Nuskriaustais pasijutę Kristina Brazauskienė ir Mindaugas Bastys pakilo į žygį

Iš Turniškių iškraustyta prezidento Algirdo Brazausko našlė Kristina Brazauskienė ir iš Seimo iškrapštytas buvęs parlamentaras Mindaugas Bastys bandys savo tiesą įrodyti Strasbūro teisme.

Verslininkė K.Brazauskienė pasiskundė dėl neskirtos prezidento našlės rentos ir iškraustymo iš Turniškių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Verslininkė K.Brazauskienė pasiskundė dėl neskirtos prezidento našlės rentos ir iškraustymo iš Turniškių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Buvęs politikas M.Bastys pripažino, kad jam nėra malonu bylinėtis su valstybe.<br>D.Umbraso nuotr.
Buvęs politikas M.Bastys pripažino, kad jam nėra malonu bylinėtis su valstybe.<br>D.Umbraso nuotr.
 Verslininkė K.Brazauskienė pasiskundė dėl neskirtos prezidento našlės rentos ir iškraustymo iš Turniškių.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Verslininkė K.Brazauskienė pasiskundė dėl neskirtos prezidento našlės rentos ir iškraustymo iš Turniškių.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 K.Brazauskienė.<br> T.Bauro nuotr.
 K.Brazauskienė.<br> T.Bauro nuotr.
 K.Brazauskienė.<br> D.Umbraso nuotr.
 K.Brazauskienė.<br> D.Umbraso nuotr.
M.Bastys.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
M.Bastys.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 M.Bastys<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 M.Bastys<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 23, 2019, 11:49 AM, atnaujinta Feb 23, 2019, 12:13 PM

Lietuvai pranešta apie du jai gresiančius naujus procesus – Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) priėmė nagrinėti K.Brazauskienės ir M.Basčio skundus.

Vyriausybės atstovė Europos žmogaus teisių teisme Lina Urbaitė patvirtino, kad gauta M.Basčio peticija prieš Lietuvą dėl reputacijos pažeidimo.

Po Seime jam rengtos ir nepavykusios apkaltos pats iš parlamento pasitraukęs M.Bastys EŽTT skundžiasi dėl pažeistų jo teisių į teisingą bylos nagrinėjimą ir neužtikrintų teisių į privatų gyvenimą.

Tuo metu K.Brazauskienė (beje, šią savaitę ji švenčia savo 70-metį) Lietuvą teismui skundžia dėl jos pažeistų teisių į būstą ir valstybinę prezidento našlių rentą.

Nežada nuleisti rankų

Priesaikos sulaužymu kaltintas M.Bastys vakar kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ pripažino, kad jam nėra malonu bylinėtis su valstybe, bet tvirtino kitaip elgtis negalėjęs.

„Jeigu tylėsiu ir nieko nedarysiu, tai kas tada darys?

Suprantu, kad bus politikų, kurie mane smerks ir kritikuos, bet neturiu pasirinkimo – negalima leisti tiek politikams, tiek institucijoms elgtis neteisingai ir galimai neteisėtai. Nieko nedarymas būtų lygus susitaikymui su neteisybe“, – aiškino M.Bastys.

Buvęs politikas ypač daug priekaištų turi Seimo pirmininkui valstiečiui Viktorui Pranckiečiui, paviešinusiam Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą apie esą nuslėptus jo ryšius su buvusiais KGB darbuotojais ir kitais įtartinais asmenimis.

Šioje pažymoje pateikiama informacija vėliau tapo pagrindu buvusio socialdemokratų veikėjo apkaltai.

„Seimo pirmininkas sąmoningai atskleidė privačių asmenų duomenis ir tokiu būdu galimai pažeidė Baudžiamąjį kodeksą.

Sieksiu, kad visos institucijos, pradedant Seimo pirmininko institucija, dirbtų atsakingai ir laikytųsi įstatymų, kad visi mūsų šalyje galėtų jaustis saugiai“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo M.Bastys.

Buvęs Seimo narys svarstė, jog jei būtų įmanoma reikalauti piniginės kompensacijos iš V.Pranckiečio ir konkrečių VSD pareigūnų, jis tokia galimybe pasinaudotų.

Tvirtina negalėjęs apsiginti

M.Basčiui nemalonumai prasidėjo, kai tapęs Seimo vicepirmininku jis siekė gauti leidimą dirbti su slapta informacija.

Tačiau VSD atsisakė tokį leidimą išduoti ir apie tai pranešė Seimo pirmininkui.

Neturėdamas leidimo dirbti ar susipažinti su valstybės paslaptimis M.Bastys negalėjo eiti Seimo vicepirmininko pareigų, todėl iš jų pasitraukė. Tačiau parlamentarai jam pradėjo apkaltą.

Konstitucinis teismas pripažino, kad M.Bastys šiurkščiai sulaužė duotą priesaiką, bet per balsavimą Seime politikas išsaugojo mandatą.

„Man gėda“, – po tokio balsavimo viešai į krūtinę mušėsi V.Pranckietis ir dėl to taip pat sulaukė raginimų trauktis.

M.Bastys dar bandė skųsti VSD ir Seimo pirmininko sprendimus, bet teismai atsisakė nagrinėti skundus.

„Taip buvo pažeista ir mano teisė gintis“, – įsitikinęs buvęs Seimo narys.

Nors M.Basčiui rengta apkalta žlugo, jis pernai pats pasitraukė iš Seimo.

Politikas siekė vėl į parlamentą sugrįžti, tačiau šis planas nepavyko – Zanavykų apygardoje surengtus pirmalaikius rinkimus jis pralaimėjo konservatorei Irenai Haase.

Siekia kompensacijos

Žinia apie M.Basčio žygį prieš Lietuvą pasiekė kartu su verslininkės K.Brazauskienės pretenzijomis dėl neskirtos rentos ir iškraustymo iš Turniškių.

Ilgai tylėjusi prezidento našlė Strasbūro teismui skundžiasi dėl diskriminacijos ir neužtikrintų teisių į nuosavybės apsaugą.

Teigiama, kad K.Brazauskienė sieks kompensacijos už patirtą žalą, bet jos dydis kol kas neįvardijamas.

Prezidento našlė už negautą rentą iš valstybės bando prisiteisti 100 tūkst. eurų.

Tokį reikalavimą ji iškėlė nepaisydama Konstitucinio teismo išaiškinimo, kad privilegijos nėra paveldimos ir jos nepriklauso buvusiems prezidento sutuoktiniams.

Netrukus po šio teismo sprendimo K.Brazauskienei teko išvažiuoti ir iš rezidencijos Turniškėse.

Tiesa, net pasibaigus būsto nuomos sutarčiai prezidento našlė ilgai spyriojosi ir nesutiko kraustytis į jai pasiūlytą kuklesnį butą Antakalnyje.

Tačiau įsikišus antstoliams moteris vis dėlto buvo priversta susirinkti daiktus.

Beje, buvusi rezidencija Turniškėse, kurioje gyveno Brazauskai, vis dar stovi tuščia, o jos išlaikymas mokesčių mokėtojams per metus atsieina per 10 tūkst. eurų.

Įžvelgė persekiojimą

Susisiekti su K.Brazauskiene nepavyko, tačiau jos advokatas Gintaras Černiauskas „Lietuvos ryto“ televizijai pareiškė, kad prezidento našlė į Starsbūrą kreipėsi dėl teisinio ir politinio persekiojimo, kuris prieš moterį prasidėjo paprašius rentos ir rezidencijos.

„Modeliuojama buvo visa ta situacija tik pagal ją, pagal konkretų asmenį. Konstitucinio teismo išaiškinimas irgi lietė tik vieną asmenį“, – sakė advokatas.

Po Strasbūro teismo sprendimo Seimas trypčioja

Šiuo metu Europos žmogaus teisių teisme nagrinėjamos 88 bylos prieš Lietuvą.

Viena garsiausių šiame teisme išnagrinėtų bylų yra „Paksas prieš Lietuvą“.

Strasbūro teismas buvo palankus apkaltos būdu už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą ir priesaikos sulaužymą iš prezidento posto pašalintam Rolandui Paksui ir dar prieš aštuonerius metus nurodė, kad Lietuva privalo užtikrinti teisę jam dalyvauti rinkimuose.

Europos žmogaus teisių teismas yra nusprendęs, kad Lietuvoje galiojantis draudimas iki gyvos galvos dalyvauti rinkimuose per apkaltą pašalintam asmeniui yra neproporcingas, tačiau ne kartą Konstituciją bandęs keisti Seimas šios nuostatos taip ir neišbraukė.

Dėl to praėjusių metų pabaigoje dėl dabartinio europarlamentaro R.Pakso bylos vykdymo griežtą žodį tarė ir Europos Tarybos Ministrų komitetas. Jo priimtoje rezoliucijoje pažymima, kad Strasbūro teismo sprendimas nevykdomas, o vykstantis procesas nedavė apčiuopiamų rezultatų. Lietuva buvo įpareigota iki šių metų birželio pakeisti nacionalinius teisės aktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.