Neskęstantis kelių erelis: girto avariją sukėlusio politiko iš šilto posto nei krapšto, nei nubaudžia

Girto avariją sukėlusio buvusio Seimo nario Gintauto Mikolaičio atvejis apnuogino skylėtus įstatymus, atskleidė valdžios įstaigų aplaidumo, politikų ir valdininkų nebaudžiamumo faktus.

 Girtas avariją sukėlęs buvęs Seimo narys G.Mikolaitis toliau eina vadovaujančias pareigas Raseinių savivaldybės įmonėje. <br> Lrytas.lt koliažas.
 Girtas avariją sukėlęs buvęs Seimo narys G.Mikolaitis toliau eina vadovaujančias pareigas Raseinių savivaldybės įmonėje. <br> Lrytas.lt koliažas.
 Girtas avariją sukėlęs buvęs Seimo narys G.Mikolaitis toliau eina vadovaujančias pareigas Raseinių savivaldybės įmonėje. <br> Lrytas.lt nuotr.
 Girtas avariją sukėlęs buvęs Seimo narys G.Mikolaitis toliau eina vadovaujančias pareigas Raseinių savivaldybės įmonėje. <br> Lrytas.lt nuotr.
 Girtas avariją sukėlęs buvęs Seimo narys G.Mikolaitis toliau eina vadovaujančias pareigas Raseinių savivaldybės įmonėje. <br> Lrytas.lt nuotr.
 Girtas avariją sukėlęs buvęs Seimo narys G.Mikolaitis toliau eina vadovaujančias pareigas Raseinių savivaldybės įmonėje. <br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 12, 2019, 4:47 PM, atnaujinta Mar 12, 2019, 10:03 PM

Net praėjus daugiau nei keturiems mėnesiams nuo šiurkštaus eismo taisyklių pažeidimo G.Mikolaitis užima vadovaujantį postą savivaldybės bendrovėje „Raseinių vandenys“, iš kurio neskubama jo iškrapštyti. Kelių ereliu virtusiam veikėjui iki šiol net nepaskirta nuobauda.

Nuobaudos skyrimo klausimą turėtų svarstyti šios įmonės valdyba, bet pastaroji tapo faktiškai neveiksni – prieš savivaldybių rinkimus atsistatydinus valdybos pirmininkui Vytautui Juškevičiui ir dar dviem nariams, valdyboje liko vos du žmonės, kurie išvis negali priimti jokių sprendimų.

„Raseinių vandenų“ direktorius Stanislovas Bartkus neatmetė, kad susirinkus naujai valdybai kelių ereliu tapęs jo pavaduotojas strateginiam planavimui G.Mikolaitis galės toliau eiti šias pareigas, nepaisant itin griežto visuomenės požiūrio į girtus vairuotojus.

Išaiškėjo ir dvejopi standartai. Neblaivūs prie vairo nutverti valstybės tarnautojai ir jiems prilyginami asmenys – teisėjai, prokurorai, policininkai, politikai, daugelio įstaigų vadovai paprastai darbo netenka be ceremonijų, o šio statuso neturintys veikėjai iš valdiškų postų taip greitai neišmetami.

Pasirodo, pagal įstatymus valstybės tarnautojai gali būti atleisti, jeigu jie ir ne darbo metu būdami girti diskredituoja save ir savo įstaigą. Tuo metu dirbantiems pagal sutartis valdininkams palikta galimybė likti postuose.

Kadangi atsakomybė nėra aiškiai apibrėžta, G.Mikolaitis ir kiti nusižengusieji po kelionių „su kvapu“ gali būti ir šalinami iš darbo, ir jame paliekami.

„Nuotykių“ – ištisa virtinė

2018 metų lapkričio 3 dieną buvęs parlamentaras G.Mikolaitis, sostinės Ozo gatvėje vairuodamas „Volvo“, kliudė aikštelėje prie prekybos centro „Akropolis“ stovintį „Nissan“ ir pasišalino iš avarijos vietos. Toje pačioje gatvėje jį po kelių minučių sustabdė policija.

Nustačius vidutinį girtumo laipsnį (pagal galutines išvadas – 2,14 prom.) politikui buvo iškelta baudžiamoji byla. Šių metų sausio pabaigoje Vilniaus apylinkės teismas skyrė G.Mikolaičiui 3 tūkst. eurų baudą, uždraudė sėsti prie vairo dvejus metus ir nusprendė išieškoti iš jo „Volvo“ vertei prilygstančią sumą, 4 tūkst. eurų.

G.Mikolaitis savo kaltę visiškai pripažino, tačiau pateikė skundą, kuris Vilniaus apygardos teisme bus svarstomas kitą savaitę. Jei skundas bus atmestas, sprendimas įsiteisės.

Tai – ne pirmas politiko nuotykis kelyje ir darbe. 2006 metų kovą G.Mikolaitis sukėlė avariją, tačiau paspruko iš jos vietos. Politikas buvo nubaustas 3 tūkst. litų bauda.

2008 metais premjerui Gediminui Kirkikui skaitant metinį pranešimą žurnalistai atkreipė dėmesį į besiblaškantį po Seimo rūmus parlamentarą G.Mikolaitį – jis sunkiai orientavosi aplinkoje, pasak liudininkų, nuo jo sklido alkoholio kvapas.

Nuo žurnalistų bėgiojęs ir savo kabinetę užsirakinęs politikas nebuvo patikrintas alkotesteriu.

Vėliau G.Mikolaitis vėl sėkmingai dalyvavo rinkimuose ir ėjo Seimo nario pareigas nuo 2012 iki 2016 metų.

Netoleruojamas, bet paliekamas

„Raseinių vandenų“ ir vietos savivaldybės vadovai pareiškė netoleruojantys G.Mikolaičio elgesio kelyje, tačiau sprendimo dėl atleidimo priimti neskubama.

„Žinoma, klausimas dėl nuobaudos bus svarstomas, bet šiuo metu sunku pasakyti, ar bus taikyta pati griežčiausia“, – portalui lrytas.lt pasakojo „Raseinių vandenų“ direktorius S.Bartkus.

Sprendimą dėl G.Mikolaičio priims nauja valdyba, kurią planuojama suformuoti kovą.

Susikompromitavusio veikėjo niekas neskubėjo bausti ir pastaruosius kelis mėnesius, kai dar veikė senoji valdyba.

Pasak S.Bartkaus, laukiama, kol įsiteisės teismo sprendimas, nors G.Mikolaitis savo kaltę pripažino.

„Jis gali teismo keliu grįžti į darbą, o bendrovė tuomet patirs nuostolių“, – priežastis, kodėl G.Mikolaitis iki šiol neatleidžiamas, nurodė „Raseinių vandenų“ direktorius.

„Savivaldybės meras Algirdas Gricius neigiamai vertina G.Mikolaičio veiksmus ir teigia, kad tokie poelgiai nėra toleruotini. Vadovaujantis įstatymais, meras negali įmonės darbuotojų nei priimti į darbą, nei iš jo atleisti ar skirti tarnybinę nuobaudą. Tai yra įmonės vadovo prerogatyva.

G.Mikolaičio veiksmus įvertintini ir priimti sprendimus dėl tarnybinės nuobaudos turi įmonės vadyba ir direktorius, vadovaudamiesi Darbo kodeksu, nustatytomis darbo tvarkos taisyklėmis ir kitais teisės aktais“, – Raseinių mero atsakymą naujienų portalui lrytas.lt perdavė Raseinių rajono savivaldybės viešųjų ryšių specialistė Kristina Bendžiūtė.

Priimtas ne konkurso tvarka

Skirtingai nei G.Mikolaitis, iš postų greitai buvo iškrapštyti girti prie vairo nutverti pareigūnai ir valdininkai: buvusi Nacionalinės žemės tarnybos direktorė Daiva Gineikaitė, Panevėžio teisėja Gražina Kazilionienė, Tauragės prokuroras Eduardas Builisovas ir daugelis kitų.

G.Mikolaitis ne konkurso tvarka buvo priimtas į „Raseinių vandenų“ vadovaujamas pareigas prieš pusmetį. Jo atlyginimas, atskaičius mokesčius, sudaro apie 1,4 tūkst. eurų.

„Atsirado laisva vieta, ir G.Mikolaičiui buvo pasiūlyta ją užimti. Darbe jis problemų nekeldavo, pravertė jo patirtis“, – apie politiko priėmimą į šį postą pasakojo „Raseinių vandenų“ direktorius S.Bartkus.

Šiurkščiai eismo taisykles pažeidęs politikas G.Mikokaitis bendrauti su lrytas.lt nepanoro nei iškart po avarijos, nei antradienį: „Neturiu laiko, ačiū“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.