Rinkėjų kirčio sulaukusiam G. Paluckui – paguoda: M. Sinkevičius abejoja, ar mes jam iššūkį partijoje

Savivaldybių tarybų bei merų rinkimai didžiuosiuose šalies miestuose bene skausmingiausiai susiklostė G.Palucko vadovajamiems socialdemokratams. Partijos lyderis Vilniaus mero rinkimuose liko labai toli nuo lyderių, o partija didmiesčiuose negavo nė vieno mandato.

Vertindamas bendrapartiečio pasirodymą, Jonavos meru jau per pirmąjį etapą išrinktas Mindaugas Sinkevičius teigė, kad G.Palucko dalyvavimas Vilniaus miesto mero rinkimuose buvo klaida.<br>Lrytas.lt koliažas
Vertindamas bendrapartiečio pasirodymą, Jonavos meru jau per pirmąjį etapą išrinktas Mindaugas Sinkevičius teigė, kad G.Palucko dalyvavimas Vilniaus miesto mero rinkimuose buvo klaida.<br>Lrytas.lt koliažas
Mindaugas Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mindaugas Sinkevičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 7, 2019, 1:20 PM, atnaujinta Mar 7, 2019, 3:28 PM

Jonavos meru jau per pirmąjį etapą išrinktas Mindaugas Sinkevičius, vertindamas bendrapartiečio pasirodymą, teigė, kad G.Palucko dalyvavimas Vilniaus miesto mero rinkimuose buvo klaida.

Paklaustas, ar ši klaida padės jam pačiam nugalėti balandį vyksiančiuose partijos pirmininko rinkimuose, M.Sinkevičius suabejojo, ar apskritai vėl varžysis dėl šio posto su G.Palucku.

„Tiesą sakant, nors popierius oficialiai pridaviau, buvau nusprendęs apsvarstyti tai po savivaldos rinkimų. Žmonių pasitikėjimas Jonavoje yra, bet lakstyti pirmyn atgal ir kaitalioti vairininką – nežinau, ar verta“, – svarstė M.Sinkevičius.

G.Paluckas ir M.Sinkevičius kalbėjosi lrytas.tv laidoje „Ne spaudai“ su žurnalistais Tadu Ignatavičiumi ir Vytautu Bruveriu.

Didmiesčiai ir regionai  lyg dangus ir žemė

Kalbėdamas apie savivaldos ir merų rinkimus G.Paluckas pabrėžė, kad šiemet partija turės daugiau merų nei turi dabar ar turėjo 2015 m.

„Antrame ture pirmauja 13 mūsų kandidatų. Iš visų 17 mes tikimės, kad laimės 14, tačiau dar pamatysime, kaip pasiseks. Paprastai tie, kurie pirmauja, dažniausiai ir laimi. Yra žmonių, kurie turi didesnę patirtį, yra nauji, kaip, pavyzdžiui, Ignalinoje, kur bandome užbaigti valstiečių dominavimą jų pačių tvirtovėje“, – kalbėjo LSDP pirmininkas.

Jam pritarė ir M.Sinkevičius, kurio teigimu, galima kalbėti ir apie laimėjimus, ir apie pralaimėjimus, tačiau tampa akivaizdu, „kad partija yra regioninis nugalėtojas“.

Tiesa, jis pripažino, kad didžiuosiuose miestuose problemos išlieka.  

Paklaustas, ką būtų daręs kitaip, jei būtų partijos vedlys, M.Sinkevičius išskyrė aktyvesnę rinkimų kampaniją būtent didžiuosiuose miestuose: „Išvadas turėtų pasidaryti patys žmonės, nes jei tris kartus nepavyksta ten pat laimėti, tai gal tas veidrodėlis, kuris sako, kad esate gražiausias ir geriausias, meluoja“.

Kalbėdamas apie G.Palucko pasirodymą Vilniaus miesto mero rinkimuose, kur partijos pirmininko vedami socialdemokratai neturės nei vieno atstovo, M.Sinkevičius atskleidė, kad nesitikėjo, kad G.Paluckas pateks į antrąjį rinkimų turo etapą, tačiau prognozavo jam trečią arbą ketvirtą vietą rinkimuose.

Pats G.Paluckas taip pat neslėpė, kad apie pergalę net nesvajojo, o tokį prastą pasirodymą sostinėje pavadino savo paties klaida.

„Turime penkis didžiuosius miestus, kur rezultatai yra plius minus analogiški nuliui. Tai yra sisteminė problema ir partijos veidas nėra atskleistas. Čia svarbūs trys faktoriai – aplinkybės, gebėjimai ir sėkmė. Aplinkybės visuose miestuose skirtingai nepalankios, nes Kaune V.Matijošaičio sprogimas išmetė visus, o Vilniaus mieste susiformavo revanšistinis rinkimų modelis tarp R.Šimašiaus ir A.Zuoko.

Aš prisiimu atsakomybę už Vilnių ir Kauną bei pripažįstu, kad didžiuosiuose miestuose mes patyrėme pralaimėjimą“, – tikino G.Paluckas.

Kandidatavimas buvo klaida

Savo ruožtu M.Sinkevičius partijos pirmininko kandidatavimą Vilniaus miesto mero rinkimuose pavadino klaida ir teigė, kad tai buvo per drąsus žingsnis: „Jeigu manes kas būtų klausęs, sakyčiau, kad gal nereikėjo taip elgtis, nes jeigu nepasiseka, yra prilipdoma tokia etiketė ir tai nėra gerai.“

Paklaustas, ar po tokios nesėkmės sostinėje negalvoja apie atsistatydinimą iš partijos pirmininko pareigų, G.Paluckas aiškino, kad stengėsi padėti, tačiau jam nepavyko, o apie atsistatydinimą galvotų tik nesėkmės atveju per kitais metais vyksiančius Seimo rinkimus.

Abu politikai pripažino, kad partijos proverži galėtų paskatinti naujų veidų įliejimas į partiją, tačiau, anot M.Sinkevičiaus, tai turėtų būti žinomi ir matomi žmonės, nes tokiais asmenimis visuomenė labiau pasitiki balsuodama vienmandatėse apylinkėse.

„Šiame kontekste yra du geri dalykai: mūsų partija jau yra vadinama kairiąja, o antras dalykas, kuris nepaprastai svarbus, tai nauji žmonės, ypač jauni, kurie ateina ir rodo, kad mes atsikratėme bebrų partijos šleifo.

Dar viena dalykas – nebėra to susidvejinimo, kad yra dvi socialdemokratų partijos. (...) Buvę bičiuliai pravėrė tokią nemalonią rinkimų kampaniją, kad tas prieskonis dar dabar yra. Gediminas Kirkilas žinojo, ką daro, patys brovėsi į akligatvį. Jis nusipelnė to, ką gavo“, – kritikos buvusiems bendražygiams negailėjo G.Paluckas.

Po klausimo, ar vėl sutiktų į savo gretas priimti kuriuos nors buvusius kolegas, politikų nuomonės išsiskyrė. G.Paluckas pareiškė, kad tam reikėtų atsiprašymo ir pripažinimo raštu, kad buvę bendražygiai suklydo atsiskirdami nuo partijos.

„Aš asmeniškai neprašyčiau nei klauptis, nei keliais vaikščioti. (...) Norėčiau, kad mano tėvas būtų toje pačioje partijoje, kaip ir aš“, – rėžė M.Sinkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.