiulį psichologinį smurtą.

„Kaip ten bebūtų, gavus du namus iš tėvo išvaryti jį į gatvę – neteisinga“, – advokatas L.Jankauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.