R. Karbauskiui skersai kelio stojusiam V. Pranckiečiui – užuominos apie atsikratymą

Taikos balandžiu mėginusiam virsti ir be valstiečių lyderių leidimo premjero su prezidente taikyti nuplasnojusiam Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui gali būti bandoma ir papešioti plunksnas.

Pastaruoju metu valstiečių vedlio R.Karbauskio ir Seimo pirmininko V.Pranckiečio santykiai yra paaštrėję.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pastaruoju metu valstiečių vedlio R.Karbauskio ir Seimo pirmininko V.Pranckiečio santykiai yra paaštrėję.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pastaruoju metu valstiečių vedlio R.Karbauskio ir Seimo pirmininko V.Pranckiečio santykiai yra paaštrėję.<br>T.Bauro nuotr.
Pastaruoju metu valstiečių vedlio R.Karbauskio ir Seimo pirmininko V.Pranckiečio santykiai yra paaštrėję.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 13, 2019, 7:44 AM, atnaujinta Feb 13, 2019, 12:08 PM

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis jau gailisi praleidęs prieš metus pasitaikiusią progą atleisti V.Pranckietį iš Seimo pirmininko pareigų ir kuria kitus scenarijus, kaip jo atsikratyti.

Pagal aptariamą elegantiškąjį planą V.Pranckiečiui esą gali būti pasiūlyta aukšta vieta valstiečių kandidatų į Europos Parlamentą sąraše.

„Tai būtų gražus Seimo pirmininko delegavimas į naujas pareigas, jam pačiam pritariant ir nekeliant bangų.

Jis jaučia, kad dėl konflikto su partijos vadovu gali netekti tų pareigų, todėl pasirašytų tokiam reveransui“, – sakė R.Karbauskiui artimas politikas.

Tačiau tam yra kliūtis – valstiečiai jau yra apsisprendę, kad Seimo nariai negali pretenduoti į pirmąjį šio sąrašo penketuką.

Todėl gali būti pareikštas ir nepasitikėjimas V.Pranckiečiu, kurį jau bandyta organizuoti ir pernai – po šio politiko kalbų, jog jam gėda vadovauti dabartiniam Seimui.

Tiesa, pastarojo scenarijaus būtų imamasi tik po prezidento, savivaldos bei Europos Parlamento rinkimų.

B.Ropė bijo konkurencijos

R.Karbauskis jau anksčiau yra nusprendęs, kad valstiečių kandidatų į Europos Parlamentą sąrašo lyderis bus dabartinis europarlamentaras Bronis Ropė.

Dėl kitų kandidatų valstiečiai turėtų apsispręsti kitą savaitę. Kol kas esą tik R.Karbauskis žino, kas pretenduoja į sąrašo viršūnę.

Šaltinių teigimu, anksčiau į pirmąjį penketą veržėsi iš frakcijos vakar pašalintas Mindaugas Puidokas, taip pat buvęs konservatorius Egidijus Vareikis.

Galimybės kandidatuoti esą neatmetė ir V.Pranckietis.

Bet valstiečiai nusprendė, kad kandidatų sąrašo pradžioje Seimo narių neturėtų būti. Žinomų politikų konkurencijos esą baiminosi ir pats B.Ropė, kuris pastaruoju metu yra praradęs turėtą įtaką partijoje.

„Kandidatų sąrašas bus reitinguojamas ir B.Ropė iš pirmos pozicijos gali nukristi į trečią. Tai reikštų, kad jis atsidurtų už borto. Todėl jis suinteresuotas, kad šalia jo nebūtų žinomų veidų“, – „Lietuvos rytui“ sakė gerai informuotas šaltinis partijoje.

Bėda – nėra kuo pakeisti

Nors „Lietuvos ryto“ kalbinti valstiečiai neabejojo, kad R.Karbauskis vietoj V.Pranckiečio parlamento pirmininko poste norėtų matyti labiau jam atsidavusį bendražygį, galimi pakeitimai nebūtų lengvi.

Daugiausia šansų lyg ir turėtų Seimo pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė, bet ji anksčiau yra atsisakiusi pretenduoti į šį postą ir savo pozicijos nekeičia.

Be to, pastaruoju metu partijos senbuvė nebėra R.Karbauskio favoritė.

Praėjusiais metais buvo kalbų, kad į aukštą kėdę gali bandyti taikytis R.Karbauskiui labiau ištikima Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė A.Širinskienė.

Aktyvi partijos narė vis ieško progų atkreipti dėmesį į V.Pranckiečio klaidas, tačiau net patys valstiečiai netiki, kad per slaptą balsavimą Seime šią politikę lydėtų sėkmė.

Pastaruoju metu tarp galimų V.Pranckiečio įpėdinių buvo minimas Jonas Jarutis, kurį R.Karbauskis norėjo paskirti savo pavaduotoju, tačiau nesulaukė partijos palaikymo.

„Vienintelė ir pagrindinė priežastis, kodėl V.Pranckietis vis dar taip ilgai laikosi, yra ta, kad realiai nėra kuo jo pakeisti“, – sakė „Lietuvos ryto“ šaltinis.

Ankstesnis sprendimas galioja

R.Karbauskis vakar „Lietuvos rytui“ tvirtino, jog galioja sprendimas, kad pirmasis valstiečių kandidatų į Europos Parlamentą sąrašo penketukas bus be Seimo narių. Mat kai kurie jų rungsis dėl merų postų, todėl po savivaldos rinkimų gali sumažėti frakcijos narių skaičius.

„Sąrašo penketuke V.Pranckietis tikrai neatsiras, nes jis – Seimo narys. Aš abejoju, ar jis pretenduotų būti ne penketuke“, – sakė R.Karbauskis.

Valstiečių lyderis taip pat tikino, kad kokie nors kiti Seimo pirmininko pakeitimo scenarijai nėra aptarinėjami.

Tuo metu V.Pranckietis vakar akivaizdžiai vengė žiniasklaidos dėmesio ir atrodė turintis rimtų rūpesčių. „Ne“, – net neišgirdęs klausimo nuo „Lietuvos ryto“ žurnalisto nusisuko politikas.

Prieštaringa taikdario misija

Pastaruoju metu R.Karbauskio ir V.Pranckiečio santykiai vis aštrėja. Ypač daug kritikos Seimo pirmininkas sulaukė dėl savo užmojų sutaikyti premjerą Saulių Skvernelį su prezidente Dalia Grybauskaite.

Kai praėjusią savaitę šalies vadovė atmetė teisingumo viceministrės Irmos Gudžiūnaitės kandidatūrą į aplinkos ministrus, tiek S.Skvernelis, tiek R.Karbauskis pareiškė, kad nėra prasmės ieškoti kito kandidato, nes D.Grybauskaitė vis tiek jį atmes.

„Seimo pirmininkas tiesiog ieško pozicijos, kurioje galėtų atrodyti ir svarbus, ir reikalingas“, – taip Seimo pirmininko taikdarišką misiją įvertino R.Karbauskis. Tokį pareiškimą daugelis politikos ekspertų įvertino kaip valstiečių vedlio nepasitikėjimą buvusiu savo dėstytoju.

Nepaisant to, V.Pranckietis pasiekė, kad D.Grybauskaitė jį pirmadienį priimtų. Bet ir R.Karbauskis, ir S.Skvernelis pareiškė, kad šis susitikimas neturėjo jokios naudos.

„Džiaugiuosi, kad jie turi labai gerus, konstruktyvius ir gražius asmeninius santykius“, – taip V.Pranckiečio ir D.Grybauskaitės pokalbį vakar šypsodamasis apibūdino premjeras, patikinęs, jog šneka nuoširdžiai.

Tuo metu politikos užkulisiuose kalbama, kad Seimo pirmininko iniciatyva S.Skverneliui, kaip ir R.Karbauskiui, atrodo juokinga, nes niekas jo tokio tarpininkavimo neprašė.

„Kai Seimo pirmininkui per petį feisbuke ploja Gitanas Nausėda, V.Pranckietis turėtų ir pats suprasti vėl apsikvailinęs. Tokiu atveju geriausia jam būtų įsiklausyti į protingus patarimus ir garbingai trauktis iš tų pareigų“, – „Lietuvos rytui“ sakė valstiečių lyderiams artimi politikai.

Mat kandidatuojantis į prezidentus G.Nausėda socialiniuose tinkluose pagyrė V.Pranckiečio pastangas sutaikyti aukščiausius šalies pareigūnus.

Beje, lygiai prieš metus G.Nausėda apie V.Pranckietį yra pasakęs: „Liežuvis nuskubėjo pirma mąstymo“, taip įvertindamas politiko samprotavimus, kad į prezidento postą pretenduojantis SEB banko ekonomistas gali kelti grėsmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.