L. Matjošaitytė apie balsų skaičiavimą: „Kokybė čia laimi prieš greitį“

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) dirbo visą naktį ir kartu su savivaldybių komisijomis, apylinkėmis skaičiavo rinkėjų balsus. Pasak VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės, šiuo metu rinkimų rezultatai negauti tik iš vienos rinkimų apylinkės.

 L. Matjošaitytė įsitikinusi, kad balsų skaičiavimas – ne lenktynės<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 L. Matjošaitytė įsitikinusi, kad balsų skaičiavimas – ne lenktynės<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 L. Matjošaitytė įsitikinusi, kad balsų skaičiavimas – ne lenktynės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 L. Matjošaitytė įsitikinusi, kad balsų skaičiavimas – ne lenktynės<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-03-04 09:41, atnaujinta 2019-03-04 09:42

„Šiandien komisijos atliks perskaičiavimus, nors pirmumo balsai jau skelbiami VRK internetinėje svetainėje. Tačiau dar turėtume pažiūrėti, ar viskas gerai suskaičiuota. Šiandien komisijos nuo 12 iki 14 val. atliks perskaičiavimus, o tos, kurios kreipėsi, bet tuo metu neturės galimybės – nuo 17 val. „, – Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė L. Matjošaitytė.

Oficialūs rezultatai bus paskelbti per 7 dienas, kai bus išnagrinėti visi su rinkimais, rezultatais, bendra tvarka ir procedūromis susiję skundai. Tuo metu 19 savivaldybių, kuriose pirmajame ture išrinkti merai, bus patvirtinti tarpiniai rezultatai. O tose, kuriose dar nėra išrinkti, po dviejų savaičių bus organizuojami pakartotiniai rinkimai.

Vyriausiajai rinkimų komisijai sulaukus skundų dėl negreito balsų skaičiavimo tempo, L. Matjošaitytė įsitikinusi, kad tai ne lenktynės, ir kokybė yra daug svarbiau už greitį.

„Yra apylinkių, kurios turi 4000 rinkėjų, 1000 išankstinio balsavimo vokų, o balsus ne visada skaičiuoja nariai, turintys patirties“, – teigė Vyriausioji rinkimų komisijos pirmininkė.

Anot jos, taip pat pastebima, kad ankstesniuose rinkimuose dirbę komisijų nariai šiemet patys kandidatuoja į rinkimus, o tvarkos prižiūrėjimui deleguoja patirties neturinčius partijos narius, ir tai lemia, kad balsų skaičiavimas užtrunka. Taip pat rinkimuose dirbantiems asmenims yra mokamas nedidelis atlygis.

„Tai nėra atlyginimas už darbą, tai kompensacija už sugaištą laiką, ir kiekvienam iš mūsų turėtų būti garbė prisidėti prie tokio demokratinio proceso. Tai reikia ugdyti, daugiau šviesti visuomenę“,- sakė L. Matjošaitytė.

Ji kartu pažymi, kad yra gyventojų, norinčių prisidėti skaičiuojant balsus, tačiau jie nenori būti deleguojami nuo vienos ar kitos partijos ar kažkaip kitaip būti su jomis siejami, todėl atsisako prisidėti.

ELTA primena, kad sekmadienį rinkimų apylinkėse piliečiai rinko 60 savivaldybių merų bei 1442 tarybos narius. Dėl šių postų iš viso Savivaldybių tarybų rinkimuose varžėsi 13 666 kandidatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.