Po interviu – nemalonumai M. Ivaškevičiui: kvietimas į policiją

„Naujas etapas. Esu kviečiamas per 10 dienų atvykti į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą dėl duoto interviu LRT“, – tokia žinute savo „Facebook“ paskyroje pasidalino rašytojas Marius Ivaškevičius. Rašytojas kaltinamas lietuvių tautos šmeižimu ir neapykantos tautiniu pagrindu kurstymu.

Po interviu Marius Ivaškevičius sulaukė kvietimo į apklausą policijoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Po interviu Marius Ivaškevičius sulaukė kvietimo į apklausą policijoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2019, 1:41 PM

Reikalingas rašytojo paaiškinimas

„Laba diena, 2019-01-28 skyriuje gautas asmens skundas, dėl to, kad Jūs, dalyvaudamas VšĮ Lietuvos radijos ir televizijos laidoje „Radijo popietė“ 2018-12-28, savo pasisakymais (konkrečiau laidos metu 14 min. 44 s. pareikšdamas <išstūmėm daug lenkakalbių, išstūmėm, išžudėm žydus...>), apšmeižėte lietuvių tautą, bei kurstėte neapykantą tautiniu pagrindu.

Sprendimui priimti, reikalingas Jūsų paaiškinimas, koks buvo šių Jūsų išsakytų žodžių tikslas, mintis, esmė. Ar galite atvykti į skyrių ir pateikti paaiškinimą?“, – tai ištrauka iš žinutės, kuria M.Ivaškevičius pirmadienį pasidalijo „Facebook“ paskyroje.

Kalbėjo apie piliečių išstūmimą

Kaltinimų rašytojas sulaukė dėl šių savo žodžių:

„Lietuvai reikėtų tapti iš stumiančios savo piliečius iš savęs į kviečiančią, nes per paskutinį šimtmetį, kurį šiandien švenčiame, buvo labai ryškus stumimas įvairių, neatitinakčių tam tikro kanono lietuvių arba Lietuvos piliečių.

Taip mes išstūmėm labai daug lenkakalbių iš pradžių, vėliau išstūmėm, išžudėm žydus ir dabar netgi mūsų požiūris į tuos emigrantus yra maždaug toks: išvažiavot ir gerai, mums jūsų nereikia, mes likom, mes būsim tikri lietuviai, o jūsų vaikai niekada negaus dvigubos pilietybės ir panašiai.

Norėtųsi, kad pasikeistų šis požiūris, kad mūsų šalis kviestų ir vertintų savo tautiečius, o ne bandytų jų atsikratyti. Tuomet gal ir tų išvažiuojančių būtų mažiau, nes čia ne vien ekonomika – labai daug žmonių kalba apie tai, kad jautėsi nereikalingi Lietuvoje ir todėl išvažiavo. Tai nereiškia, kad jis rado laimę ten, tiesiog jis nesijautė gerai čia.“

Neįtiko ir romanas

Primename, kad baudžiamojon atsakomybėn rašytoją buvo siekiama patraukti dėl romane „Žali“ išsakytų teiginių apie Lietuvos partizaninę kovą ir vieną jos vadovų – generolą Joną Žemaitį. Vilniaus apygardos prokuratūrai atsisakius pradėti ikiteisminį tyrimą, sprendimas apskųstas Vilniaus miesto apylinkės teismui. 

M.Ivaškevičiui šįmet buvo įteikta Nacionalinė premija už literatūros žingsnį į teatrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.