Opozicija užsimojo paauklėti S. Skvernelį, tačiau planas nepavyko

Įpareigojimas per 15 dienų teikti ministro kandidatūrą prieštarautų Konstitucijai, opozicijos pataisas vertina premjeras Saulius Skvernelis.

Premjero Sauliaus Skvernelio vyriausybė be aplinkos ministro dirba jau tris mėnesius. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Premjero Sauliaus Skvernelio vyriausybė be aplinkos ministro dirba jau tris mėnesius. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>M.Patašiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 12, 2019, 11:10 AM, atnaujinta Mar 12, 2019, 3:59 PM

„Konstitucijoje tokie terminai nėra nustatyti, juo labiau, galėtų būti įstatymu susiaurinta diskrecija formuojant Vyriausybę tiek ministro pirmininko, tiek prezidento, ir tai neatitinka Konstitucijos, mano vertinimu“, – antradienio rytą žurnalistams Seime sakė S. Skvernelis.

Tiki, kad padės rasti naują ministrą

Antradienio Seimo posėdyje socialdemokratas J.Sabatauskas pristatė šį įstatymo projektą. Jo teigimu, pataisa nurodytų, per kurį laiką premjeras turi pateikti ministro kandidatūrą.

„Turėų būti pareiga ministrui pirmininkui per 15 dienų naujo ministro kandidatūrą“, – Seimo posėdžių salėje sakė J.Sabatauskas.

Paties premjero S.Skvernelio Seimo posėdžių antradienio popietę salėje nebuvo.

„Manau, kad šis įstatymo projektas padės greičiau ministrą atrasti. Nors dabar nėra aišku, ar ministro nerandama, ar jo tiesiog neieškoma“, – kalbėjo socialdemokratas.

Po pateikimo Seimas nusprendė šią idėją atmesti. Už balsavo 36, prieš 33, susilaikė 33 parlamentarai.

Šias pataisas opozicija registravo premjerui mėnesį neteikiant naujos aplinkos ministro kandidatūros, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė atsisakė į šias pareigas skirti teisingumo viceministrę Irmą Gudžiūnaitę.

Laikinai aplinkos ministro pareigas nuo gruodžio pradžios, kai S. Skvernelis iš šių pareigų atleido Kęstutį Navicką, eina energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Komentuodamas opozicijos iniciatyvą Vyriausybės vadovas taip pat kėlė klausimą, kas lauktų pagal įstatymą nepateikus kandidatūros per nustatytą terminą, ir teigė, jog tai būtų „tokia nelabai gyva teisės norma“.

Klausiamas apie aplinkos ministrą S. Skvernelis teigė, jog kandidatūros ieško ir teiks, kai atrinks „pačią geriausią, kuri galėtų spręsti iššūkius aplinkos ministerijos reguliavimo srityje“.

Skeptiškai opozicijos pataisas vertino ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis.

„Konstitucijoje tokio reikalavimo nėra. Kalbant apie teisę, pareigas, galbūt perteklinis siūlymas, nes Vyriausybės vadovas, Vyriausybė žino, ko jiems reikia, kad būtų sėkmingai dirbama“, – žurnalistams antradienį sakė R. Karbauskis.

„Tik priminsiu kaimyninės Latvijos situaciją, kai po trijų mėnesių po rinkimų buvo sudaryta Vyriausybė. Iš to, kad mums trūksta vieno ministro, daryti didelę problemą... Matyt, kuriama politinė tam tikra drama, kad nėra ministro, energetikos ministras pavaduoja, ministerija dirba. Jeigu to ministro nebūtų iki birželio mėnesio, nieko neatsitiktų. Bet esu girdėjęs premjero pasakymą, kad pateiks kandidatūrą artimiausiu laiku“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Opozicinės Socialdemokratų frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas su Algirdu Sysu siūlo pataisas, kurios įpareigotų premjerą per 15 dienų teikti kandidatą į atsilaisvinusią vietą ministrų kabinete.

„Taip negali būti, kad Vyriausybės vadovas sugalvotų nuspręsti, kad Vyriausybė gali dirbti tik su dalimi jos narių. Įstatymais yra nustatyta – Vyriausybę sudaro ministras pirmininkas ir ministrai. Vadinasi, turi būti paskirti visų ministerijų vadovai, kolegialiai priimantys Vyriausybės sprendimus“, – apie pataisas yra sakęs J. Sabatauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.