Gitanas Nausėda: partijų santykiai su rinkėjais yra labai sudėtingi

Pasibaigus savivaldos rinkimų balsų skaičiavimui, triumfavo komitetai. Vertindami rinkimų rezultatus, politologai vieningai sutarė, kad komitetų populiarumas liudija partinės sistemos eroziją. Šią poziciją palaikė ir pretendentas į prezidentus Gitanas Nausėda.

rinkimai pirmas turas, Mero rinkimai, Savivaldos rinkimai, balsuoja, renka, balsavimas, Gitanas Nausėda<br>D.Umbraso nuotr.
rinkimai pirmas turas, Mero rinkimai, Savivaldos rinkimai, balsuoja, renka, balsavimas, Gitanas Nausėda<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2019, 4:35 PM, atnaujinta Mar 4, 2019, 4:55 PM

Partijos naikina pačios save

Savivaldos rinkimus ir jų rezultatus G.Nausėda pirmadienį apibendrino savo „Facebook“ paskyroje.

„Sekmadienį įvykę savivaldos ir merų rinkimai ir ypač visuomeninių komitetų sėkmė juose, manau, yra dar viena gera proga partijoms savikritiškai pažvelgti į save.

Ne kartą sakiau – esu partinės demokratijos šalininkas, nes ši sistema, jei tik ji sveika, užtikrina didesnę atsakomybę prieš rinkėją, skaidrumą ir tvarumą. Bėda ta, kad dabartiniai partijų santykiai ir su rinkėjais, ir tarpusavyje yra labai sudėtingi. Savivaldos rinkimai tai tik dar kartą parodė.

Rietenos, pagarbos rinkėjui stoka ir politikų pažadų nesilaikymas kenkia ne tik Lietuvai, bet ir pačioms partijoms, užkūrusioms laužą, po truputį naikinantį jas pačias. Kuo greičiau partijos tai suvoks, įvertins ir imsis realių pokyčių, tuo greičiau pavyks atkurti visavertiškai funkcionuojančią partinę demokratiją“, – taip esamą partinės sistemos padėtį vertino pretendentas į prezidento postą.

Vietoje susipriešinimo reikia sprendimų

G.Nausėda taip pat akcentavo, kad esamą partijų konfrontaciją turėtų pakeisti sprendimai, o pagiežą – argumentai.

„Tad sustiprėjusi visuomeninių komitetų įtaka ir sveika konkurencija, tikiuosi, paskatins kokybinius pokyčius partijose. Negalime atmesti ir tikimybės, jog dalis šiandieninių komitetų kada nors ateityje taps visaverčiais politiniais judėjimais. Demokratijos sistema Lietuvoje, manau, nuo to tik sustiprėtų.

Būsimasis Lietuvos Respublikos Prezidentas turės užmegzti santykius su konstruktyviomis politinėmis jėgomis tiek prieš 2020 m. LR Seimo rinkimus, tiek ir po to, neskirstydamas jų į „savas“ ir „svetimas“. Tokio bendradarbiavimo tikslas yra tik vienas – sprendimai vietoje konfrontacijos, argumentai vietoje pagiežos, telkiant visas jėgas Lietuvai. Šiandien esu pasirengęs tai padaryti ir matau realias galimybes pagaliau įveikti politinės kultūros ydas jau artimiausioje ateityje“, – „Facebook“ paskyroje rašė G.Nausėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.