Kauno žemėlapyje liko dvi spalvos

Kaune – rinkimų rekordų lietus. Miesto taryboje liko tik dviejų judėjimų atstovai, o jų vadovai ir buvo matomi kovoje dėl mero posto. Tokios situacijos niekada anksčiau nebuvo ir turbūt nebus. Kas vyksta?

Pirmoji V.Matijošaitį su pergale rinkimuose pasveikino jo draugė L.Stonkienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pirmoji V.Matijošaitį su pergale rinkimuose pasveikino jo draugė L.Stonkienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 9, 2019, 5:42 PM

Pasirodžius pirmiesiems balsavimo rezultatams antrosios kadencijos siekęs Kauno meras Visvaldas Matijošaitis siūlė dar neskubėti švęsti, tačiau jo persvara prieš antroje vietoje likusią Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovę Jurgitą Šiugždinienę tik didėjo.

Suskaičiavus visus balsavimo biuletenius paaiškėjo, kad V.Matijošaitis surinko net 79,59 proc. kauniečių balsų.

Panašiai kauniečiai balsavo ir renkant miesto tarybą. Joje V.Matijošaičio įkurtam visuomeniniam rinkimų komitetui „Vieningas Kaunas“ teks net 33 vietos iš 41. Likusias užims konservatoriai, mat jokia kita partija į Kauno tarybą neprasibrovė.

Nei jaudulio, nei emocijų

„Metropolio“ restorane įsikūrusiame V.Matijošaičio rinkimų štabe praėjusį sekmadienį nebuvo jokios įtampos ar nerimo.

Susirinkusieji tiesiog ramiai spėliojo, ar V.Matijošaitis antrajai kadencijai bus išrinktas jau pirmajame ture ir kiek vietų taryboje turės jo įkurtas visuomeninis rinkimų komitetas „Vieningas Kaunas“.

Rinkimų štabe tvyrojusios atmosferos net negalima lyginti su emocijų audra, užliejusia prieš ketverius metus. Tąkart restorano stogas tiesiog kilnojosi nuo ovacijų sulaukus naujų žinių apie rinkimų rezultatus.

Pats V.Matijošaitis nenustygo vietoje ir nuolat vaikščiojo į kiemą parūkyti. Tąkart jis pirmajame ture pralaimėjo konservatoriui Andriui Kupčinskui, tačiau antrajame jį įveikė didele persvara.

Šiemet rinkimų išvakarėse Kaune kalbėta tik apie dvi intrigas: ar „Vieningam Kaunui“ pavyks iškovoti absoliučią daugumą miesto taryboje ir kas liks antras mero rinkimuose.

Galimybes vertino kukliai

Pats V.Matijošaitis rinkimų išvakarėse nenoriai dalijosi prognozėmis, tačiau užsiminė, kad būtų gerai laimėti pirmajame ture.

Vėliau jis prisipažino tikėjęs pergale, tačiau tikrai nemanęs, kad kauniečių parama gali siekti 80 procentų.

„Meluočiau sakydamas, kad nesidžiaugiu. Tai ne tik mano, bet ir visos komandos rezultatas, kurį įvertino kauniečiai“, – sužinojęs rezultatus kalbėjo meras.

V.Matijošaitis pažadėjo užbaigti pradėtus darbus ir pradėti daug naujų, kurie Kauną paverstų tikru europietišku miestu. Jis taip pat pranešė, kad artimiausius ketverius metus dirbs tik meru, o apie premjero ar kitokį aukštą postą valstybės tarnyboje negalvoja.

„Ir tuomet, ir dabar bijau tapti meru“, – juokavo V.Matijošaitis. Vis dėlto dabar jis mano turįs gerokai daugiau patirties šiame darbe, kuris smarkiai skiriasi nuo veiklos privačiame versle.

Pirmoji mylimąjį po pergalės bučiniais apibėrė V.Matijošaičio draugė Loreta Stonkienė, vėliau sveikino sūnūs, „Žalgirio“ klubo vadovas Paulius Motiejūnas, bendražygiai iš „Vieningo Kauno“.

Apgailestavo dėl liberalų

Šios kadencijos taryboje „Vieningam Kaunui“ talkino Liberalų sąjūdžio ir Lietuvos socialdemokratų partijos atstovai, kuriems rinkėjai šįkart nebuvo palankūs.

„Nepavadinčiau to koalicija. Tiesiog sutarėme, kad palaikysime geras idėjas“, – kalbėjo Kauno meras.

Jis apgailestavo, kad taryboje neliko Liberalų sąjūdžio atstovų ir vicemero Simono Kairio, kuris mero rinkimuose liko trečioje vietoje. V.Matijošaitis vylėsi rasti galimybių panaudoti S.Kairio sugebėjimus.

„Man patiko dirbti su liberalais, kuriems smarkiai pakenkė vienas žmogus“, – kalbėjo V.Matijošaitis. Jis pridūrė, kad miesto valdžioje didelių permainų nebus, reikės rasti tik pamainą S.Kairiui, mat vicemerais gali būti tik tarybos nariai.

Nekyla abejonių, kad šis postas atiteks „Vieningo Kauno“ atstovui, mat konservatoriai liks opozicijoje.

Taryboje bus ir naujokų

Kauniečiai į miesto tarybą pasiuntė Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovą, žinomą baritoną Benjaminą Želvį, trenerę, gydytoją ir šokėją Jūratę Norvaišienę – jie į rinkimus ėjo V.Matijošaičio komiteto „Vieningas Kaunas“ gretose.

Tiek B.Želvys, tiek J.Norvaišienė Kauno savivaldoje nebus naujokai – abu jie savivaldybėje dirbo ir praėjusią kadenciją.

Šios kadencijos taryboje dirbo V.Matijošaičio sūnus Dainius, o dabar prisijungė ir jo vyresnysis brolis Šarūnas, kuris pastaruoju metu vadovavo „Vičiūnų grupei“.

Naujoku Kauno savivaldybės taryboje taip pat nebus ir žinomas dirigentas Petras Bingelis, kuris buvo išrinktas pagal Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) sąrašą. Tai ilgiausiai be pertraukos dirbantis Kauno tarybos narys.

Mandatą prarado kitas senbuvis – konservatorius, buvęs krepšininkas Gediminas Budnikas – jį rinkėjai reitingavo 13 numeriu partijos sąraše.

Galėjo būti dar blogiau

Tėvynės sąjungos-Lietuvos kriščionių demokratų Kauno skyrių sueigos pirmininkas, Seimo narys Kazys Starkevičius atskleidė, kad gyventojų apklausa partijai pranašavo dar didesnį krytį – vos 6 mandatus.

„Žinojome, kokios nuotaikos vyrauja mieste ir ką žmonės mano apie ekonominio pakilimo metais Kaune nuveiktus darbus“, – kalbėjo Kauno konservatorių lyderis.

Pats K.Starkevičius tikėjosi, kad partija Kauno taryboje turės 8–10 atstovų. Apklausa taip pat rodė, kad jokia kita partija negali tikėtis sėkmės. Ši prognozė išsipildė.

„Rinkėjai įvertino „Vieningam Kaunui“ pataikavusias partijas ir jas nubaudė“, – kalbėjo K.Starkevičius. Jam tokia situacija nepatinka, nes trūkstant sveikos kritikos galima greitai apsnūsti.

Kauno taryboje dirbančius konservatorius K.Starkevičius prilygino statybos inspektoriams, kurie stebi, ar darbai vyksta pagal projektą.

Pasak parlamentaro, kai kurie svarbūs darbai Kaune buvo pradėti dar ankstesnės kadencijos metu, tačiau rinkėjai šito neįvertino – jiems rūpi galutinis rezultatas. Kai kurios problemos mieste lieka vis dar aktualios – tai švietimas, transportas, vandenviečių apsauga.

K.Starkevičius žino receptą, padedantį laimėti savivaldos rinkimus, – tai stiprūs bendruomenių lyderiai.

Tokia lydere jis regi tarybos narę Editą Gudišauskienę, kurios žinomumas padėjo konservatoriams aplenkti „Vieningą Kauną“ Lampėdžių rinkimų apylinkėje.

„Konservatoriai visada turėjo didelį palaikymą ir Panemunėje, tačiau šįsyk vietos lyderiai turbūt kiek apsnūdo“, – svarstė K.Starkevičius.

Ar nevertėjo būtent E.Gudišauskienės kelti kandidate į Kauno mero postą?

„Ji taip pat nebūtų laimėjusi. Mes jau galvojame apie kitus rinkimus ir pradedame jiems ruoštis“, – kalbėjo K.Starkevičius.

Numano, kas užaugino sparnus

Bernaras Ivanovas

Vytauto Didžiojo universiteto politologas

„Nemaniau, kad kauniečių palaikymas V.Matijošaičiui ir „Vieningam Kaunui“ bus toks didelis. Žmonės net už kuklius pasiekimus nori dosniai atsidėkoti politikams, o pastarieji tuo naudojasi.

Kita vertus, Kauno meras sugebėjo susikrauti įvairiapusį kapitalą, ir klaidinga manyti, kad gyventojai jį rėmė tik dėl suremontuotų gatvių.

V.Matijošaičiui su komanda pavyko pažadinti kauniečių pasididžiavimą savo miestu, patriotiškumą. Visa tai anksčiau buvo svarbus konservatorių akcentas, todėl pastariesiems susigrąžinti Kauną bus labai sunku.

Skambios pergalės gali apsvaiginti, ir net miesto taryboje reikalinga nuomonių įvairovė. Kauno taryboje bus tik dviejų judėjimų atstovai, todėl tos įvairovės sunku tikėtis.

Dėl tokios situacijos turbūt kalčiausi yra vadinamieji sisteminiai politikai, kurie atkakliai agitavo už partijų sąrašus tarybų rinkimuose, o tokia rinkimų sistema prilygsta savivaldos mirčiai.

Politikai namą pradėjo statyti nuo stogo ir dabar mato rezultatus.“

Klausimų neliko ir Kauno rajone

Kauno rajono mero rinkimus vėl nesunkiai laimėjo socialdemokratas Valerijus Makūnas (nuotr.), kuris surinko 59,72 proc. balsų.

Antroje politikų varžybų vietoje liko konservatorius Justinas Urbanavičius, kurį matyti meru norėjo 19,59 proc. pakaunės gyventojų.

Rinkimus į Kauno rajono tarybą triuškinama persvara laimėjo Socialdemokratų partija.

Kartu su meru V.Makūnu ji turės 16 atstovų 26 narių taryboje, o antroji vieta taip pat atiteko konservatoriams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.