Rinkimus pralaimėjęs Biržų meras V. Valkiūnas: „Jausmas – lyg laidoti artimą žmogų“

Biržų rajono merą Valdemarą Valkiūną, Lietuvos tautininkų ir respublikonų sąjungos pirmąjį pavaduotoją, sekmadienį vykusių savivaldybių tarybų ir merų rinkimų rezultatai gerokai nuliūdino. 

 Biržų rajono meras V.Valkiūnas liūdi, kad naujo mero rinkimus laimėjo ne jis. <br> Lrytas.tv nuotr. 
 Biržų rajono meras V.Valkiūnas liūdi, kad naujo mero rinkimus laimėjo ne jis. <br> Lrytas.tv nuotr. 
 Biržų rajono meras V.Valkiūnas liūdi, kad naujo mero rinkimus laimėjo ne jis. <br> Lrytas.tv nuotr. 
 Biržų rajono meras V.Valkiūnas liūdi, kad naujo mero rinkimus laimėjo ne jis. <br> Lrytas.tv nuotr. 
 Biržų rajono meras V.Valkiūnas liūdi, kad naujo mero rinkimus laimėjo ne jis. <br> Lrytas.tv nuotr. 
 Biržų rajono meras V.Valkiūnas liūdi, kad naujo mero rinkimus laimėjo ne jis. <br> Lrytas.tv nuotr. 
 Biržų rajono meras V.Valkiūnas liūdi, kad naujo mero rinkimus laimėjo ne jis. <br> Lrytas.tv nuotr. 
 Biržų rajono meras V.Valkiūnas liūdi, kad naujo mero rinkimus laimėjo ne jis. <br> Lrytas.tv nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 5, 2019, 4:43 PM, atnaujinta Mar 5, 2019, 7:45 PM

Rinkėjai dar pirmajame ture nusprendė, kad antros kadencijos V.Valkiūnui nesuteiks – Biržų rajono savivaldybės vairą jie patikėjo Vytui Jareckui.

Jis į rinkimus ėjo su koalicija „Vieningi Biržai“, joje tiek ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai, tiek ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio nariai.

V.Jareckas pergalę užstikrino pirmajame ture, gavęs 51,9 proc. rinkėjų balsų. V.Valkiūnas turėjo tenkintis tik 25,19 proc. balsų.

Tai gerokai kitoks vaizdas lyginant su 2015 metų rinkimų rezultatais – prieš ketverius metus V.Valkiūnas pergalę pasiekė antrajame ture, gavęs 52,53 proc. Tąkart antra liko konservatorė I.Varzienė, gavusi 46,47 proc. rinkėjų balsų.

Jausmas  lyg laidoti artimą žmogų

Pats V.Valkiūnas apgailestauja, kad rinkėjai šiuose rinkimuose išsakė būtent tokią valią.

„Vis tiek jau nubalsavo taip, kaip nubalsavo, man nebėra kur skubėti“, – paklaustas, ar turi laiko pokalbiui, atsakė 59-erių Biržų rajono meras.

„Rezultatai yra tokie, kokie yra. Sunku būti pranašu savoj Tėvynėj, ką čia padarysi“, – liejo apmaudą Biržų politikas.

Į klausimą, ar rezultatai jį labai nuliūdino, V.Valkiūnas atsakė trumpai ir ironiškai: „Ne, nudžiugino. Iš džiaugsmo šokinėju“.

Paprašytas atsakymą praplėsti, V.Valkiūnas teigė, kad palikdamas mero kėdę, jaučiasi kaip laidodamas artimą žmogų.

„Kaip jūs manote, kaip nenuliūdins? Kai esi užsukęs visus projektus bent dvejus metus į priekį. Kai pergyveni dėl savo miesto, dėl savo krašto. Čia kaip palaidojęs artimą giminaitį jautiesi, liūdna. Reikia išliūdėti. Dabar ta nežinomybė ir tas, kas ateis ir ar jie tęs tuos darbus. Ir savivaldybės administracijoje nežinomybė, kas direktorius bus“, – apie nežinomybę Biržų savivaldybėje kalbėjo V.Valkiūnas.

Jo teigimu, jei mero rinkimus būtų laimėjęs jis, jau nereikėtų nieko keisti, tik tęsti pradėtus darbus.

„Negalvoju, kad ateis pasišventę „misijos“ žmonės, suprantu, kad čia buvo mano misija protėvių žemėje. Tai yra vienas, o kai žmogus ateina dėl karjeros, garbės, ar dėl noro pasipelnyti, visai kitaip viskas vyksta“, – kalbėjo V.Valkiūnas.

Įtaria, kad naujas meras – kitų statytinis

Kadenciją baigiantis Biržų rajono meras tikino, kad V.Jareckas mokėsi iš jo paties, dirbdamas kartu.

„Jis buvo mano padėjėjas prieš Seimą, mokiau jį, šalia buvo žmogus. Dirbo, gal iniciatyvų nebuvo per daug, bet kaip vykdomasis žmogus, visai neblogai. Aš neidealizuosiu, bet žmogus dirbo, stengėsi dirbti. Jis darys labiau „prie meno“, – rinkimus laimėjusį politiką vertino Biržų rajono meras.

Jis teigė, kad V.Jareckui „pritrūkdavo padarymo iki galo“, bet „idealių žmonių nėra“.

„Iš vienos pusės, tai nebaisu, nes jei aš nebūčiau ėjęs į merus, būčiau ieškojęs kito kandidato, tai gal ir su juo būčiau kalbėjęs. Bet yra tokios pagrįstos abejonės, kad juo valdys miestą kiti“, – kalbėjo Biržų rajono meras.

Tokias kalbas jis grindė tuo, kad užstatą už kandidatą sumokėjo LVŽS „žinomi atstovai“, kurie iš naujojo mero „pareikalaus grąžos“.

Rinkėjai patikėjo pažadais

V.Valkiūnas rinkimų rezultatus naujienų portalui lrytas.lt vertino kaip atvejį, kai rinkėjai patikėjo nerealiais rinkiminiais pažadais.

„Nesakyčiau, kad rinkėjas nuo manęs nusisuko. Beveik trys tūkstančius balsų gavau tų, kurie racionaliai mąsto. Ir jie visi dabar nesupranta, kodėl taip nutiko. Už mane nebalsavo tie, kurie nori kažko greitai, asmeninio gėrio, kad prie kiekvieno namo būtų išasfaltuotas kelias, takelis, ir dar būtų gerai, kad namie euro remontas būtų padarytas“, – ironiškai situaciją vertino V.Valkiūnas.

Pabrėždamas, kad savivaldybė to padaryti net ir negalėtų. „Žmonės galvoja, kad 4 metų kadencija, viskas turi būti gerai. Bet viskas trunka daug ilgiau, daug darbų užsuktų ir naujam merui liks tik raudoną juostelę perkirpti ir visą garbę prisiimti“, – teigė jis, pabrėždamas, kad būtent tai ir yra apmaudžiausias aspektas.

„Pyk nepykęs ant tų rinkėjų. Kokie yra, yra kelios jų kategorijos, yra daug stipriai pagyvenusių rinkėjų, kurie nežino, nemato, sveikatos jau tiek neturi, kad objektyviai nubalsuotų. O kiti pasiduoda ažiotažinei hipnozei – plakatams, totaliai nepagrįstiems pažadams“, – kalbėjo Biržų rajono meras.

Prižiūrės naują merą

V.Valkiūnas teigė, kad jau vadovaudamas savivaldybei nebegali žadėti nerealių dalykų, nes reikia kalbėti apie tuos planus, kuriuos gali įvykdyti.

Jis apgailestavo, kad Biržų gyventojai nėra bendruomeniški, galvoja tik apie savo gerovę – nori daugiau gamyklų ir visai pamiršta turizmą, jo nešamos naudos miestui visai nevertina.

V.Valkiūnas, baigęs kadenciją, toliau dirbs Biržų rajono taryboje. Ir kaip pats sako, prižiūrės, kad naujasis meras dirbtų gerai. „Padėsiu, kiek galėsiu, kad darbai būtų tęsiami ir pabaigti. Priešinsiuosi, kad nebūtų nueita į destruktyvumą“, – kalbėjo pašnekovas.

Pats galvoja, kad patrankos kojos nepakišo

Šių metų pradžioje V.Valkiūnas savo pasisakymais sudomino net tik regioninę, bet ir nacionalinę žiniasklaidą. Tą kartą, išgirdęs, kad Švedijos ambasada Biržuose ruošiasi surengti parodą, tam paprieštaravo, įžvelgdamas švedų grėsmę. Ir dar kartą pareikalavo grąžinti Biržams priklausančias patrankas, kurios iš miesto buvo išgabentos dar XVII amžiuje.

Tą kartą šie mero pasisakymai socialinėje erdvėje buvo vertinami nevienareikšmiškai. Tačiau pats V.Valkiūnas nemano, kad būtent tai lėmė jo pralaimėjimą rinkimuose.

„Ne, čia nelabai. Aišku bandė oponentai tas mano kalbas panaudoti, bet pas mus tai nebuvo įvertinta kaip konstraversiškumas. Nuomonė yra tokia, kad anksčiau merai kreipėsi į Švediją, jog grąžintų patrankas. Čia kaip tik yra palaikymas. Gal taip ir atrodo iš kito Lietuvos kampo, kad kontraversiška, bet čia yra mūsų pagrobto turto sugrąžinimas. Čia tik pozityvas“, – lrytas.lt sakė V.Valkiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.